Przegląd rynku

Co wy wiecie o polskim winie?

Co wy wiecie o polskim winie?

Co wy wiecie o polskich winach z... Roztocza? Większość odpowie - nic. Niektórzy dodadzą, że polskie trunki to przecież nic dobrego. A, taki „Czar Teściowej" czy „Krzepki Jan" to wręcz trucizna, którą piją w bramach bardzo „spragnieni". Okazuje się jednak, że dzięki grupie Ambra, polskiemu dystrybutorowi win i producentowi cydru, na nasze stoły trafią wysokiej klasy wina owocowe z... Roztocza.

więcej

Światowy Dnień Jabłka (28 września)

Światowy Dnień Jabłka (28 września)

Jabłka to jedne z najpopularniejszych owoców na świecie. 28 września obchodzimy Światowy Dzień Jabłka. Przy tej okazji warto przypomnieć, że Polska jest największym producentem tych owoców w Europie, a ich wysoka jakość jest ceniona przez konsumentów na całym świecie. Jaki jest ich sekret? Na efekt końcowy uprawy jabłek, czyli smak, wygląd i strukturę owocu ma wpływ bardzo wiele, pozornie nieistotnych czynników...

więcej

Fakty i mity na temat drobiu i wieprzowiny

Fakty i mity na temat drobiu i wieprzowiny

Na temat mięsa drobiowegi i wieprzowego krąży wiele mitów. Jaka jest prawda o tych gatunkach mięs? Czy wieprzowina zawiera dużo cholesterolu? Czy drób z chowu ekologicznego ma więcej białka? Czy rosół jest dobry na wszystko? Czy żelazo znajdujące się w szpinaku jest lepiej przyswajalne niż te z wieprzowiny? Na te i wiele innych pytań znajdziemy odpowiedź w materiale opracowanym przez biuro kampanii informacyjnej "Marka Polskie Mięso. Polska Smakuje".

więcej

Polskie mięso w liczbach (stan 2018 r.)

Polskie mięso w liczbach (stan 2018 r.)

Statystyczny Polak w 2018 roku zjadł około 27 kg drobiu i 40 kg wieprzowiny. Polski drób jest hitem eksportowym, a Polacy należą do największych smakoszy drobiu w całej UE. W polskich gospodarstwach domowych wieprzowina niezmiennie stanowi podstawowy gatunek mięsa. Z badań analizujących dietę Polaków na podstawie wydatków wynika, że aż: 18% białka, 9% żelaza, 16% witaminy B1 i 13% witaminy B2, jakie spożywamy w codziennej diecie, pochodzi z wieprzowiny...

więcej

Ser pleśniowy President

Ser pleśniowy President

Rynek serów pleśniowych jest jedną z najdynamiczniej rosnących kategorii produktów spożywczych. Polacy coraz chętniej sięgają po sery pleśniowe. Dzięki programom kulinarnym szukają nowych smaków oraz inspiracji. Sery nie tylko pojawiają się na kanapkach czy desce, ale coraz częściej stają się składnikiem sałatek i dań na ciepło. Produkty Président od lat towarzyszą Polakom od śniadania po kolację.

więcej

Restauracja Yatta Sushi już otwarta!

Restauracja Yatta Sushi już otwarta!

W centrum Sopotu otworzono restaurację Yatta Sushi, czyli nowe miejsce na mapie gastronomicznej Sopotu, dzięki któremu bez wyjeżdżania z Trójmiasta można odbyć kulinarną podróż do Japonii! W dzisiejszych czasach, gdy przemieszczanie się po świecie wciąż jest nieco ograniczone, Polacy chętnie szukają smaków, które choć trochę przybliżą im kierunki wymarzonych podróży.

więcej

Polska papryka dostępna od lipca

Polska papryka dostępna od lipca

Lipiec co roku jest miesiącem, w którym w sklepach i na targowiskach pojawia się polska papryka. W Polsce uprawiana jest nie tylko najbardziej popularna papryka czerwona, żółta i zielona. Nie każdy wie, że w Polsce (głównie na południu Mazowsza) produkuje się również inne odmiany, na przykład ostre habanero, jalapeno, czy peperoncini. Dlatego zawsze kupując paprykę warto zwracać uwagę na kraj pochodzenia i wybierać polskie warzywa.

więcej

L'OR - kawa z francuskim rodowodem

L'OR - kawa z francuskim rodowodem

Marka L'OR to znakomita marka kawy z francuskim rodowodem. L'OR - w j. francuskim złoto – nawiązuje do wysokiej jakości kawy, którą marka oferuje w ziarnach oraz kapsułkach aluminiowych. Zawarta w nich kawa pochodzi z odległych zakątków świata: egzotycznej, górzystej Papui-Nowej Gwinei, równikowej Kolumbii, pachnących przyprawami Indii lub słonecznej Brazylii.

więcej

Dzień św. Marcina okiem ekspertów od gęsiny

Dzień św. Marcina okiem ekspertów od gęsiny

Wielkopolska gęsina nie bez przyczyny kojarzy się z obchodami dnia świętego Marcina. W tym regionie króluje ona od pokoleń i z pewnością pojawi się na wielu talerzach mieszkańców Poznania w najbliższy czwartek, 11 listopada. Czy przysłowie „na świętego Marcina lepsza gęś niźli zwierzyna" jest wciąż aktualne? Jak ten zwyczaj komentują producenci wyrobów z gęsiny?

więcej

Gin Hendrick's Orbium dostępny w Polsce

Gin Hendrick's Orbium dostępny w Polsce

Materiał przeznaczony jest dla osób pełnoletnich.

Jeżeli nie masz ukończone 18 lat naciśnij przycisk "NIE".

NIE

więcej

The Roof, widok na Warszawę z Warsaparillą

The Roof, widok na Warszawę z Warsaparillą

The Roof to niepowtarzalne miejsce na 21. piętrze kompleksu Crowne Plaza® Warsaw i Holiday Inn Express® Warsaw – The HUB. Z niezwykłej oferty skybaru, będzie można skorzystać na tarasie, pod gołym niebem, z zapierającym dech w piersiach widokiem na panoramę Warszawy!

więcej

Z pasji do kawy

Z pasji do kawy

Wiele osób nie wyobraża sobie zacząć dnia bez kubka kawy. Kilkanaście lat temu przygotowanie tego napoju polegało na zalaniu zmielonych ziaren kawy gorącą wodą i ewentualnym dodaniu mleka. Obecnie kultura picia kawy znacząco się zmieniła. Coraz częściej zwracamy uwagę na kraj pochodzenia ziaren, intensywność palenia i mamy swoje ulubione metody parzenia. Dla niektórych kawa stała się prawdziwą życiową pasją, a jej przygotowywanie – rytuałem.

więcej
Copyright © motywmedia.pl Wszystkie prawa zastrzeżone