«powrótTaste of Japan

Tsukasa KawadaHotel Regent, Warszawa

Japońskie Ministerstwo Rolnictwa (MAFF) zorganizowało uroczyste przyjęcie "Taste of Japan" podczas którego serwowano wykwintne potrawy i dania z Japonii. Celem spotkania było głębsze zapoznanie się i polubienie japońskich smaków. Motywem tego wydarzenia była 100. rocznica nawiązania przez Japonię i Polskę stosunków dyplomatycznych, a także ratyfikowanie umowy o partnerstwie gospodarczym między Japonią a Unią Europejską. Ponadto, dzięki wejściu w życie umowy o partnerstwie gospodarczym (EPA) zniesiono cła na produkty spożywcze, takie jak: owoce morza, przetwory, przyprawy i inne.

Podczas wieczoru swoje przemówienia wygłosili między innymi: J.E. Tsukasa Kawada – Ambasador Nadzwyczajny i Pełnomocny Japonii w Polsce oraz Shigeaki Makanae – przedstawiciel Ministerstwa Rolnictwa, Leśnictwa i Rybołówstwa w Japonii. Okolicznościowy toast wzniósł Paweł Pudłowski – Wiceprzewodniczący Zespołu do spraw Polsko-Japońskiej Współpracy Gospodarczej.

Po przemówieniach przedstawiono artykuły spożywcze pochodzące z Japonii, podlegające redukcji stawek celnych dzięki wejściu w życie umowy (EPA) UE – Japonia. Wśród produktów znalazły się między innymi: ryby seriola, małże św. Jakuba, japońska wołowina, miso, sos sojowy i japońska sake.

Główną atrakcją wieczoru była degustacja produktów i potraw pochodzenia japońskiego przyrządzonych na dwa sposoby: rodzimy, czyli „kuchnia japońska" oraz jako „danie europejskie". Wykwintne japońskie specjały przygotowały dwa zespoły; jeden prowadzony przez Hirotoshi Ogawe, drugi nadzorowany przez Rafała Hreczaniuka.

Małże św. Jakuba, przegrzebkiNadzór kulinarny nad daniami japońskimi objął Hirotoshi Ogawa, ambasador swej rodzimej kuchni, który uczy zasad przygotowywania profesjonalnego suchsi na całym świecie. Oprócz tego Szef Kuchni promuje japońskie smaki w różnych częściach świata. Uczestnicy wydarzenia mogli konsumować japońskie suschi, czyli nigiri sushi z seriolą; nigiri sushi z małżą św. Jakuba oraz maki sushi z seriolą, szczypiorkiem, sezamem i wodorostami nori. Ponadto na ten wieczór przygotowano: stek z japońskiej wołowiny w sosie sojowym z octem balsamicznym; rybę seriolę w sosie teriyaki; małże św. Jakuba z wodorostami wakame w sosie majonezowym i wiele innych wykwintnych potraw.

Stronę polską reprezentował Rafał Hreczaniuk, Szef Kuchni restauracji Dyletanci, która otrzymuje coraz więcej pochwał. Pracował także jako Szef Kuchni w restauracji Tamka 43 w Warszawie. W 2015 r. mianowany do tytułu „Chef of Tomorrow" przez francuski przewodnik Gault & Milau. Specjalnie na to wydarzenie zaserwował przykładowo: japońską wołowinę z grzybami, glazurą z whisky Kirin Fuji Sanroku i chrupiącą szalotką oraz rybę seriolę z kawiorem z jesiotra, pikowanymi wodorostami i żelem umami oraz wiele innych smakowitych potraw.

Dla miłośników deserów przygotowano: sernik z matcha i wiśniami; creme brulee matcha oraz biało-czerwone makaroniki z yuzu. Nie zabrakło też zielonej herbaty, wódki sake, japońskich win oraz wysokiej jakości whisky.

W dalszej części wieczoru wręczono certyfikaty „Japanese Food Supporter" przeznaczone dla restauracji i firm wykorzystujących oryginalne japońskie produkty. Zwycięzcami w tym plebiscycie zostali między innymi:
- Marek Krasieńko - Kuchnie Świata S.A.
- Sandra Stefanik - Kokoro Smaki Japonii Sp. z o.o.
- Taira Matsuki - Ukiuki
- Shin Yasuda - Atelier Japońskich Smaków Mugi (Mugi Warszawa ) oraz Sushi Bar Takumi
- Alicja Than - Matcha Bistro & Bar
- Izumi Sushi (Biały Kamień) oraz Izumi Sushi (Plac Zbawiciela)
- Izumi Sushi Pub Izakaya oraz Izumi Sushi Street Food Sushi & Grill
- Alon Than - Sushi & Grill oraz Kago Sushi by Izumi
- Beata Popławska - Buri Sushi

(WW)

Copyright © motywmedia.pl Wszystkie prawa zastrzeżone