«powrótXI Gala konkursu Polska od kuchni "Złoty widelec"

Restauracja Stixx Bar & Grill, Warszawa

Po raz XI Fundacja WIP Warto Im Pomóc w ramach konkursu „Polska od Kuchni" nagrodziła Złotym Widelcem najlepsze restauracje w całej Polsce. Wręczono 46 statuetek, w tym przyznano 7 nagród specjalnych. W dotychczasowych dziesięciu edycjach akcji nominowanych było ponad 3800 restauracji, 1119 z nich uczestniczyło w akcji, 420 laureatów odebrało nagrodę Złotego Widelca. Tegorocznym partnerem merytorycznym konkursu jest Europejskie Stowarzyszenie zrzeszające kucharzy i szefów kuchni w Zjednoczonej Europie, polski oddział Euro-Toques Polska (ETP) oraz Stowarzyszenie Kucharzy Polskich. Podczas uroczystej Gali, która odbyła się w warszawskiej Restauracji STIXX BAR & GRILL, wręczono statueteki „Złotego Widelca" dla najlepszych restauracji w kategoriach: restauracja hotelowa i autorska, kuchnia polska, śródziemnomorska i międzynarodowa, azjatycka, bary bistro i cukiernie. Po raz pierwszy nagrodzono restauracje 2 domów weselnych. Konkurs pozyskał 2 nowych Ambasadorów a zostali nimi Giancarlo Russo były prezes Włoskiego Stowarzyszenia Kucharzy w Polsce( FIC Polonia) oraz Marcin Soból Prezes europejskiego stowarzyszenia szefów kuchni Euro Toques Polska. Tytuł arcymistrza sztuki kulinarnej otrzymało 3 wybitnych kucharzy. Krzysztof Szulborski, Robert Sowa ora Kurt Scheller. Ujrzał również światło nowy projekt w konkursie CHEF S CHOIS WYBÓR SZEFÓW KUCHNI.To projekt w którym Kapituła składająca się z najbardziej znanych autorytetów polskiej gastronomii . przyznaje najlepszym firmom branży HORECA w Polsce wyróżnienia za najlepszy produkt używany w gastronomi.

SER BURSZTYN – KTÓRY W TYM ROKU OBCHODZI 20 LECIE ISTNIENIA NA POLSKIM RYNKU został pierwszym laureatem.

XI edycja Konkursu „Polska od Kuchni" odbywała się po raz pierwszy od dwóch lat w normalnym trybie konkursowym. Jurorzy w ciągu dwóch miesięcy odwiedzili blisko 100 punktów gastronomicznych i przekazali organizatorowi oraz Kapitule recenzje restauracji zawierające ocenę uwzględniającą: menu i forma prezentacji menu, ocena serwowanych dao wraz z formą podania i wyglądem posiłku, smak, dodatkowo premiowane jest danie specjalne promowane w menu, lokal i jego klimat, aranżacja wnętrz, jakośd obsługi oraz czas oczekiwania na obsługę, umiejętnośd doradzania klientowi w wyborze dao, wygląd personelu, sposób podawania rachunku. Od jedenastu lat akcja „Polska od Kuchni" wyłania najlepsze restauracje i jednocześnie rekomenduje miejsca gastronomiczne oraz eventowe w Polsce, które warto odwiedzid i wpisad na swoją mapę gastronomicznego szlaku. Nagrodzone „Złotym Widelcem" restauracje, bary i cukiernie są wizytówką miast i regionów, przyciągają swoimi wysokimi standardem serwowanych dao oraz bogatą kompozycją smaków.

Lista laureatów:

SZEF KUCHNI ROKU 2022 W POLSCE
JACEK KEMPA RESTAURACJA WOŁA WINA WROCŁAW

ODKRYCIE GASTRONOMICZNE ROKU 2022 W POLSCE
RESTRO & WINEBAR OMATSU by TOMASZ SMOCZYK ROPCZYCE

NAJLEPSZY STEK HOUSE W POLSCE W 2022 ROKU
RESTAURACJA STIXX WARSZAWA

NAJLEPSZA RESTAURACJA RODZINNA W POLSCE 2022
RESTAURACJA CEGIELNIA MISZEWO

NAJLEPSZA RESTAURACJA RYBNA W POLSCE
SARDYNKA USTECKA USTKA

CATERING DIETETYCZNY ROKU 2022 W POLSCE
BE DIET CATERING WARSZAWA

PRODUKT CZEKOLADOWY ROKU
CZEKOLADKI BĄ PRODUCENT Krzywa czekolada Krzysztof Polak IWICZNA

TOP MARKA ZŁOTEGO WIDELCA
RESTAURACJA HOTELU ,,SULBIN'' GARWOLIN
RESTAURACJA BESKIDZKA 40 SZCZYRK
BURSZTYNOWA BISTRO WARSZAWA
RESTAURACJA ŚWIĘTOSZEK TURTUFE WARSZAWA
RESTAURACJA MONTE CARLO KIELCE
RESTAURACJA BEEF AND PEPER STEAK HOUSE WARSZAWA
RESTAURACJA HOTELU ZŁOTY GROO RESORT & SPA ISTEBNA

KUCHNIA AUTORSKA
RESTAURACJA MEZE by TEO VAFIDIS & SONS WARSZAWA
N 31 RESTAURANT & BAR

Pełna lista laureatów znajduje się na stronie organizatora: https://www.polskaodkuchni.com.pl/laureaci/edycja-xi

***

Organizator Akcji „Polska od Kuchni" Organizatorem akcji „Polska od Kuchni" jest Fundacja WIP Warto im Pomóc, która prowadzi trzy projekty. Projekt „Polska od Kuchni", którego celem jest upowszechnianie zasad zdrowego stylu życia oraz promowanie gastronomii w Polsce. Konkurs WIKTORIA - Znak Jakości Przedsiębiorców - promocja etyki i rzetelnego wykonywania działalności gospodarczej. Projekt WIP Warto im Pomóc - Fundusz pomocy osobom niepełnosprawnym rozpoczynającym działalnośd gospodarczą.

tekst i zdjęcia: materiały praswe WIP

Copyright © motywmedia.pl Wszystkie prawa zastrzeżone