W 2024 roku najlepszą ofertę mięsno-wędliniarską w 7 kategoriach wybierali konsumenci, którzy dokonali zakupów produktów z oferty mięsnej. Dodatkowo przyznano nagrodę za najlepszą ofertę roślinnych zamienników mięsa. Za realizację Konkursu odpowiadał instytut badawczy Mobile Institute, na zlecenie Wiadomości Handlowych.
MAKRO Polska świętuje 30-lecie działalności na polskim rynku.
Pierwsza hala sieci została otwarta w lutym 1994 roku w Warszawie. Z okazji jubileuszu firmy planowane są liczne wydarzenia, m.in. publikacja pierwszego raportu ESG i otwarcie Akademii Inspiracji w Warszawie – w odświeżonej, innowacyjnej odsłonie. Uroczyste otwarcie pierwszej hali MAKRO odbyło się 23 lutego 1994 roku.
Nadchodzi 10 edycja targów World Food Poland 2024
Z okazji jubileuszowej, dziesiątej edycji Targów WorldFood Poland, zapraszamy do udziału w najbardziej międzynarodowym wydarzeniu dla branży spożywczej organizowanym w Polsce. Najbliższa odsłona targów, planowana na dni 16-18 kwietnia 2024 roku, odbędzie się w jak co roku, w przestrzeni EXPO XXI Warszawa.
MAKRO wystartowało z cyklem „Ciao Italia”, dla klientom HoReCa.
Sieć hurtowni MAKRO Polska rozpoczęła cykl spotkań dla klientów HoReCa, poświęcony kuchni włoskiej. Firma przeprowadzi w bieżącym roku kilkanaście wydarzeń o zasięgu ogólnopolskim. Inspiracją wiosennej edycji cyklu jest nowa książka „Tutto il mare" autorstwa Giancarlo Russo oraz szefów kuchni Akademii Inspiracji MAKRO.
Ruszyła VI edycja kampanii „Polskie Mięso - Polska Smakuje”
Hasłem „Smak poparty przepisami" Związek POLSKIE MIĘSO zainicjował 6. edycję kampanii „Polskie Mięso - Polska Smakuje". Jednym z elementów projektu jest przedstawienie nie tylko aspektów hodowli, przetwórstwa, przechowywania, przygotowania i serwowania dań mięsnych...
Premiera książki „Tutto Il Mare”
Sieć hurtowni MAKRO Polska we współpracy z Giancarlo Russo, ambasadorem kuchni włoskiej w Polsce, opublikowała książkę „Tutto Il Mare – Ryby i Owoce Morza." Jej premiera odbyła się podczas uroczystej kolacji w łódzkim Orientarium. Wydarzenie było skierowane do przedstawicieli branży HoReCa.
Giancarlo Russo na Kongresie Szefów Kuchni i Restauratorów
Kongres Szefów Kuchni i Restauratorów to jedno z najważniejszych wydarzeń w polskiej gastronomii. Tegoroczna edycja odbyła się 24 października 2023 r. w Warszawie. Na stoisku MAKRO Polska odbyły się pokazy kulinarne, które poprowadzili Giancarlo Russo oraz szefowie kuchni Akademii Inspiracji MAKRO. Podczas tegorocznej edycji przedstawiciele MAKRO oraz Giancarlo Russo zabrali uczestników w podróż po kuchni włoskiej.
Spotkanie z cyklu "Porozmawiajmy przy herbacie..."
Firma Adalbert's Tea oraz Fundacja Jolanty Kwaśniewskiej „Porozumienie Bez Barier" zaprosiło dziennikarzy na wyjątkowe spotkanie i rozmowę przy herbacie o życiu pełnym emocji i pasji. Spotkanie poprowadziła Anna Nowak-Ibisz - ambasadorka Adalbert's Tea. W rozmowach uczestniczyła Pani Prezydentowa Jolanta Kwaśniewska. Tematem przewodnim była „Miłość, wdzięczność i szczęście w obliczu różnych aspektów samotności.
Przedsmak Tygodnia Kuchni Polskiej
W warszawskiej restauracji Stolica Cafe odbył się Przedsmak Tygodnia Kuchni Polskiej – wydarzenie będące zapowiedzią listopadowego festiwalu organizowanego przez MAKRO Polska. Kolacji degustacyjnej towarzyszyła specjalnie przygotowana ekspozycja, która powstała na podstawie skojarzeń ponad stu szefów kuchni z polskimi smakami. Kolejne spotkania dedykowane mediom i influencerom odbędą się w Sopocie i w Krakowie.
Najważniejsze targi handlowe E.Leclerc odbyły się w dniach 5-6 września 2023 r. w EXPO XXI w Warszawie. Kolejna VII już edycja, cieszyła się ogromnym zainteresowaniem zarówno ze strony wystawców jak i odwiedzających. Jest to wyjątkowo ważne wydarzenie podczas którego producenci i dystrybutorzy prezentują swoje produkty najważniejszym przedstawicielom sklepów E.Leclerc w Polsce oraz nawiązują i umacniają relacje biznesowe.
Warszawa doczekała się swojego pierwszego Popeyes!
Sieć nie zwalnia tempa i 21 września otwiera kolejną restaurację, tym razem w warszawskich Złotych Tarasach. Po otwarciu pierwszych dwóch restauracji Popeyes - we Wrocławiu i Szczecinie przyszedł czas na Warszawę. Już 21 września mieszkańcy stolicy i jej okolic będą mogli się delektować słynnymi kurczakami w luizjańskim stylu. Oficjalne otwarcie restauracji zaplanowano w czwartek, 21 września w Złotych Tarasach o godzinie 10.00.
Celebracja 160-tych urodzin MARTINI w Warszawie
Urodziny Martini na rynku polskim odbyły się w sierpniu w warszawskim Ufficio Primo. Wydarzenie odbyło się pod hasłem dolce vita, (czyli słodkie życie) nawiązującym do esencji kultowej marki aperitivo, która pozostaje wyznacznikiem smaku i trendów przez ostatnie 160 lat. Uroczystość poprowadziła Agnieszka Hyży, znana dziennikarka i prezenterka telewizyjna.