Wyborowa od Mistrza, whisky Baczewski, a może dobre wino...
Materiał przeznaczony jest dla osób pełnoletnich.
Jeżeli nie masz ukończone 18 lat naciśnij przycisk "NIE".
Materiał przeznaczony jest dla osób pełnoletnich.
Jeżeli nie masz ukończone 18 lat naciśnij przycisk "NIE".
Wyjątkowe kawy, stworzone dla prawdziwych koneserów
Kawa to napój sporządzany z palonych, a następnie zmielonych lub poddanych instantyzacji ziaren kawowca, zwykle podawana na gorąco. Pochodzi z Etiopii, w Europie pojawiła się około XVI wieku. Jedna z najpopularniejszych używek na świecie i główne źródło kofeiny.
MiniKiwi to owoce mało znanego u nas pnącza Aktinidia, które pochodzi z Dalekiego Wschodu, Chin, Korei i Japonii. W Polsce MiniKiwi wyhodowali i wprowadzili do szerszej produkcji naukowcy z SGGW. Owoce są wielkości dużych winogron i pokryte są w przeciwieństwie do kiwi delikatną jadalną skórką. Zależności od odmiany mogą być okrągłe lub wydłużone. Skórka też ma różne barwy. Może być zielona, zielono-czerwona, lub całkowicie czerwona.
Materiał przeznaczony jest dla osób pełnoletnich.
Jeżeli nie masz ukończone 18 lat naciśnij przycisk "NIE".
Nowe pomysły na koktaile warzywne
Pólki sklepowe i targowiska wypełniły się całą mocą pięknych, kolorowych, sezonowych polskich warzyw. Poniżej przedstawiamy kilka prostych pomysłów na szybkie, pyszne i naładowane witaminami posiłki do szkoły lub pracy. Ich składniki to samo zdrowie. Czy pamiętacie, że według rekomendacji WHO (Światowa Organizacja Zdrowia) trzeba jeść minimum 400 gramów warzyw dziennie?
Co wy wiecie o polskich winach z... Roztocza? Większość odpowie - nic. Niektórzy dodadzą, że polskie trunki to przecież nic dobrego. A, taki „Czar Teściowej" czy „Krzepki Jan" to wręcz trucizna, którą piją w bramach bardzo „spragnieni". Okazuje się jednak, że dzięki grupie Ambra, polskiemu dystrybutorowi win i producentowi cydru, na nasze stoły trafią wysokiej klasy wina owocowe z... Roztocza.
Światowy Dnień Jabłka (28 września)
Jabłka to jedne z najpopularniejszych owoców na świecie. 28 września obchodzimy Światowy Dzień Jabłka. Przy tej okazji warto przypomnieć, że Polska jest największym producentem tych owoców w Europie, a ich wysoka jakość jest ceniona przez konsumentów na całym świecie. Jaki jest ich sekret? Na efekt końcowy uprawy jabłek, czyli smak, wygląd i strukturę owocu ma wpływ bardzo wiele, pozornie nieistotnych czynników...
Fakty i mity na temat drobiu i wieprzowiny
Na temat mięsa drobiowegi i wieprzowego krąży wiele mitów. Jaka jest prawda o tych gatunkach mięs? Czy wieprzowina zawiera dużo cholesterolu? Czy drób z chowu ekologicznego ma więcej białka? Czy rosół jest dobry na wszystko? Czy żelazo znajdujące się w szpinaku jest lepiej przyswajalne niż te z wieprzowiny? Na te i wiele innych pytań znajdziemy odpowiedź w materiale opracowanym przez biuro kampanii informacyjnej "Marka Polskie Mięso. Polska Smakuje".
Polskie mięso w liczbach (stan 2018 r.)
Statystyczny Polak w 2018 roku zjadł około 27 kg drobiu i 40 kg wieprzowiny. Polski drób jest hitem eksportowym, a Polacy należą do największych smakoszy drobiu w całej UE. W polskich gospodarstwach domowych wieprzowina niezmiennie stanowi podstawowy gatunek mięsa. Z badań analizujących dietę Polaków na podstawie wydatków wynika, że aż: 18% białka, 9% żelaza, 16% witaminy B1 i 13% witaminy B2, jakie spożywamy w codziennej diecie, pochodzi z wieprzowiny...
Rynek serów pleśniowych jest jedną z najdynamiczniej rosnących kategorii produktów spożywczych. Polacy coraz chętniej sięgają po sery pleśniowe. Dzięki programom kulinarnym szukają nowych smaków oraz inspiracji. Sery nie tylko pojawiają się na kanapkach czy desce, ale coraz częściej stają się składnikiem sałatek i dań na ciepło. Produkty Président od lat towarzyszą Polakom od śniadania po kolację.
Restauracja Yatta Sushi już otwarta!
W centrum Sopotu otworzono restaurację Yatta Sushi, czyli nowe miejsce na mapie gastronomicznej Sopotu, dzięki któremu bez wyjeżdżania z Trójmiasta można odbyć kulinarną podróż do Japonii! W dzisiejszych czasach, gdy przemieszczanie się po świecie wciąż jest nieco ograniczone, Polacy chętnie szukają smaków, które choć trochę przybliżą im kierunki wymarzonych podróży.