Kulinaria

Oddziały kuchenne Dimy Borysova

Oddziały kuchenne Dimy Borysova

Ukraiński milioner, właściciel ponad 80 restauracji, Dmytro Borysov od pierwszego dnia wojny z Rosją ruszył na front. A front to szczególny, bo gastronomiczny. Jego kuchenne oddziały zamiast hełmów noszą kitle, fartuchy, a zamiast karabinów, trzymają w rękach ... chochle. Teraz w Kijowie gotują, pakują i wydają ponad 3 tys. smacznych i ciepłych posiłków dziennie. Oto, co opowiedział nam o frontowym życiu kucharzy.

więcej

Domówka u Kuroniów - kolejna odsłona kampanii „Marka Polskie Mięso. Polska Smakuje".

Domówka u Kuroniów - kolejna odsłona kampanii „Marka Polskie Mięso. Polska Smakuje".

Związek Polskie Mięso zorganizował kolejną odsłonę kampanii promocyjno-informacyjnej „Marka Polskie Mięso. Polska Smakuje". Jej tegoroczne hasło brzmi: „Pewne jest jedno. Polskie mięso. Zawsze w dobrym towarzystwie". Celem akcji jest propagowanie aktualnej wiedzy o polskim drobiu i polskiej wieprzowinie oraz obalanie mitów z nimi związanych. W ramach kampanii zorganizowano kameralne oraz inspirujące spotkanie – Domówkę u Kuroniów.

więcej

Jakub Kuroń: - Uwielbiam polskie mięso.

Jakub Kuroń: - Uwielbiam polskie mięso.

Jakub Kuroń i jego młodsza siostra Gaja od pewnego czasu promują polskie mięso. Gotować wspólnie z tą dwójką to niezwykła przyjemność. Przy okazji „przepytałem" pana Jakuba o to, gdzie kupować dobre mięso i drób, no i co z nich gotuje się w rodzinie Kuroniów.

więcej

Kongres Szefów Kuchni 2021

Kongres Szefów Kuchni 2021

Dnia 12 października 2021 r. w EXPO XXI w Warszawie odbył się Kongres Szefów Kuchni. Obecnie jest to największe wydarzenie dla tej grupy zawodowej w Polsce. Głównym punktem kongresu było wiele interesujących prelekcji. Tegoroczna edycja (2021 r.) poświęcona była preferowanej prze Polaków kuchni polskiej. Poruszono także temat pandemii, który znacznie zmienił rynek gastronomiczny w Polsce.

więcej

Premiera książki "Księga szefów kuchni"

Premiera książki "Księga szefów kuchni"

O tym, ze gwiazdy uwielbiają gotować nie trzeba nikogo przekonywać. Świadczy o tym coraz większa ilość pozycji książkowych, w których znajdują się przepisy znanych osób. Podobnie sytuacja wygląda w telewizji, w której nie brakuje programów gdzie się gotuje, piecze i przyrządza różne smakołyki. W warszawskiej restauracji „Sowa i przyjaciele” odbyła się premiera kolejnej książki kucharskiej dla miłośników gotowania.

więcej

Śniadanie mistrzów w Double Tree by Hilton w Warszawie

Śniadanie mistrzów w Double Tree by Hilton w Warszawie

Śniadanie mistrzów można skosztować w restauracji Garden w Double Tree by Hilton Warsaw. Jest to specjalne menu przeznaczone dla najpopularniejszych polskich sportowców. Od grudnia 2014 dostępne jest także dla gości odwiedzających hotel. Skąd wziął się pomysł na stworzenie smacznych i zdrowych posiłków? To nie żaden przypadek. Hotel Double Tree by Hilton Warsaw to baza polskiej reprezentacji w piłce nożnej.

więcej

Premiera książki M. Gessler "Autobiografia apetyczna"

Premiera książki M. Gessler "Autobiografia apetyczna"

W zimowy wieczór w restauracji Ale Gloria odbyła się oficjalna premiera nowej książki Magdy Gessler „Autobiografia apetyczna”. Tym razem nie jest to jednak książka kucharska, lecz autobiografia. Gessler nie napisała książki własnoręcznie, uczyniła to dziennikarka Magdalena Żakowska po rozmowach z restauratorką. Jest to wyjątkowo szczera i pasjonująca lektura wzbogacona o oryginalne przepisy.

więcej

50 urocziny Nutelli

50 urocziny Nutelli

Przed Zamkiem Ujazdowskim w Warszawie odbyła się wyjątkowo „słodka” i radosna impreza zatytułowana Wielkie Śniadanie z Nutellą. Głównym motywem całego wydarzenia były 50 urodziny Nutelli, jednego z najpopularniejszych kremów czekoladowych na świecie. Na miłośników Nutelli czekała wielka uczta na świeżym powietrzu, w tym kulinarne doznania, rodzinne rozrywki i wiele konkursów dla wszystkich. Specjalnie na tę okazję, przygotowano prawie 1000 słoików Nutelli...

więcej

Oliviero Toscani dla firmy Roleski

Oliviero Toscani dla firmy Roleski

W Pałacu na Wyspie w Łazienkach Królewskich odbył się wyjątkowy lunch prasowy, którego gościem był Oliviero Toscani, słynny włoski fotograf, twórca najsłynniejszych kampanii reklamowych znanych marek takich jak: Esprit, Chanel i Fiorucci. Tym razem mistrz fotografii nawiązał współpracę z firmą Roleski, dla której stworzono kampanię wizerunkową „Wolność, wyobraźnia, smak”. Specjalna kampania reklamowa, przedstawiana jest w wielu mediach...

więcej

Niezwykłe właściwości zwykłych owoców

Niezwykłe właściwości zwykłych owoców

W Radziejowicach w hotelu Afrodyta Business & Spa odbyła się konferencja pt.: ,,Niezwykłe właściwości zwykłych owoców'' zorganizowana przez Związek Sadowników Rzeczypospolitej Polskiej. Konferencja zachęcała do odkrycia siły, która drzemie w małych owocach o wielkiej mocy. Lato to czas obfitości świeżych i pysznych owoców. Pojawiają się truskawki, maliny, borówki i porzeczki, których niezwykłe właściwości znane są od pokoleń.

więcej

Inauguracja konceptu Dom Wódki

Inauguracja konceptu Dom Wódki

Francuzi szczycą się koniakiem i szampanem, Szkoci whisky, Włosi grappą i prosecco. Amerykanie sławią bourbon, Meksykanie tequilę, a Hiszpanie gloryfikują swoje wina. Polacy zaś mają doskonałą wódkę, uznawaną na świecie jako najbardziej rozpoznawalny produkt oprócz specjałów regionalnych. Połączenie tych wyjątkowych atutów przyczyniło się do powstania Domu Wódki mieszczącego się przy Placu Teatralnym w Warszawie.

więcej

Złote Medale World Food Warsaw 2016

Złote Medale World Food Warsaw 2016

Złote Medale 2016 to prestiżowy konkurs, który co roku towarzyszy warszawskim targom World Food Warsaw. Jego celem jest promocja najlepszych wyrobów prezentowanych podczas wystawy. Profesjonalne jury składające się z przedstawicieli z branży ocenia skład wyrobów (w tym surowców wykorzystywanych do produkcji, ich pochodzenia i technologii wytwarzania), posiadanych certyfikatów, opakowania i oznakowania oraz koncepcji marketingowej i sposobu dystrybucji.

więcej
Copyright © motywmedia.pl Wszystkie prawa zastrzeżone