XIII Gala konkursu Polska od kuchni "Złoty Widelec"
Za nami kolejna już XIII edycja prestiżowego Konkursu Polska od Kuchni. Podczas uroczystej gali wręczono statuetki Złotych Widelcy najlepszym restauracjom w Polsce. Podczas uroczystości po raz drugi wręczono godła promocyjne Chefs Choice. Nagroda przyznawana jest przez Stowarzyszenie Kucharzy Polskich i Fundację WIP...
Użytkownicy Pyszne.pl wskazali najlepsze restauracje
Statuetki Pyszne.pl Awards 2023 rozdane! Już po raz dziewiąty rozdano statuetki Pyszne.pl Awards. W tym roku wyróżniono restauracje w aż 34 kategoriach – 12 ogólnopolskich i 22 lokalnych. O tym, kto zwyciężył, zdecydowali użytkownicy najpopularniejszego serwisu do zamawiania jedzenia w Polsce - Pyszne.pl.
Produkty najwyższej jakości w przemyślę mięsnym 2025
Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego Państwowy Instytut Badawczy Zakład Technologii Mięsa i Tłuszczu zorganizował po raz pięćdziesiąty siódmy pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi KONKURS pod tytułem „Produkty najwyższej jakości w przemyśle mięsnym" 2025.
Najlepsza restauracja 2024 roku.
To piąta odsłona plebiscytu będącego częścią programu Polskich Skarbów Kulinarnych, organizowanego przez sieć hurtowni MAKRO Polska. Konsumenci, biorąc pod uwagę smak dania, obsługę oraz atmosferę na stronie programu poprzez kliknięcie symbolu korony mogli oddać swój głos.
W 2024 roku najlepszą ofertę mięsno-wędliniarską w 7 kategoriach wybierali konsumenci, którzy dokonali zakupów produktów z oferty mięsnej. Dodatkowo przyznano nagrodę za najlepszą ofertę roślinnych zamienników mięsa. Za realizację Konkursu odpowiadał instytut badawczy Mobile Institute, na zlecenie Wiadomości Handlowych.
MAKRO Polska świętuje 30-lecie działalności na polskim rynku.
Pierwsza hala sieci została otwarta w lutym 1994 roku w Warszawie. Z okazji jubileuszu firmy planowane są liczne wydarzenia, m.in. publikacja pierwszego raportu ESG i otwarcie Akademii Inspiracji w Warszawie – w odświeżonej, innowacyjnej odsłonie. Uroczyste otwarcie pierwszej hali MAKRO odbyło się 23 lutego 1994 roku.
Nadchodzi 10 edycja targów World Food Poland 2024
Z okazji jubileuszowej, dziesiątej edycji Targów WorldFood Poland, zapraszamy do udziału w najbardziej międzynarodowym wydarzeniu dla branży spożywczej organizowanym w Polsce. Najbliższa odsłona targów, planowana na dni 16-18 kwietnia 2024 roku, odbędzie się w jak co roku, w przestrzeni EXPO XXI Warszawa.
MAKRO wystartowało z cyklem „Ciao Italia”, dla klientom HoReCa.
Sieć hurtowni MAKRO Polska rozpoczęła cykl spotkań dla klientów HoReCa, poświęcony kuchni włoskiej. Firma przeprowadzi w bieżącym roku kilkanaście wydarzeń o zasięgu ogólnopolskim. Inspiracją wiosennej edycji cyklu jest nowa książka „Tutto il mare" autorstwa Giancarlo Russo oraz szefów kuchni Akademii Inspiracji MAKRO.
Ruszyła VI edycja kampanii „Polskie Mięso - Polska Smakuje”
Hasłem „Smak poparty przepisami" Związek POLSKIE MIĘSO zainicjował 6. edycję kampanii „Polskie Mięso - Polska Smakuje". Jednym z elementów projektu jest przedstawienie nie tylko aspektów hodowli, przetwórstwa, przechowywania, przygotowania i serwowania dań mięsnych...
Premiera książki „Tutto Il Mare”
Sieć hurtowni MAKRO Polska we współpracy z Giancarlo Russo, ambasadorem kuchni włoskiej w Polsce, opublikowała książkę „Tutto Il Mare – Ryby i Owoce Morza." Jej premiera odbyła się podczas uroczystej kolacji w łódzkim Orientarium. Wydarzenie było skierowane do przedstawicieli branży HoReCa.
Giancarlo Russo na Kongresie Szefów Kuchni i Restauratorów
Kongres Szefów Kuchni i Restauratorów to jedno z najważniejszych wydarzeń w polskiej gastronomii. Tegoroczna edycja odbyła się 24 października 2023 r. w Warszawie. Na stoisku MAKRO Polska odbyły się pokazy kulinarne, które poprowadzili Giancarlo Russo oraz szefowie kuchni Akademii Inspiracji MAKRO. Podczas tegorocznej edycji przedstawiciele MAKRO oraz Giancarlo Russo zabrali uczestników w podróż po kuchni włoskiej.
Spotkanie z cyklu "Porozmawiajmy przy herbacie..."
Firma Adalbert's Tea oraz Fundacja Jolanty Kwaśniewskiej „Porozumienie Bez Barier" zaprosiło dziennikarzy na wyjątkowe spotkanie i rozmowę przy herbacie o życiu pełnym emocji i pasji. Spotkanie poprowadziła Anna Nowak-Ibisz - ambasadorka Adalbert's Tea. W rozmowach uczestniczyła Pani Prezydentowa Jolanta Kwaśniewska. Tematem przewodnim była „Miłość, wdzięczność i szczęście w obliczu różnych aspektów samotności.