Przegląd rynku

Makłowicz i Synowie promują specjały kuchni włoskiej: makarony i oliwę

Makłowicz i Synowie promują specjały kuchni włoskiej: makarony i oliwę

Makłowicz i Synowie rusza z digitalową kampanią, której celem jest promocja autentycznie włoskich produktów dostępnych w ofercie firmy. Są to makarony pochodzące z Bari w regionie Apulia w południowych Włoszech oraz oliwy z Emilia-Romagna, regionu leżącego na północy Włoch, obfitego w gaje oliwne.

więcej

Majówka 2024. Sekret azjatyckiego grilla

Majówka 2024. Sekret azjatyckiego grilla

Popularność kuchni azjatyckiej w Polsce stale rośnie. Obietnica intensywnych smaków i egzotycznych doznań sprawia, że poszukiwanie sposobów na smakowite celebrowanie majówki nabiera nowego znaczenia. Jest to idealna okazja, by odkryć miejsca, które przenoszą daleko poza tradycyjne ramy grillowania.

więcej

Sekret długowieczności japończyków

Sekret długowieczności japończyków

Japońska dieta to nie tylko dobrze znane nam sushi. To przede wszystkim holistyczne podejście do dbania o ciało i umysł. Dzięki odpowiedniemu odżywianiu mieszkańcy Kraju Kwitnącej Wiśni cieszą się długowiecznością – to tu występuje największy na świecie odsetek osób, które ukończyły 85 lat.

więcej

Wedel zaprasza do swojego świata

Wedel zaprasza do swojego świata

Tuż obok Fabryki Czekolady E.Wedel w Warszawie, w której produkowane są kultowe słodycze, powstaje wyjątkowa przestrzeń. – Odwiedzający będą mogli odkrywać fascynujący świat produkcji czekolady, który dostarczy wrażeń angażujących wszystkie zmysły – zapowiada Maciej Herman, dyrektor zarządzający firmy Wedel.

więcej

Restauracja Nuta - zielona wyspa na rynku pracy

Restauracja Nuta - zielona wyspa na rynku pracy

Gastronomia to branża, która stale dynamicznie się rozwija, co przyciąga ludzi do pracy, ale wpływa też na częste zmiany personelu. Zawód kelnera, kucharza czy baristy znajduje się na czele listy najczęściej wybieranych, zwłaszcza wśród młodych ludzi. Próg wejścia wydaje się początkowo dość niski...

więcej

Wietnamska etykieta przy stole, czyli sztuka jedzenia z szacunkiem

Wietnamska etykieta przy stole, czyli sztuka jedzenia z szacunkiem

Wietnam, kraj o bogatej historii i kulturowym dziedzictwie, znany jest nie tylko z malowniczych krajobrazów, ale także – a może przede wszystkim – z wyjątkowej kuchni. Jedzenie odgrywa ważną rolę w społeczeństwie wietnamskim, a lokalna etykieta przy stole jest dla wielu równie istotna, jak sama potrawa.

więcej

Aromatyczny ser na śniadanie...

Aromatyczny ser na śniadanie...

Przez wieki wymyślono i wyprodukowano setki typów, gatunków i rodzajów sera. Te najbardziej cenionych w Europie pochodzą z Włoch, Hiszpanii, Anglii i Szwajcarii. Na świecie produkuje się około 4 tysięcy gatunków sera, w Polsce 90, a we Włoszech blisko pół tysiąca. Jak je klasyfikujemy?

więcej

Miłość czeka za rogiem. Obudź się na nowe doznania

Miłość czeka za rogiem. Obudź się na nowe doznania

Śniadanie na mieście nie jest już kaprysem czy fanaberią, wpisało się na stałe w styl naszego wielkomiejskiego życia. W poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych i personalizacji, która będzie odpowiadała naszym indywidualnym potrzebom, coraz częściej decydujemy się na zjedzenie pierwszego posiłku poza domem.

więcej

Włoskie speciały z restauracji Quattro Formaggi

Włoskie speciały z restauracji Quattro Formaggi

Włoska kuchnia podbiła świat. Obok pizzy i pasty prawie pod każdą szerokością geograficzną znajdziemy włoską kawę i pochodzące z Półwyspu Apenińskiego desery. Chyba nikomu nie trzeba przedstawiać Tiramisu, jednego z flagowych deserów kraju Dantego i Petrarci. Kolejny fenomen, to włoskie lody, które nie mają sobie równych.

więcej

Mieszu, mieszu. Włoska Akademia Kulinarna

Mieszu, mieszu. Włoska Akademia Kulinarna

Emilliano Castagna nauczy cię czerpać przyjemność z gotowania i dobrze bawić się w kuchni w prawdziwie włoskiej atmosferze. Znajdziesz tu 130 przepisów na oryginalne włoskie potrawy mięsne i wegetariańskie, wyborne makarony oraz pyszne desery. Spróbuj linguine z Gorgonzolą i 'Ndują, pieczonej ricotty w pomidorkach cherry czy cotolette z prosciutto cotto, przygotuj domowy likier bazyliowy, skosztuj ciasta ryżowego lub biscotti z figami. Buonissimo!

więcej

Italia najlepsze potrawy pod słońcem

Italia najlepsze potrawy pod słońcem

„Italia najlepsze potrawy pod słońcem" to książka zawierająca 30 receptur przygotowanych przez Giancarlo Russo, propagatora kuchni włoskiej w branży HoReCa oraz Zbigniewa Sonika, szefa kuchni Akademii Inspiracji MAKRO w Krakowie. Przepisy podzielone na sekcje: antipasti, À La Pizza, pasty/risotto oraz desery przyporządkowane zostały do regionów Włoch, dzięki czemu autorzy zabierają nas, czytelników w niezwykłą kulinarną podróż...

więcej

Sieć Da Grasso sprawdziła po którą pizzę sięgamy najczęściej

Sieć Da Grasso sprawdziła po którą pizzę sięgamy najczęściej

Dnia 9 lutego 2024 r. obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pizzy - święto tego kultowego przysmaku, który podbił serca i podniebienia ludzi na całym świecie, w tym również w Polsce. Pizza doskonale łączy smaki i aromaty. Która z nich cieszy się największą popularnością w naszym kraju? Sprawdziła to największa sieć pizzerii w Polsce - Da Grasso.

więcej
Copyright © motywmedia.pl Wszystkie prawa zastrzeżone