16-19 lutego 2025 r., EXPO XXI, Warszawa
Kolejna już 16. edycja targów Expo Sweet za nami. Obecnie są to najsłodsze targi w Polsce i jedno z największych spotkań branży lodziarskiej, cukierniczej i piekarniczej. Podczas tej edycji zaprezentowało się wielu wystawców z Polski i zagranicy. Wśród nich producenci lodów i słodyczy, dostawcy surowców, maszyn, urządzeń i technologii oraz wielu innych.
Na wielu stoiskach można było poznać hit tego roku, czyli słodkości z dubajską czekoladą, a wśród nich wyjątkowe lody, ciasta i torty na bazie pistacji i ciasta typu kataifi.
Jak co roku, dużym zainteresowaniem odwiedzających cieszyła się wystawa tortów i eksponatów cukierniczych.
W czasie targów odbyło się kilka interesujących konkursów cukierniczych takich jak:
Mistrzostwa Polski w Dekoracji Tortów;
Konkurs i Wystawa Dekoracji Cukierniczych;
Mistrzostwa Polski Uczniów Szkół Cukierniczych;
Mistrzostwa Polski w Przygotowaniu Deseru.
W Mistrzostwach Polski w Przygotowaniu Deseru udział wzięło siedem dwuosobowych drużyn. Głównym zadaniem było przygotowanie dwóch deserów restauracyjnych a la carte. Pierwszy z nich to deser wykonany z dowolnym użyciem czekolady, a drugi to deser owocowy bez składników pochodzenia zwierzęcego.
Zwycięzcami tegorocznej edycji zostali:
I miejsce: Wojciech Golic i Artur Nijakowski – Receptura Cukiernia/Piekarnia (Łódź) oraz ANio Pracownia Tortów Artystycznych (Czarnocin).
II miejsce: Daria i Adam Marszałek z Cocoart's (Łódź)
III miejsce: Krzysztof Winkler i Konrad Winnicki z Warsztat Cafe oraz Marta Stalmach/Restauracja Warsztat Food&Garden (Wrocław).
(WW)