Kiedy pogoda na zewnątrz nie zachęca do spacerów, a słońca jest jak na lekarstwo, nic takie nie poprawia humoru, jak wizyta w dobrej restauracji. W Warszawie mamy setki polecanych miejsc i kilkanaście takich, które oferują kuchnie na najwyższym poziomie. Jednak restauracji nagrodzonych gwiazdką Michelin jest w Polsce bardzo mało.
Strategia Grupy Sfinks Polska na lata 2024-2029
Strategia Grupy Sfinks Polska na lata 2024-2029 zakłada zakończenie procesu restrukturyzacji w spółce oraz dalszy rozwój sieci. Wśród priorytetów na ten okres znajduje się spłata dotychczasowych zobowiązań, jak również systematyczna poprawa rentowności grupy. Sfinks zamierza podwoić liczbę restauracji pod własnymi markami przy utrzymaniu wzrostu sprzedaży na porównywalnej sieci znacznie powyżej inflacji.
Nowa strategia sklepów E. Leclerc
Polacy starają się żyć oszczędnie. Taki obraz społeczeństwa wyłania się z badania przeprowadzonego przez NielsenIQ. Aż trzy czwarte konsumentów ocenia swoją sytuację finansową jako gorszą niż rok temu. Wielu przyznaje, że ich głównym celem jest szukanie oszczędności, a wprowadzenie ścisłego budżetu na artykuły spożywcze jest obecnie powszechną praktyką w wielu gospodarstwach domowych.
Pierwsza w Polsce restauracja Popeyes
Już w lipcu, we Wrocławiu, w Pasażu Grunwaldzkim przy Placu Grunwaldzkim 22, Popeyes® otworzy swoją pierwszą restaurację w kraju. Popeyes® to kultowa amerykańska sieć znana z doskonałego smaku w stylu luizjańskim. W 2019 roku podbiła internet wprowadzając na rynek amerykański kanapkę z chrupiącym kurczakiem. Doskonała jakość i unikalne techniki przygotowania sprawiły, że Popeyes® pokochały miliony na całym świecie.
„Nuta" Andrei Camastry – nowa restauracja w warszawskim Ethosie
Andrea Camastra, wybitny szef kuchni nagrodzony gwiazdką Michelin - otworzył nową restaurację fine dining „Nuta". Restauracja rozpoczęła działalność 29 stycznia b.r. w budynku Ethos przy pl. Trzech Krzyży 10/14 w Warszawie. To wielki dzień dla miłośników fine dining, pod którym kryje się cała kultura celebracji posiłku - od przygotowania jedzenia, przez sposób jego podawania, po samą degustację.
Preferencje coraz bardziej wymagających i świadomych konsumentów sprawiają, że chcąc wyjść na przeciw ich oczekiwaniom, producenci i dystrybutorzy z kawowej branży muszą proponować rozwiązania nie tylko innowacyjne i ciekawe, ale przede wszystkim charakteryzujące się wysoką jakością oraz wpisujące się jednocześnie w szerszy nurt slow food i zdrowego stylu życia. Dla rosnącej grupy konsumentów dużą rolę odgrywa pochodzenie ziaren...
Emilia Romagna prawdziwy raj dla miłośników jedzenia
Emilia-Romagna jest prawdziwym rajem dla miłośników jedzenia. W regionie tym oferowane są prawdziwe sery, mięsa, makarony, wina i inne produkty reprezentujące włoską tradycję kulinarną. Turyści przebywający w tym regionie powinni wybrać się w podróż Via Emilia, aby spróbować różnorodnych przysmaków i odwiedzić wiele, malowniczych miejsc.
Naleśniki, gulasz czy jajko sadzone - każda z tych potraw wymaga innego rodzaju patelni. Czym należy się kierować przy jej wyborze? Na co warto zwrócić uwagę, by gotowanie było łatwe, szybkie i przyjemne?
Kuchnia singla, czyli jakie sprzęty warto mieć w kuchni...
Śniadanie w lokalnej kawiarni, obiad w restauracji, a na kolację gotowy posiłek z dostawą do domu. To często najwygodniejszy sposób odżywiania, kiedy nie musimy przyrządzać na co dzień dań dla całej rodziny. Według licznych ankiet, niemal połowa singli przyznaje, że nie umie gotować, a duża część twierdzi, że po prostu nie ma odpowiednio urządzonej kuchni lub brakuje w niej sprzętu AGD, bez którego gotowanie jest znacznie utrudnione.
Kalendarz sezonowy polskich warzyw
Koncepcja jedzenia zgodnego z sezonowym kalendarzem jest znana ludziom od zawsze. Niegdyś naturalne było, że żywienie opierało się na produktach, które spożywa się w ich naturalnym okresie występowania. Wraz z rozwojem transportu i nowoczesnych technologii konsumenci mają większy wybór. Warzywa i owoce są najlepszym przykładem produktów, które możemy wybierać kierując się kalendarzem sezonowym.
Wyjątkowe kawy, stworzone dla prawdziwych koneserów
Kawa to napój sporządzany z palonych, a następnie zmielonych lub poddanych instantyzacji ziaren kawowca, zwykle podawana na gorąco. Pochodzi z Etiopii, w Europie pojawiła się około XVI wieku. Jedna z najpopularniejszych używek na świecie i główne źródło kofeiny.
MiniKiwi to owoce mało znanego u nas pnącza Aktinidia, które pochodzi z Dalekiego Wschodu, Chin, Korei i Japonii. W Polsce MiniKiwi wyhodowali i wprowadzili do szerszej produkcji naukowcy z SGGW. Owoce są wielkości dużych winogron i pokryte są w przeciwieństwie do kiwi delikatną jadalną skórką. Zależności od odmiany mogą być okrągłe lub wydłużone. Skórka też ma różne barwy. Może być zielona, zielono-czerwona, lub całkowicie czerwona.