Złote Medale World Food Warsaw 2016
Złote Medale 2016 to prestiżowy konkurs, który co roku towarzyszy warszawskim targom World Food Warsaw. Jego celem jest promocja najlepszych wyrobów prezentowanych podczas wystawy. Profesjonalne jury składające się z przedstawicieli z branży ocenia skład wyrobów (w tym surowców wykorzystywanych do produkcji, ich pochodzenia i technologii wytwarzania), posiadanych certyfikatów, opakowania i oznakowania oraz koncepcji marketingowej i sposobu dystrybucji.
Warszawa od kuchni - "Złoty Widelec"
W restauracji LIF w Warszawie odbyła się V edycja akcji rekomendującej stołeczną gastronomię „Warszawa od kuchni". Galę poprowadziła Laura Łącz – polska aktorka teatralna, filmowa i pisarka. Nagrody wręczał organizator całego wydarzenia, a przede wszystkim prezes WIP – Waldemar Piórek. Podczas uroczystości, przyznano nagrody w kilku kategoriach.
W warszawskim Centrum Expo XXI odbyła się III edycja Międzynarodowych Targów Żywności i Napojów. W uroczystości otwarcia udział wzięli: wiceminister rolnictwa Zbigniew Babalski, prezes Agencji Rynku Rolnego Łukasz Hołubowski, poseł do Parlamentu Europejskiego Czesław Siekierski oraz dyrektor targów Agnieszka Szpanerska. Na targach spotkali się producenci i dystrybutorzy żywności, napojów, alkoholi, dodatków do żywności oraz technologii.
Premiera książki Roberta Sowy "Krok po kroku"
Uroczysta premiera książki "Krok po kroku z Robertem Sową" odbyła się w Restauracji N°31 przy ul. Nowogrodzkiej 31 w Warszawie. Samego autora nie trzeba nikomu przedstawiać, ponieważ od dawna jest prawdziwym autorytetem w dziedzinie kulinariów. Jako właściciel autorskiej restauracji „N31 Restaurant & Bar" oraz Studia Kulinarnego Roberta Sowy, na co dzień potwierdza swój kunszt znakomitego kucharza i propaguje kuchnię polską w nowej odsłonie.
Promocja książki "Bosacka po polsku - Nowoczesne przepisy kuchni polskiej"
W restauracji „Quchnia Artystyczna" w Warszawie odbyła się uroczysta promocja książki pt: „Bosacka po Polsku – Nowoczesne Przepisy Kuchni Polskiej". Samej autorki nie trzeba nikomu przedstawiać. Katarzyna Bosacka to znana dziennikarka telewizyjna i prasowa, autorka kultowego programu" Wiem co jem" w TVN Style. Laureatka telekamery, Kryształowego Pióra, Lauru Ekoprzyjaźni oraz głównej nagrody „Libertas et Auxilium" Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów.
Premiera książki Lary Gessler "Słodki Zielnik Lary"
W warszawskim Studio Praga odbyła się uroczysta premiera książki Lary Gessler "Słodki zielnik Lary". W swojej pierwszej wydanej książce prezentuje znane wszystkim zioła, takie jak: liść laurowy, tymianek czy kminek jako dodatek do deserów. Dla przykładu tymianek można połączyć z jabłkiem i migdałami, by stworzyć pyszny ciepły krem czy dodać do koktajlu z suszonych śliwek.
Uroczyste otwarcie japońskich delikatesów Deli by Sakana
Przy ulicy Moliera 4/6 w Warszawie odbyła się degustacja i prezentacja wyjątkowego konceptu jakim jest Deli By Sakana – wyjątkowy sklep z artykułami kuchni japońskiej, jakiego jeszcze nie było. Specjalnie na tę okazję uczestnicy spotkania mogli degustować najróżniejsze zestawy sushi, zieloną herbatę, japońską wódkę Sake i wiele innych. Wśród osób, które degustowały japońskie specjały byli: Anna Dereszowska, Ola Kisio, Leon Myszkowski syn Justyny Steczkowskiej, a także inni goście.
Uroczyste otwarcie restauracji The One
Pod koniec września 2016 r. odbyło się medialne otwarcie eko restauracji The One. Wyśmienite potrawy tego wieczoru przygotował szef kuchni Tomasz Łagowski. O oprawę muzyczną zadbał DJ Adamus, producent muzyczny, ale przede wszystkim pasjonat dobrej kuchni. Podczas wieczoru zaśpiewała Patrycja Malinowska uczestniczka programu „Mam talent". Jak przystało na medialne wydarzenia, nie zabrakło też gwiazd i dziennikarzy.
Uroczyste otwarcie restauracji Warung Jakarta
Dnia 16 września 2016 odbyło się uroczyste otwarcie restauracji Warung Jakarta. Obecnie jest to jedna z pierwszych restauracji w Polsce z kuchnią Indonezyjską. Jej założycielami jest: Mateusz Rybiński, oraz szefowie kuchni Yudhi Harijono i Marieo Juniartho. Część oficjalną uroczystości otworzył J.E Peter Frans Gontha, Ambasador Indonezji w Polsce, który wygłosił specjalne przemówienie.
Wieczór autorski książki "Życie ma smak"
„Życie ma smak" to książka która przybliża czytelnikom zasady prawidłowego odżywiania i podaje proste przepisy na zdrowe dania na każdą okazję. Autorka nie ma wątpliwości, że jedzenie ma ogromny wpływ zarówno na naszą sylwetkę, zdrowie jak i kondycję psychiczną. W zależności od tego co zjemy, możemy czuć się wyczerpani lub pełni energii. Codzienne nawyki żywieniowe decydują o tym, czy dożyjemy w zdrowiu późnej starości i jaką będziemy mieli wtedy formę.
Prezentacja książki kucharskiej "Z miłości do smaku"
Uroczysta prezentacja polsko-francuskiej książki kucharskiej „Z miłości do smaku" odbyła się w centrum szkoleniowo-konferencyjnym „Smak kariery" przy Al. Jerozolimskich 148 w Warszawie. Na premierze pojawiło się wielu autorytetów kulinarnych, m.in.: Pierre Gagnaire - wyróżniony trzema gwiazdkami przewodnika Michalin, a także David Gaboriaud - prowadzący autorski program kulinarny „David w Europie" w telewizji Kuchnia +.
W restauracji ,,Blender'' odbyła się uroczystość podsumowująca VI edycję konkursu ,,Warszawa od kuchni''. Celem konkursu jest rekomendowanie najlepszych warszawskich restauracji, cukierni, miejsc z szybkim jedzeniem, promowanie i wykreowanie regionalnych potraw warszawskich, prezentacja kuchni z różnych regionów świata, a także wytyczenie gastronomicznych tras i zagłębi gastronomicznych w mieście.
redakcja@motywmedia.pl