Polskie mięso w liczbach (stan 2018 r.)
Statystyczny Polak w 2018 roku zjadł około 27 kg drobiu i 40 kg wieprzowiny. Polski drób jest hitem eksportowym, a Polacy należą do największych smakoszy drobiu w całej UE. W polskich gospodarstwach domowych wieprzowina niezmiennie stanowi podstawowy gatunek mięsa. Z badań analizujących dietę Polaków na podstawie wydatków wynika, że aż: 18% białka, 9% żelaza, 16% witaminy B1 i 13% witaminy B2, jakie spożywamy w codziennej diecie, pochodzi z wieprzowiny...
MiniKiwi to owoce mało znanego u nas pnącza Aktinidia, które pochodzi z Dalekiego Wschodu, Chin, Korei i Japonii. W Polsce MiniKiwi wyhodowali i wprowadzili do szerszej produkcji naukowcy z SGGW. Owoce są wielkości dużych winogron i pokryte są w przeciwieństwie do kiwi delikatną jadalną skórką. Zależności od odmiany mogą być okrągłe lub wydłużone. Skórka też ma różne barwy. Może być zielona, zielono-czerwona, lub całkowicie czerwona.
Fakty i mity na temat drobiu i wieprzowiny
Na temat mięsa drobiowegi i wieprzowego krąży wiele mitów. Jaka jest prawda o tych gatunkach mięs? Czy wieprzowina zawiera dużo cholesterolu? Czy drób z chowu ekologicznego ma więcej białka? Czy rosół jest dobry na wszystko? Czy żelazo znajdujące się w szpinaku jest lepiej przyswajalne niż te z wieprzowiny? Na te i wiele innych pytań znajdziemy odpowiedź w materiale opracowanym przez biuro kampanii informacyjnej "Marka Polskie Mięso. Polska Smakuje".
Wyjątkowe kawy, stworzone dla prawdziwych koneserów
Kawa to napój sporządzany z palonych, a następnie zmielonych lub poddanych instantyzacji ziaren kawowca, zwykle podawana na gorąco. Pochodzi z Etiopii, w Europie pojawiła się około XVI wieku. Jedna z najpopularniejszych używek na świecie i główne źródło kofeiny.
Co wy wiecie o polskich winach z... Roztocza? Większość odpowie - nic. Niektórzy dodadzą, że polskie trunki to przecież nic dobrego. A, taki „Czar Teściowej" czy „Krzepki Jan" to wręcz trucizna, którą piją w bramach bardzo „spragnieni". Okazuje się jednak, że dzięki grupie Ambra, polskiemu dystrybutorowi win i producentowi cydru, na nasze stoły trafią wysokiej klasy wina owocowe z... Roztocza.
Emilia Romagna prawdziwy raj dla miłośników jedzenia
Emilia-Romagna jest prawdziwym rajem dla miłośników jedzenia. W regionie tym oferowane są prawdziwe sery, mięsa, makarony, wina i inne produkty reprezentujące włoską tradycję kulinarną. Turyści przebywający w tym regionie powinni wybrać się w podróż Via Emilia, aby spróbować różnorodnych przysmaków i odwiedzić wiele, malowniczych miejsc.
Materiał przeznaczony jest dla osób pełnoletnich.
Jeżeli nie masz ukończone 18 lat naciśnij przycisk "NIE".
McDonald’s otworzy dwie nowe restauracje w Warszawie
Flagowa restauracja McDonald's, powstanie w ścisłym centrum Warszawy w modernistycznym pawilonie Cepelii. Ten wyjątkowy budynek był w czasach swojej świetności lekką konstrukcją z dużymi przeszkleniami, dzięki czemu sprawiał wrażenie wielkiej witryny sklepowej. Obecnie zostanie on gruntownie przebudowany według oryginalnego projektu wybitnego architekta Zygmunta Stępińskiego.
Wyborowa od Mistrza, whisky Baczewski, a może dobre wino...
Materiał przeznaczony jest dla osób pełnoletnich.
Jeżeli nie masz ukończone 18 lat naciśnij przycisk "NIE".
Nowe restauracje w Warszawie w latach 2019-2020
W najbliższych latach czeka nas wiele otwarć w gastronomii. Trudno się w nich wszystkich połapać. Co nowego znajdziemy w budowanych wieżowcach i w samodzielnych restauracjach w Warszawie? W Galerii Młociny, warszawskim kompleksie handlowo-rozrywkowym powstającym w sąsiedztwie stacji metra Młociny, otworzy się restauracja znanej na całym świecie sieci Menya Musashi oraz Sushi Zushi.