Kulinaria

Kongres Szefów Kuchni 2021

Kongres Szefów Kuchni 2021

Dnia 12 października 2021 r. w EXPO XXI w Warszawie odbył się Kongres Szefów Kuchni. Obecnie jest to największe wydarzenie dla tej grupy zawodowej w Polsce. Głównym punktem kongresu było wiele interesujących prelekcji. Tegoroczna edycja (2021 r.) poświęcona była preferowanej prze Polaków kuchni polskiej. Poruszono także temat pandemii, który znacznie zmienił rynek gastronomiczny w Polsce.

więcej

X Jubileuszowa Gala wręczenia nagród "Złoty Widelec".

X Jubileuszowa Gala wręczenia nagród "Złoty Widelec".

Dnia 2 września 2021 w warszawskiej Scenie Relax odbyła się X jubileuszowa Gala wręczenia nagród „Złoty Widelec" będąca zwieńczeniem ogólnopolskiej akcji promującej gastronomię „Polska od Kuchni". Wręczono 58 statuetek, w tym przyznano 16 nagród specjalnych.

więcej

Warsztaty kulinarne „Pewne jest jedno - Polskie Mięso. Najlepsze w kuchniach świata"

Warsztaty kulinarne „Pewne jest jedno - Polskie Mięso. Najlepsze w kuchniach świata"

Wschód czy zachód? Przed takim dylematem stanęło jury konkursu na dwóch warsztatach kulinarnych zorganizowanych w ramach kampanii „Pewne jest jedno - Polskie Mięso. Najlepsze w kuchniach świata". Sędziowie oceniali walory smakowe i wizualne dań z polskiej wieprzowiny i drobiu przygotowane w stylu azjatyckim i europejskim. Zaproszeni goście przygotowali potrawy pod czujnym okiem znakomitych kucharzy - Oli Nguyen i Matteo Brunettiego.

więcej

Warsztaty kulinarne w ramach kampanii CuTE: Kultywowanie smaku Europy.

Warsztaty kulinarne w ramach kampanii CuTE: Kultywowanie smaku Europy.

Warsztaty kulinarne w ramach kampanii CuTE: Kultywowanie smaku Europy odbyły się w Cook Story by Samsung na warszawskim Wilanowie. W czasie spotkania przygotowywane były ciekawe dania z jabłek (zupa, danie główne i deser) pod okiem doświadczonego szefa kuchni – Michała Toczyłowskiego. Wśród zaproszonych gości nie zabrakło dziennikarzy kulinarnych, blogerów, którzy chętnie zabrali się do gotowania.

więcej

Konferencja kampanii Moc Polskich Warzyw

Konferencja kampanii Moc Polskich Warzyw

W Potworowie koło Radomia odbyło się spotkanie inaugurujące drugą kampanię Moc Polskich Warzyw. Wydarzenie to jest najlepszą okazją do zaprezentowania działań promocyjnych zrealizowanych dotychczas oraz tych zaplanowanych w ramach drugiej edycji kampanii. Gospodarzem wydarzenia było Zrzeszenie Producentów Papryki Rzeczypospolitej Polskiej. Spotkanie inaugurujące cieszyło się ogromnym zainteresowaniem.

więcej

Marka Polskie Mięso. Polska Smakuje

Marka Polskie Mięso. Polska Smakuje

Związek Polskie Mięso rozpoczął II edycję ogólnopolskiej kampanii informacyjnej „Marka Polskie Mięso. Polska Smakuje." W ramach projektu odbyła się konferencja prasowa z udziałem dziennikarzy. Gośćmi specjalnymi tego wydarzenia byli ambasadorzy projektu: dietetyk Agata Dąbrowska oraz kucharz i dziennikarz kulinarny, Tomasz Jakubiak, który opowiedział o walorach kulinarnych mięsa drobiowego i wieprzowiny.

więcej

Z natury dobrane – kulinarne inspiracje z Soplicą

Z natury dobrane – kulinarne inspiracje z Soplicą

Materiał przeznaczony jest dla osób pełnoletnich.

Jeżeli nie masz ukończone 18 lat naciśnij przycisk "NIE".

NIE

więcej

Uroczyste otwarcie restauracji Tokyo Sushi Nowy Świat

Uroczyste otwarcie restauracji Tokyo Sushi Nowy Świat

Uroczyste otwarcie restauracji Tokio Sushi Nowy Świat miało kameralny charakter, mimo to przyciągnęło wielu gości. Wśród nich byli znajomi i przyjaciele właścicieli restauracji. Nie zabrakło też przedstawicieli mediów. Nasza redakcja miała zaszczyt gościć na tym wydarzeniu. Z okazji otwarcia uczestnicy spotkania mogli degustować najróżniejsze zestawy sushi, japońskie zupy i krewetki królewskie.

więcej

Drugie urodziny restauracji Kanapa

Drugie urodziny restauracji Kanapa

W piątkowy wieczór, 31 stycznia 2020 r. restauracja Kanapa świętowała drugie urodziny. Spotkanie okazało się niezwykłą ucztą dla podniebienia. W specjalnie ułożonym na tę okazję menu znalazły się dania, które na co dzień cieszą się popularnością: czarne pierogi z nadzieniem z sandacza w sosie rakowym, kotlet po kijowsku, jak również ostrygi z kiszonym agrestem czy sorbet z buraka serwowany przez szefa kuchni – Stanislava Malovytskiego.

więcej

Inauguracja kampanii "Wszystkie smaki i kolory papryki, cukinii i bakłażana"

Inauguracja kampanii "Wszystkie smaki i kolory papryki, cukinii i bakłażana"

Zrzeszenie Producentów Papryki RP kolejny raz rozpoczęło w Polsce kampanię promującą warzywa z południa Mazowsza. Podczas drugiej edycji w 2019 roku, obok papryki, pojawiły się również cukinia i bakłażan. Celem kampanii jest budowanie wśród konsumentów świadomości na temat produkowanych w Polsce warzyw o różnych smakach i kolorach: papryki, cukinie i bakłażany oraz zaprezentowanie ich wielu walorów zdrowotnych.

więcej

Prawdziwa Gruzja w sercu stolicy

Prawdziwa Gruzja w sercu stolicy

Levan, Ormianin urodzony w Gruzji obiecuje gościom, że jego gruzińskie i ormiańskie potrawy będą oparte na prawdziwych starych recepturach, a w każdy weekend sam będzie przygotowywał swoje autorskie dania rybne z... dzikiego pstrąga ormiańskiego, który dotrze do Warszawy... samolotem. Sądząc po tym, co szef zaserwował na otwarciu, w Leo's Marani będzie tłok! A że restauracja nie jest wielką jadłodajnią, trzeba będzie chyba rezerwować stoliki.

więcej

Premiera książki Hanny Lis pt.: „Mój świat na talerzu”

Premiera książki Hanny Lis pt.: „Mój świat na talerzu”

W restauracji LAS w Warszawie odbyła się premiera książki Hanny Lis pt.: „Mój świat na talerzu". Spotkanie Autorki z gośćmi, które przebiegło w miłej, serdecznej atmosferze poprowadziła Odeta Moro-Figurska. Wśród zaproszonych gości byli znani i lubiani: Grażyna Wolszczak, Marcin Cejrowski i Beata Tadla. Książka Hanny Lis jest połączeniem dwóch pasji: zamiłowania do podróżowania i gotowania. Znajduje się w niej 80 autorskich przepisów na potrawy z różnych stron świata.

więcej
Copyright © motywmedia.pl Wszystkie prawa zastrzeżone