Kulinaria

Inauguracja kampanii "Wszystkie smaki i kolory papryki, cukinii i bakłażana"

Inauguracja kampanii "Wszystkie smaki i kolory papryki, cukinii i bakłażana"

Zrzeszenie Producentów Papryki RP kolejny raz rozpoczęło w Polsce kampanię promującą warzywa z południa Mazowsza. Podczas drugiej edycji w 2019 roku, obok papryki, pojawiły się również cukinia i bakłażan. Celem kampanii jest budowanie wśród konsumentów świadomości na temat produkowanych w Polsce warzyw o różnych smakach i kolorach: papryki, cukinie i bakłażany oraz zaprezentowanie ich wielu walorów zdrowotnych.

więcej

Prawdziwa Gruzja w sercu stolicy

Prawdziwa Gruzja w sercu stolicy

Levan, Ormianin urodzony w Gruzji obiecuje gościom, że jego gruzińskie i ormiańskie potrawy będą oparte na prawdziwych starych recepturach, a w każdy weekend sam będzie przygotowywał swoje autorskie dania rybne z... dzikiego pstrąga ormiańskiego, który dotrze do Warszawy... samolotem. Sądząc po tym, co szef zaserwował na otwarciu, w Leo's Marani będzie tłok! A że restauracja nie jest wielką jadłodajnią, trzeba będzie chyba rezerwować stoliki.

więcej

Premiera książki Hanny Lis pt.: „Mój świat na talerzu”

Premiera książki Hanny Lis pt.: „Mój świat na talerzu”

W restauracji LAS w Warszawie odbyła się premiera książki Hanny Lis pt.: „Mój świat na talerzu". Spotkanie Autorki z gośćmi, które przebiegło w miłej, serdecznej atmosferze poprowadziła Odeta Moro-Figurska. Wśród zaproszonych gości byli znani i lubiani: Grażyna Wolszczak, Marcin Cejrowski i Beata Tadla. Książka Hanny Lis jest połączeniem dwóch pasji: zamiłowania do podróżowania i gotowania. Znajduje się w niej 80 autorskich przepisów na potrawy z różnych stron świata.

więcej

Uroczyste otwarcie restauracji Bombaj Masala Praga

Uroczyste otwarcie restauracji Bombaj Masala Praga

Na kulinarnej mapie Warszawy miłośnicy kuchni azjatyckiej mają nową restaurację. Dnia 24-05-2019 r. odbyło się uroczyste otwarcie restauracji Bombaj Masala Praga Indian Tapas & Bar. Jest to najnowsza restauracja w sieci Bombay Masala, położona na warszawskiej Pradze, na terenie Centrum Praskiego Koneser. Znakiem szczególnym lokalu jest duży wybór najlepszych w mieście Bombay Nasta, czyli indyjskich śniadań serwowanych z filiżanką indyjskiej herbaty Masala Chai.

więcej

Warsztaty kulinarne "Coś się święci"

Warsztaty kulinarne "Coś się święci"

Związek "Polskie Mięso", w ramach ogólnopolskiej kampanii informacyjnej „Marka Polskie Mięso" miał przyjemność być organizatorem warsztatów kulinarnych „Coś się święci" poświęconym świątecznej kuchni w nowoczesnym wydaniu. To kameralne spotkanie w wielkanocnej atmosferze odbyło się 16 kwietnia 2019 r. w Alva Showroom Studio Kulinarne Giancarlo. Przesłaniem spotkania było odkrycie tajników i smaków polskiego mięsa w świątecznych aranżacjach.

więcej

Taste of Japan i wyróżnienia Japanese Food Supporter

Taste of Japan i wyróżnienia Japanese Food Supporter

Japońskie Ministerstwo Rolnictwa (MAFF) zorganizowało uroczyste przyjęcie "Taste of Japan" podczas którego serwowano wykwintne potrawy z Japonii. Celem spotkania było głębsze zapoznanie się i polubienie japońskich smaków. Motywem tego wydarzenia była 100. rocznica nawiązania przez Japonię i Polskę stosunków dyplomatycznych, a także ratyfikowanie umowy o partnerstwie gospodarczym między Japonią a Unią Europejską.

