Przegląd rynku

Restauracja Nuta - zielona wyspa na rynku pracy

Restauracja Nuta - zielona wyspa na rynku pracy

Gastronomia to branża, która stale dynamicznie się rozwija, co przyciąga ludzi do pracy, ale wpływa też na częste zmiany personelu. Zawód kelnera, kucharza czy baristy znajduje się na czele listy najczęściej wybieranych, zwłaszcza wśród młodych ludzi. Próg wejścia wydaje się początkowo dość niski...

więcej

Wietnamska etykieta przy stole, czyli sztuka jedzenia z szacunkiem

Wietnamska etykieta przy stole, czyli sztuka jedzenia z szacunkiem

Wietnam, kraj o bogatej historii i kulturowym dziedzictwie, znany jest nie tylko z malowniczych krajobrazów, ale także – a może przede wszystkim – z wyjątkowej kuchni. Jedzenie odgrywa ważną rolę w społeczeństwie wietnamskim, a lokalna etykieta przy stole jest dla wielu równie istotna, jak sama potrawa.

więcej

Aromatyczny ser na śniadanie...

Aromatyczny ser na śniadanie...

Przez wieki wymyślono i wyprodukowano setki typów, gatunków i rodzajów sera. Te najbardziej cenionych w Europie pochodzą z Włoch, Hiszpanii, Anglii i Szwajcarii. Na świecie produkuje się około 4 tysięcy gatunków sera, w Polsce 90, a we Włoszech blisko pół tysiąca. Jak je klasyfikujemy?

więcej

Miłość czeka za rogiem. Obudź się na nowe doznania

Miłość czeka za rogiem. Obudź się na nowe doznania

Śniadanie na mieście nie jest już kaprysem czy fanaberią, wpisało się na stałe w styl naszego wielkomiejskiego życia. W poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych i personalizacji, która będzie odpowiadała naszym indywidualnym potrzebom, coraz częściej decydujemy się na zjedzenie pierwszego posiłku poza domem.

więcej

Włoskie speciały z restauracji Quattro Formaggi

Włoskie speciały z restauracji Quattro Formaggi

Włoska kuchnia podbiła świat. Obok pizzy i pasty prawie pod każdą szerokością geograficzną znajdziemy włoską kawę i pochodzące z Półwyspu Apenińskiego desery. Chyba nikomu nie trzeba przedstawiać Tiramisu, jednego z flagowych deserów kraju Dantego i Petrarci. Kolejny fenomen, to włoskie lody, które nie mają sobie równych.

więcej

Mieszu, mieszu. Włoska Akademia Kulinarna

Mieszu, mieszu. Włoska Akademia Kulinarna

Emilliano Castagna nauczy cię czerpać przyjemność z gotowania i dobrze bawić się w kuchni w prawdziwie włoskiej atmosferze. Znajdziesz tu 130 przepisów na oryginalne włoskie potrawy mięsne i wegetariańskie, wyborne makarony oraz pyszne desery. Spróbuj linguine z Gorgonzolą i 'Ndują, pieczonej ricotty w pomidorkach cherry czy cotolette z prosciutto cotto, przygotuj domowy likier bazyliowy, skosztuj ciasta ryżowego lub biscotti z figami. Buonissimo!

więcej

Italia najlepsze potrawy pod słońcem

Italia najlepsze potrawy pod słońcem

„Italia najlepsze potrawy pod słońcem" to książka zawierająca 30 receptur przygotowanych przez Giancarlo Russo, propagatora kuchni włoskiej w branży HoReCa oraz Zbigniewa Sonika, szefa kuchni Akademii Inspiracji MAKRO w Krakowie. Przepisy podzielone na sekcje: antipasti, À La Pizza, pasty/risotto oraz desery przyporządkowane zostały do regionów Włoch, dzięki czemu autorzy zabierają nas, czytelników w niezwykłą kulinarną podróż...

więcej

Sieć Da Grasso sprawdziła po którą pizzę sięgamy najczęściej

Sieć Da Grasso sprawdziła po którą pizzę sięgamy najczęściej

Dnia 9 lutego 2024 r. obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pizzy - święto tego kultowego przysmaku, który podbił serca i podniebienia ludzi na całym świecie, w tym również w Polsce. Pizza doskonale łączy smaki i aromaty. Która z nich cieszy się największą popularnością w naszym kraju? Sprawdziła to największa sieć pizzerii w Polsce - Da Grasso.

więcej

Marka Żabka obchodzi swoje 25-lecie

Marka Żabka obchodzi swoje 25-lecie

Dokładnie 25 lat temu w Swarzędzu pod Poznaniem powstał pierwszy sklep pod marką Żabka. W ciągu ćwierć wieku niewielka sieć sklepów zmieniła się w Grupę Żabka, która notuje rocznie ponad miliard wizyt klientów. Wartość sprzedaży realizowanej przez Grupę przekroczy w 2023 roku 20 miliardów złotych. Z okazji 25-lecia w portfolio Żabki pojawią się aż trzy nowe unikatowe placówki, których otwarcie sieć planuje jeszcze w 2023 roku.

więcej

Z wizytą u chefa Camastry

Z wizytą u chefa Camastry

Kiedy pogoda na zewnątrz nie zachęca do spacerów, a słońca jest jak na lekarstwo, nic takie nie poprawia humoru, jak wizyta w dobrej restauracji. W Warszawie mamy setki polecanych miejsc i kilkanaście takich, które oferują kuchnie na najwyższym poziomie. Jednak restauracji nagrodzonych gwiazdką Michelin jest w Polsce bardzo mało.

więcej

Strategia Grupy Sfinks Polska na lata 2024-2029

Strategia Grupy Sfinks Polska na lata 2024-2029

Strategia Grupy Sfinks Polska na lata 2024-2029 zakłada zakończenie procesu restrukturyzacji w spółce oraz dalszy rozwój sieci. Wśród priorytetów na ten okres znajduje się spłata dotychczasowych zobowiązań, jak również systematyczna poprawa rentowności grupy. Sfinks zamierza podwoić liczbę restauracji pod własnymi markami przy utrzymaniu wzrostu sprzedaży na porównywalnej sieci znacznie powyżej inflacji.

więcej

Nowa strategia sklepów E. Leclerc

Nowa strategia sklepów E. Leclerc

Polacy starają się żyć oszczędnie. Taki obraz społeczeństwa wyłania się z badania przeprowadzonego przez NielsenIQ. Aż trzy czwarte konsumentów ocenia swoją sytuację finansową jako gorszą niż rok temu. Wielu przyznaje, że ich głównym celem jest szukanie oszczędności, a wprowadzenie ścisłego budżetu na artykuły spożywcze jest obecnie powszechną praktyką w wielu gospodarstwach domowych.

więcej
Copyright © motywmedia.pl Wszystkie prawa zastrzeżone