Inauguracja drugiej edycji programu Szef dla Młodych Talentów
Dnia 20 października 2017 r. w Akademii Inspiracji MAKRO w Warszawie odbyło się wielkie otwarcie drugiej edycji programu Szef dla Młodych Talentów. Jednym z elementów tego wydarzenia był edukacyjny pokaz kulinarny poprowadzony przez Pawła Oszczyka („Szefa Roku" Żółtego Przewodnika Gault&Millau Polska 2016) i Wojciecha Harapkiewicza (szefa kuchni restauracji Babinicz w kompleksie Dworzysko w Szczawnie-Zdroju).
Światowy Dzień Żywności - Nie marnuj jedzenia 2017
W Comfort Food Studio mieszczącym się w Hali Koszyki odbyło się spotkanie prasowe z okazji Światowego Dnia Żywności. Podczas spotkania poruszono temat marnowania żywności przez polaków. Zaprezentowano także najnowszy raport „Nie marnuj jedzenia 2017" - wyniki badania opinii publicznej zrealizowane przez Kantar Millward Brown. Dzięki raportu można było usłyszeć odpowiedzi na wiele interesujących pytań.
Premiera książki T. Jakubiaka pt: "Z miłości do lokalności"
Dnia 4 października 2017 r. w Warszawie odbyła się uroczysta premiera książki Tomasza Jakubiaka pt: "Z miłości do lokalności". Tym razem premierze towarzyszyły dwa wyjątkowe wydarzenia: warsztaty kulinarne dla dziennikarzy i fotoreporterów w Studiu CookUP oraz uroczyste spotkanie w restauracji Fort Wino. Obydwa spotkania poprowadził autor książki Tomasz Jakubiak - znany i lubiany gospodarz programu telewizyjnego pod tytułem „Jakubiak - z miłości do lokalności".
Poziomki Magdy Gessler 2017/2018
W warszawskiej restauracji „U Fukiera" odbyła się uroczysta premiera książki Magdy Gessler pt: „Poziomki 2017/2018. Gdzie najlepiej zjeść i wyspać się w Polsce". Podczas uroczystości wręczono wyjątkowe dyplomy Poziomki Magdy Gessler dla najlepszych hoteli i restauracji. Wśród szczęśliwych zwycięzców znalazło się kilka hoteli takich jak: Aries, Bellotto, St. Bruno, Bryza, Grand Lubicz, Remes Sport & SPA i inne.
Festiwal Kuchni i Kultury Sri Lanki
Pierwszy Festiwal Kuchni i Kultury Sri Lanki odbył się w Warszawie w dniach 24-30 września 2017 roku. Wydarzenie organizowane zostało we współpracy z Hilton Warsaw Hotel & Convention Centre (Restauracja Meza), Hilton Kolombo Hotel oraz z liniami lotniczymi Qatar Airways. Celem całego wydarzenia była chęć propagowania w Polsce tradycji kuchni lankijskiej oraz przybliżenia kultury Sri Lanki w Polsce.
Premiera książki "Księga szefów kuchni"
O tym, ze gwiazdy uwielbiają gotować nie trzeba nikogo przekonywać. Świadczy o tym coraz większa ilość pozycji książkowych, w których znajdują się przepisy znanych osób. Podobnie sytuacja wygląda w telewizji, w której nie brakuje programów gdzie się gotuje, piecze i przyrządza różne smakołyki. W warszawskiej restauracji „Sowa i przyjaciele” odbyła się premiera kolejnej książki kucharskiej dla miłośników gotowania.
Śniadanie mistrzów w Double Tree by Hilton w Warszawie
Śniadanie mistrzów można skosztować w restauracji Garden w Double Tree by Hilton Warsaw. Jest to specjalne menu przeznaczone dla najpopularniejszych polskich sportowców. Od grudnia 2014 dostępne jest także dla gości odwiedzających hotel. Skąd wziął się pomysł na stworzenie smacznych i zdrowych posiłków? To nie żaden przypadek. Hotel Double Tree by Hilton Warsaw to baza polskiej reprezentacji w piłce nożnej.
Premiera książki M. Gessler "Autobiografia apetyczna"
W zimowy wieczór w restauracji Ale Gloria odbyła się oficjalna premiera nowej książki Magdy Gessler „Autobiografia apetyczna”. Tym razem nie jest to jednak książka kucharska, lecz autobiografia. Gessler nie napisała książki własnoręcznie, uczyniła to dziennikarka Magdalena Żakowska po rozmowach z restauratorką. Jest to wyjątkowo szczera i pasjonująca lektura wzbogacona o oryginalne przepisy.
Przed Zamkiem Ujazdowskim w Warszawie odbyła się wyjątkowo „słodka” i radosna impreza zatytułowana Wielkie Śniadanie z Nutellą. Głównym motywem całego wydarzenia były 50 urodziny Nutelli, jednego z najpopularniejszych kremów czekoladowych na świecie. Na miłośników Nutelli czekała wielka uczta na świeżym powietrzu, w tym kulinarne doznania, rodzinne rozrywki i wiele konkursów dla wszystkich. Specjalnie na tę okazję, przygotowano prawie 1000 słoików Nutelli...
Oliviero Toscani dla firmy Roleski
W Pałacu na Wyspie w Łazienkach Królewskich odbył się wyjątkowy lunch prasowy, którego gościem był Oliviero Toscani, słynny włoski fotograf, twórca najsłynniejszych kampanii reklamowych znanych marek takich jak: Esprit, Chanel i Fiorucci. Tym razem mistrz fotografii nawiązał współpracę z firmą Roleski, dla której stworzono kampanię wizerunkową „Wolność, wyobraźnia, smak”. Specjalna kampania reklamowa, przedstawiana jest w wielu mediach...
Niezwykłe właściwości zwykłych owoców
W Radziejowicach w hotelu Afrodyta Business & Spa odbyła się konferencja pt.: ,,Niezwykłe właściwości zwykłych owoców'' zorganizowana przez Związek Sadowników Rzeczypospolitej Polskiej. Konferencja zachęcała do odkrycia siły, która drzemie w małych owocach o wielkiej mocy. Lato to czas obfitości świeżych i pysznych owoców. Pojawiają się truskawki, maliny, borówki i porzeczki, których niezwykłe właściwości znane są od pokoleń.
Inauguracja konceptu Dom Wódki
Francuzi szczycą się koniakiem i szampanem, Szkoci whisky, Włosi grappą i prosecco. Amerykanie sławią bourbon, Meksykanie tequilę, a Hiszpanie gloryfikują swoje wina. Polacy zaś mają doskonałą wódkę, uznawaną na świecie jako najbardziej rozpoznawalny produkt oprócz specjałów regionalnych. Połączenie tych wyjątkowych atutów przyczyniło się do powstania Domu Wódki mieszczącego się przy Placu Teatralnym w Warszawie.
redakcja@motywmedia.pl