Już 6-7 września 2025 r. w Warszawie na PGE Narodowym Festiwal Polskiej Żywności #KupujŚwiadomie! Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa zaprasza do odwiedzania stoisk ze znakomitymi produktami wytwarzanymi przez lokalnych i regionalnych wytwórców, którzy przyjadą do Warszawy specjalnie na to wydarzenie z każdego regionu Polski! Festiwal to szansa, by posmakować unikatowych wyrobów, poznać tradycję ich wytwarzania (...)
Targi Żywności E.Leclerc 2025 – jubileusz 30 lat w Polsce
W warszawskim Centrum EXPO XXI odbyła się dziewiąta edycja Targów E.Leclerc, jednego z najważniejszych wydarzeń branży spożywczej w Polsce. W tym roku targi nabrały szczególnego znaczenia, ponieważ zbiegły się z jubileuszem 30-lecia obecności sieci E.Leclerc w Polsce, obchodzonym pod hasłem „30 lat dobrych wyborów". Z tej okazji firma NielsenIQ, na zlecenie E.Leclerc, przygotowała badanie pokazujące ewolucję decyzji polskiego konsumenta na przestrzeni ostatnich trzech dekad.
Tegoroczna edycja plebiscytu Pyszne.pl pokazała, że najlepsze restauracje nie tylko podbijają serca smakoszy, ale też z sukcesem utrzymują swoją pozycję. Wiele lokali powiększyło swoją kolekcją statuetek, potwierdzając, że niezmienna jakość, doskonały smak i zaufanie klientów to klucz do długotrwałego sukcesu.
Kolejna już 16. edycja targów Expo Sweet za nami. Obecnie są to najsłodsze targi w Polsce i jedno z największych spotkań branży lodziarskiej, cukierniczej i piekarniczej. Podczas tej edycji zaprezentowało się wielu wystawców z Polski i zagranicy. Wśród nich producenci lodów i słodyczy, dostawcy surowców, maszyn, urządzeń i technologii oraz wielu innych.
Carnevale Eataliano, włoska uczta pod okiem Marcina Sasina.
W luksusowym hotelu Sheraton Grand Warsaw odbyło się prestiżowe wydarzenie kulinarne Carnevale Eataliano, czyli niezapomniana i wyjątkowa podróż po smakach karnawału. Organizatorem spotkania był mistrz kulinarny Marcin Sasin, twórca restauracji włoskiej Cucina Mia.
"Świąteczna forma" - warsztaty kulinarne z udziałem Roberta Sowy
Związek Polskie Mięso zorganizował wyjątkowe warsztaty kulinarne pt: „Świąteczna forma". Spotkanie odbyło się tuż przed świętami w niepowtarzalnej przestrzeni Art Bistro Stalowa 52 w Warszawie. Uczestnicy spotkania odkryli sekrety bożonarodzeniowej kuchni i nauczyli się, jak zamienić każdy posiłek w ucztę dla oczu i podniebienia.
Jak wszyscy wiecie, oliwa gości w każdej walizce, którą przywozimy z Włoch. Wystarczy, że wejdziemy do sklepu w Rzymie, czy na Sycylii i do koszyka wędruje zgrabna buteleczka z tym zielonkawym płynem. Jak jednak odróżnić, która oliwa jest topowa, z jakiej odmiany oliwek ją tłoczono?
W dniach 10-11 września 2024 roku warszawskie Centrum Expo XXI gościło VIII edycję Targów E. Leclerc, które na stałe wpisały się w kalendarz wydarzeń branży handlu detalicznego. Tegoroczna edycja zgromadziła 200 dostawców z Polski i zagranicy, stanowiąc doskonałą okazję do wymiany doświadczeń, pozyskiwania inspiracji oraz nawiązywania kontaktów biznesowych.
Warsztaty kulinarne "Nowa przemiana karpia"
Za nami konferencja prasowa pt.: „Czy karp jest dobry dla nas i środowiska?". Zwieńczeniem wydarzenia były warsztaty kulinarne z karpiem w roli głównej, które odbyły się w wyjątkowej przestrzeni kulinarnej. Warsztaty poprowadził Kamil Klekowski, wybitny szef kuchni, który od wielu lat specjalizuje się w kreowaniu potraw z karpiem w roli głównej.
Konferencja prasowa kampanii "Karp - Zdrowy z Natury".
Czy karp jest lepszy od suplementów diet? Jakie ma właściwości odżywcze? Na te i inne pytania odpowiedziała dr hab. inż. Joanna Tkaczewska, wykładowca Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. Podczas spotkania poruszono również inne interesujące tematy takie jak: łańcuchy dostaw świeżego karpia...
"Polskie Mięso w dobrej formie"
Wystartowała VII edycja kampanii edukacyjnej „Marka Polskie Mięso – Polska Smakuje" pod hasłem „Polskie mięso w dobrej formie". Jej twarzami są najbardziej znany w Polsce mistrz kulinarny, legenda polskiej piłki nożnej oraz wybitna dietetyczka. Tegoroczna edycja poświęcona jest dobrej formie psychicznej i fizycznej.
Festiwal Polska Od Kuchni zawitał do Warszawy
Festiwal Polska Od Kuchni odbył się w 16 miastach w Polsce. Mazowiecka edycja imprezy odbyła się dnia 23 czerwca 2024 r. na Bielanach w Warszawie. Tym razem miasteczko festiwalowe powstało na terenie rekreacyjnym przy stacji metra Słodowiec. Imprezę poprowadził dziennikarz Mateusz Szymkowiak.