«powrótTrendy na rynku kawy

Preferencje coraz bardziej wymagających i świadomych konsumentów sprawiają, że chcąc wyjść na przeciw ich oczekiwaniom, producenci i dystrybutorzy z kawowej branży muszą proponować rozwiązania nie tylko innowacyjne i ciekawe, ale przede wszystkim charakteryzujące się wysoką jakością oraz wpisujące się jednocześnie w szerszy nurt slow food i zdrowego stylu życia.

Dla rosnącej grupy konsumentów dużą rolę odgrywa nie tylko efekt końcowy, czyli smak i sposób podania kawy, ale również pochodzenie ziaren, a także sposób ich przygotowania. Oto kilka aktualnych trendów prezentowanych przez firmę Segafredo Zanetti Poland, które zyskują coraz większe uznanie wielbicieli pobudzającego napoju.

Organiczne ziarna o doskonałym aromacie

Naturalna produkcja ziaren wpływa pozytywnie nie tylko na walory smakowe naparu, ale również na stan środowiska, w którym mieszczą się plantacje kawy. Dla coraz większej rzeszy konsumentów ma to istotne znaczenie w kontekście racjonalnego wykorzystywania zasobów naturalnych i bardziej przyjaznego przyrodzie stylu życia. Przede wszystkim jed-nak, zdaniem ekspertów, uprawiane bez sztucznych nawozów, pestycydów i herbicydów ziarna, choć wymagają większego wysiłku na etapie uprawy, cechują się wysoką jakością oraz wyjątkowym smakiem. - Certyfikowaną mieszankę Segafredo ORGANIC wyróżnia pełny i wyrazisty charakter z dominującymi nutami czekolady oraz karmelu. Wyczuwalne są także aromaty anyżu i orzesznika pekanowego, a cielistość kawy dopełniają akcenty: miodowy i migdałowy oraz delikatna cytrusowość - tłumaczy Grzegorz Staszowski, barista Segafredo Zanetti Poland. - Dzięki zbalansowanym proporcjom ziaren Arabiki z plantacji w Peru i Meksyku oraz Robusty rodem z Ugandy i Meksyku, mieszankę wyróżnia też idealna crema w kolorze karmelu - dodaje ekspert.

Długie „parzenie"

„Odkryciem" ostatnich miesięcy jest cold brew - metoda uzyskiwania kawowego naparu, która po 60 latach od powstania przeżywa dziś swoisty renesans. Cold brew pojawia się w polskich kawiarniach, zyskując zainteresowanie klientów szczególnie w okresie letnim. „Parzone" na zimno grubo mielone ziarna charakteryzuje gładki, słodki i orzeźwiający smak. Zalewana letnią wodą i naciągająca przez 12-24 godziny kawa pozbawiona jest go-ryczki, niższa jest również jej kwasowość. Jednocześnie napój przygotowany metodą cold brew charakteryzuje znacznie bardziej pobudzający aromat, co jest wynikiem wielogodzin-nego kontaktu mieszanki z wodą.

Pobudzające mieszanka „na zdrowie"

Intensywny tryb życia, wielogodzinna praca i niewielka ilość snu - to częste wyzwania, w obliczu których ratunku szukamy w napojach energetycznych. Jak się jednak okazuje, syn-tetyczne i szkodliwe dla zdrowia specyfiki z powodzeniem zastąpić można naturalnym drinkiem pobudzającym. Hongkong Espresso, to pochodzące z Azji, idealne połączenie łagodnej siły herbacianej teiny z intensywną kofeiną. Według tradycyjnej receptury, do przygotowania napoju posłuży świeżo zaparzone espresso i 70 lub 150 ml zielonej albo czarnej herbaty. - W tym zestawieniu zastosowanie znajduje mieszanka Darjeeling o deli-katnie ostrej nucie lub kompozycja czystych herbat zielonych - mówi Joanna Sobyra, eks-pert firmy Segafredo Zanetti Poland. - Orzeźwiające Hongkong Espresso doskonale sprawdza się w wersji na ciepło bądź jako mrożony drink. Jego świetnym dopełnieniem jest odrobina mleka i cukru, nadające naparowi bardziej subtelny smak – dodaje.

Wygoda i precyzja parzenia w profesjonalnym wydaniu

Aby obsłużyć profesjonalny sprzęt baristyczny, który zapewnia najwyższą jakość przygo-towywanych napojów kawowych, konieczna jest gruntowna wiedza i umiejętności. Produ-cenci ekspresów wychodzą na przeciw potrzebom rynku, wymagającego szybkości dzia-łania i powtarzalności smaku. Przykładowym rozwiązaniem realizującym te założenia jest włoski ekspres Le San Marco WE2, które łączy parametry profesjonalnych urządzeń z wy-godą popularnych w wielu domach kapsułkowców. Ich zaletą jest nie tylko komfort użyt-kowania, energooszczędność oraz precyzja utrzymywanych parametrów (np. temperatury wody w bojlerze), a także modernistyczny design rodem z Italii. Tego rodzaju ekspres do-skonale sprawdzi się na przykład w biurze, niewielkiej kawiarni, czy firmowej kantynie.

żródło: materiały prasowe

Copyright © motywmedia.pl Wszystkie prawa zastrzeżone