Międzynarodowe Targi Serów 2025
Dnia 17 września 2025 roku, na terenie warszawskiej Pragi, odbyły się długo oczekiwane Międzynarodowe Targi Serów 2025 – wydarzenie, które na stałe zapisze się w historii polskiej gastronomii. Była to wyjątkowa okazja do spotkania przedstawicieli branży spożywczej, ekspertów, producentów i pasjonatów, którzy mieli szansę wymienić doświadczenia, inspirować się nawzajem i odkrywać nowe smaki.
W Niemodlinie Karpie dojdą do głosu
Zbliża się weekend pod wezwaniem... karpia. Karpia opolskiego, który słynie w całym kraju z wspaniałego mięsa i smaku. W imieniu karpi głos zabierze cały pułk najlepszych mistrzów patelni w otoczeniu gromady uczniów szkół gastronomicznych. A wszystko to w Niemodlinie, na mojej rodzinnej Opolszczyźnie. 13. niemodlińskie Święto Karpia i rozgrywane w jego trakcie konkursy kulinarne „Czas na rybę" można porównać jedynie do takich wielkich imprez jak kolarski Tour de Pologne, czy finały innych największych imprez sportowych.
Targi Żywności E.Leclerc 2025 – jubileusz 30 lat w Polsce
W warszawskim Centrum EXPO XXI odbyła się dziewiąta edycja Targów E.Leclerc, jednego z najważniejszych wydarzeń branży spożywczej w Polsce. W tym roku targi nabrały szczególnego znaczenia, ponieważ zbiegły się z jubileuszem 30-lecia obecności sieci E.Leclerc w Polsce, obchodzonym pod hasłem „30 lat dobrych wyborów". Z tej okazji firma NielsenIQ, na zlecenie E.Leclerc, przygotowała badanie pokazujące ewolucję decyzji polskiego konsumenta (...)
Już 6-7 września 2025 r. w Warszawie na PGE Narodowym Festiwal Polskiej Żywności #KupujŚwiadomie! Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa zaprasza do odwiedzania stoisk ze znakomitymi produktami wytwarzanymi przez lokalnych i regionalnych wytwórców, którzy przyjadą do Warszawy specjalnie na to wydarzenie z każdego regionu Polski! Festiwal to szansa, by posmakować unikatowych wyrobów, poznać tradycję ich wytwarzania (...)
Kolejna już 16. edycja targów Expo Sweet za nami. Obecnie są to najsłodsze targi w Polsce i jedno z największych spotkań branży lodziarskiej, cukierniczej i piekarniczej. Podczas tej edycji zaprezentowało się wielu wystawców z Polski i zagranicy. Wśród nich producenci lodów i słodyczy, dostawcy surowców, maszyn, urządzeń i technologii oraz wielu innych.
Carnevale Eataliano, włoska uczta pod okiem Marcina Sasina.
W luksusowym hotelu Sheraton Grand Warsaw odbyło się prestiżowe wydarzenie kulinarne Carnevale Eataliano, czyli niezapomniana i wyjątkowa podróż po smakach karnawału. Organizatorem spotkania był mistrz kulinarny Marcin Sasin, twórca restauracji włoskiej Cucina Mia.
"Świąteczna forma" - warsztaty kulinarne z udziałem Roberta Sowy
Związek Polskie Mięso zorganizował wyjątkowe warsztaty kulinarne pt: „Świąteczna forma". Spotkanie odbyło się tuż przed świętami w niepowtarzalnej przestrzeni Art Bistro Stalowa 52 w Warszawie. Uczestnicy spotkania odkryli sekrety bożonarodzeniowej kuchni i nauczyli się, jak zamienić każdy posiłek w ucztę dla oczu i podniebienia.
Jak wszyscy wiecie, oliwa gości w każdej walizce, którą przywozimy z Włoch. Wystarczy, że wejdziemy do sklepu w Rzymie, czy na Sycylii i do koszyka wędruje zgrabna buteleczka z tym zielonkawym płynem. Jak jednak odróżnić, która oliwa jest topowa, z jakiej odmiany oliwek ją tłoczono?
Tegoroczna edycja plebiscytu Pyszne.pl pokazała, że najlepsze restauracje nie tylko podbijają serca smakoszy, ale też z sukcesem utrzymują swoją pozycję. Wiele lokali powiększyło swoją kolekcją statuetek, potwierdzając, że niezmienna jakość, doskonały smak i zaufanie klientów to klucz do długotrwałego sukcesu.
W dniach 10-11 września 2024 roku warszawskie Centrum Expo XXI gościło VIII edycję Targów E. Leclerc, które na stałe wpisały się w kalendarz wydarzeń branży handlu detalicznego. Tegoroczna edycja zgromadziła 200 dostawców z Polski i zagranicy, stanowiąc doskonałą okazję do wymiany doświadczeń, pozyskiwania inspiracji oraz nawiązywania kontaktów biznesowych.
Warsztaty kulinarne "Nowa przemiana karpia"
Za nami konferencja prasowa pt.: „Czy karp jest dobry dla nas i środowiska?". Zwieńczeniem wydarzenia były warsztaty kulinarne z karpiem w roli głównej, które odbyły się w wyjątkowej przestrzeni kulinarnej. Warsztaty poprowadził Kamil Klekowski, wybitny szef kuchni, który od wielu lat specjalizuje się w kreowaniu potraw z karpiem w roli głównej.
Konferencja prasowa kampanii "Karp - Zdrowy z Natury".
Czy karp jest lepszy od suplementów diet? Jakie ma właściwości odżywcze? Na te i inne pytania odpowiedziała dr hab. inż. Joanna Tkaczewska, wykładowca Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. Podczas spotkania poruszono również inne interesujące tematy takie jak: łańcuchy dostaw świeżego karpia...