więcej

Oficjalne otwarcie restauracji Pam Pam

Oficjalne otwarcie restauracji Pam Pam

Oficjalne otwarcie restauracji Pam Pam odbyło się w dniach 20-21 luty 2019 w Warszawie i zostało podzielone na dwa dni. Pierwszy dzień przeznaczony był dla znajomych i przyjaciół właścicieli restauracji, przedstawicieli mediów i innych zaproszonych gości. Wszyscy zaproszeni goście z wielką serdecznością przywitani zostali przez właścicieli restauracji Andrzeja i Paulinę Piliszek, szefa kuchni Pawła Rumowskiego oraz someilerów i kelnerów.

więcej

Produkt najwyższej jakości w przemyśle mięsnym - Jesień 2019

Produkt najwyższej jakości w przemyśle mięsnym - Jesień 2019

W Warszawskim Domu Technika NOT odbyły się 52. Dni Przemysłu Mięsnego. Zwieńczeniem wydarzenia było ogłoszenie wyników 52. Konkursu „Produkt najwyższej jakości w przemyśle mięs¬nym" Jesień 2019. Puchar Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi za zwycięstwo w 52. KONKURSIE „Produkty najwyższej jakości w przemyśle mięsnym" JESIEŃ 2019 otrzymały: Zakłady Mięsne HAGA PLUS Sp. z o.o. w Jastrzębiu Zdroju.

więcej

"Marka Polskie Mięso" - konferencja prasowa

"Marka Polskie Mięso" - konferencja prasowa

Związek Polskie Mięso zorganizował konferencję prasową inaugurującą kampanię "Marka Polskie Mięso", która odbyła się w styczniu 2019 r. w warszawskim Pin Up Studio. W konferencji udział wzięli: Witold Choiński – Prezes Zarządu Związku Polskie Mięso, niezależni eksperci oraz ambasadorzy akcji: Beata Śniechowska - szefowa kuchni, restauratorka, zwyciężczyni drugiej edycji Master Chef oraz Tomasz Czajkowski - twórca kulinarny, autor bloga Magiczny Składnik.

więcej

Grecka Panorama 2018

Grecka Panorama 2018

Na stadionie PGE Narodowy w dniach 1-2 grudnia 2018 r. odbyła się „Grecka Panorama". To już kolejna edycja wyjatkowego wydarzenia, która na stałe wpisało się na listę warszawskich imprez turystyczno-kulinarnych. Głównym celem całego przedsięwzięcia jest promocja greckiej kultury, turystyki oraz tradycji i produktów kulinarnych. Największym zainteresowaniem cieszyła się specjalna strefa Greek Food Show, najbardziej oczekiwana część całego wydarzenia...

więcej

Uczta w restauracji Fork

Uczta w restauracji Fork

Dnia 28 listopada 2018 r. w Fork Restaurant w Warszawie odbyła się uroczysta premiera książki Roberta Sowy pt.: „Uczta. Z restauracji wprost na twój stół". Mistrz kulinarny przedstawia restauracyjne przepisy, które można przygotować w zaciszu własnej kuchni. Oprócz tego książka wzbogacona jest o przepisy: Roberta Wojnarowskiego - Szefa Kuchni w N31 oraz Krzysztofa Kopcińskiego - Pastry Chefa w N31.

więcej

Jedli, pili i gadali

Jedli, pili i gadali

To było prawdziwie "Mistrzowskie spotkanie przy stole". Długi stół w restauracji WuWu i ona - Wyborowa od Mistrza! Podawana z fantastycznymi daniami stworzonymi przez szefową kuchni WuWu, uczestniczkę Top Chef Polska i współautorkę przepięknie wydanej przez Wyborową Pernod Ricard książki - "Mistrzowskie spotkania przy stole". Znalazły się w niej przepisy na niesamowite drinki skomponowane przez Macieja Starosolskiego, ambasadora Polskiej Wódki...

więcej
Copyright © motywmedia.pl Wszystkie prawa zastrzeżone