Zbliża się weekend pod wezwaniem... karpia. Karpia opolskiego, który słynie w całym kraju z wspaniałego mięsa i smaku.
W imieniu karpi głos zabierze cały pułk najlepszych mistrzów patelni w otoczeniu gromady uczniów szkół gastronomicznych. A wszystko to w Niemodlinie, na mojej rodzinnej Opolszczyźnie.
13. niemodlińskie Święto Karpia i rozgrywane w jego trakcie konkursy kulinarne „Czas na rybę" można porównać jedynie do takich wielkich imprez jak kolarski Tour de Pologne, czy finały innych największych imprez sportowych.
Dlatego, z dumą donosimy , że nas tygodnik został patronem medialnym tej imprezy i największych kulinarnych konkursów gdzie królował będzie... karp Niemodliński! Bo przyrządzać ryby będą najlepsi polscy i nie tylko zawodowi kucharze! Ich wysiłki i umiejętności ocenią jeszcze więksi mistrzowie, jak choćby Jarosław Uściński czy Kurt Scheller.
Dlatego już dziś radzimy zarezerwujcie sobie wolny pierwszy weekend października (3,4,5,10), by wziąć udział we wszystkich niezwykle interesujących warsztatach, pokazach gotowania i smażenia. No i kosztujcie, kosztujcie wszystkich propozycji producentów i restauracji słynących z najlepszych karpiowych dań. Jakich? To słodka tajemnica kucharzy, a w szczególności mistrza Kamila Klekowskiego, który od wielu lat tworzy przepisy, szkoli i opowiada o rybach, które wędrują na nasze stoły. Kamil powinien już dawno mieć ksywkę „Król Karpia", bo nikt ich nie filetuje lepiej od niego. Dokładny, szczegółowy program karpiowego święta jest jeszcze ustalany, ale wiadomo już, kiedy i na jakich zasadach odbędą się kulinarne konkursy. Organizatorzy, czyli Grupa Rybacka "Opolszczyzna" i mistrz Kamil Klekowski jakiś czas temu ogłosili zasady konkursów dla szefów kuchni i szkół gastronomicznych. Szefem jury konkursowego dla zawodowców będzie mistrz Jarosław Uściński, prezes Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni I Cukierni i właściciel warszawskiej restauracji Moonsfera, obok niego przygotowane potrawy ocenią takie tuzy gastronomi jak: Kurt Scheller, Robert Sowa, Jan Bos, Iwona Niemczewska czy Marcin Przybysz, a najlepiej ocenione przez jurorów autorskie danie prócz medali nagrodzone zostanie kwotą 10 000 złotych!
Do zobaczenia za dwa tygodnie w niemodlińskim zamku! Wstęp na wszystkie imprezy „Święta karpia" jest bezpłatny.
Wojciech Potocki
blog gastronomiczny „Jedzenie jest fajne"