«powrótWarsztaty kulinarne "Coś się święci"

Giancarlo Russo i jego kiełbasa z wieprzowinyStudio Alva Showroom - Giancarlo, Warszawa

Związek "Polskie Mięso", w ramach ogólnopolskiej kampanii informacyjnej „Marka Polskie Mięso" miał przyjemność być organizatorem warsztatów kulinarnych „Coś się święci", poświęconym świątecznej kuchni w nowoczesnym wydaniu. To kameralne spotkanie w wielkanocnej atmosferze odbyło się 16 kwietnia 2019 r. w Alva Showroom Studio Kulinarne Giancarlo. Przesłaniem spotkania było odkrycie tajników i smaków polskiego mięsa w świątecznych aranżacjach. Wśród zaproszonych gości byli między innymi: Witold Choiński, Prezes Zarządu Związku „Polskie Mięso" oraz członkowie i pracownicy. Nie zabrakło też przedstawicieli mediów oraz najmłodszych miłośników gotowania.

biała kiełbasa, wykonanie Beata ŚniechowskaUczestnicy wydarzenia zostali podzieleni na trzy grupy. Pierwszą z nich prowadził Giancarlo Russo jeden z najwybitniejszych szefów kuchni, przygotowujący dania dla najbardziej znanych osób w naszym kraju i we Włoszech. Jedyny w Polsce oficjalny kucharz Episkopatu przygotowujący dania dla Jana Pawła II i Benedykta XVI. Wraz z pomocnikami przygotował kiełbasę z wieprzowiny gotowaną i zasmażaną według własnej receptury.

Drugą grupę nadzorowała Beata Śniechowska, szefowa kuchni, restauratorka, zwyciężczyni drugiej edycji programu MasterChef. Pod jej bacznym okiem powstała: chałka z musem jajecznym z awokado, ze smażoną na różowo i siekaną piersią z kaczki, kiszonymi jajkami przepiórczymi i rzeżuchą. Dla miłośników drobiu przygotowała: pierś kurczaka z kostką i sałatą z nowalijek. Jeszcze większym zainteresowaniem cieszyła się redukcja zakwasu owsianego z pieczoną białą kiełbasą z koprem, ziemniakami gotowanymi w gęsim tłuszczu z tymiankiem i świeżym chrzanem z jabłkiem.

Kolejną grupą przewodził Tomasz Czajkowski, twórca kulinarny, autor bloga Magiczny Składnik. Podczas spotkania przygotował: wędzoną wędlinę z kaczki i konfiturą z wiśni flambirowaną śliwowicą. Wyjątkowym smakiem okazał się: pasztet z gęsiny na miodzie pitnym ze świeżym majerankiem i zielonym pieprzem podany na chlebie z zakwasu.

(DD)

Copyright © motywmedia.pl Wszystkie prawa zastrzeżone