«powrótWielkanoc u Kuroniów – przy wspólnym stole!

Wielkanoc tuż, tuż. W wielu domach przygotowania ruszyły już pełną parą. A ponieważ na świątecznym stole nie może zabraknąć białej wieprzowej kiełbasy, pieczonych mięs, pasztetów i domowych wędlin Związek Polskie Mięso w ramach popularyzacji aktualnej wiedzy na temat polskiego mięsa drobiowego i wieprzowego zaprosił na wyjątkowe warsztaty kulinarne.

„Wielkanoc u Kuroniów" to trzecia odsłona IV ogólnopolskiej kampanii promocyjno-informacyjnej „Marka Polskie Mięso. Polska smakuje". Jej tegoroczne hasło brzmi: „Pewne jest jedno! Polskie mięso. Zawsze w dobrym towarzystwie". Ambasadorzy tej edycji kampanii – rodzeństwo Grażyna (Gaja) Kuroń i Jakub Kuroń, w swojej kuchni pokazali, jak przygotować dania na Wielkanoc z polskiego mięsa wieprzowego.

Gości warsztatów przywitał prezes Zarządu Związku Polskie Mięso, pan Witold Choiński. Życząc wszystkim w tych trudnych czasach spokojnych Świąt, podkreślił, że „Na pewno w wielu domach będą się one różnić od poprzednich. Do wielkanocnego stołu zasiądą również goście z Ukrainy, których przyjęliśmy pod nasze dachy. Będziemy się z nimi dzielić tym, czego w Wielkanoc nie może zabraknąć, czyli życzliwością, nadzieją i pokarmami, w tym szczególności daniami z polskiego mięsa".

Gaja i Jakub przygotowując wielkanocne potrawy oparte na polskiej wieprzowinie takie, jak: żurek na wędzonym żeberku z chipsem z boczku, jajka faszerowane szynką wieprzową i ziołami, risotto grzybowe ze schabem oraz polędwiczki wieprzowe w sosie porowym, opowiedzieli o zwyczajach wielkanocnych panujących w ich domu. Oboje zapewnili również, że zawsze wybierają polskie mięso, które jest gwarancją smaku i jakości. Jak więc wygląda Wielkanoc u Kuroniów?

Wielkanoc to wspaniała okazja do spotkania się z bliższą i dalszą rodziną." – mówi Gaja Kuroń – „Przy wspólnym stole zasiada zazwyczaj kilkanaście osób z różnych pokoleń - dziadkowie, ciocie, wujkowie, dzieci i wnuki. Naturalnie wcześniej uzgadniamy, kto co przygotuje. Ja najczęściej odpowiadam za tak zwaną sekcję lekką, czyli sałatki, np. z pieczoną kaczką lub z gotowaną szynką. Kuba wyspecjalizował się w sosach i daniach mięsnych, szczególnie z wieprzowiny. Mama również przygotowuje mięsa i żurek na domowym zakwasie. Babcia sałatkę jarzynową i jajka, a ciocie ciasta. A z czym najbardziej kojarzy mi się Wielkanoc? Przede wszystkim z polędwiczką wieprzową w sosie porowym, której nie może u nas zabraknąć w żadne Święta Wielkanocne." – dodaje.

Gościem specjalnym spotkania „Wielkanoc u Kuroniów" był Grzegorz Zawierucha, zwycięzca 8. edycji programu „MasterChef" Polska, autor książki „Zawierucha w kuchni". „Święta w moim domu, to prawdziwe przedsięwzięcie, bo nierzadko przy stole finalnie zasiada blisko 30 osób. Przygotowania zaczynają się minimum kilka dni wcześniej. Zatem u nas w domu podczas Wielkanocy
zawsze jest gwar, dużo śmiechu, uginający się od potraw stół. Zawsze gotuje się barszcz świąteczny w największym garnku, jaki ma mama. Oczywiście nie może do niego zabraknąć białej kiełbasy. Podczas świąt objadamy się też pieczonym mięsem i szynką." – wspomina Grzegorz.

źródło i zdjęcia: materiały prasowe

Copyright © motywmedia.pl Wszystkie prawa zastrzeżone