«powrótPremiera książki Roberta Sowy "Krok po kroku"

Restauracja N°31, Warszawa

Uroczysta premiera książki "Krok po kroku z Robertem Sową" odbyła się w Restauracji N°31 przy ul. Nowogrodzkiej 31 w Warszawie. Samego autora nie trzeba nikomu przedstawiać, ponieważ od dawna jest prawdziwym autorytetem w dziedzinie kulinariów. Jako właściciel autorskiej restauracji „N°31 Restaurant & Bar" oraz Studia Kulinarnego Roberta Sowy, na co dzień potwierdza swój kunszt znakomitego kucharza i propaguje kuchnię polską w nowej odsłonie.

Spotkanie premierowe poprowadził Paweł Loroch, dziennikarz i ekspert kulinarny. Rozmawiał z Robertem Sową o tym, dla kogo przeznaczona jest jego najnowsza książka i czy każdy może gotować jak mistrz. Na premierze pojawiło się wielu znanych szefów kuchni, m.in.: Teo Vafidis, Jerzy Pasikowski, Łukasz Konik, Tomasz Pawlusek i Jan Kuroń. Wśród zaproszonych gości była Hanna Bakuła, pisarka i malarka. Nie zabrakło też blogerów, dziennikarzy i fotoreporterów.

Specjalnie na tą okazję Robert Sowa wraz z zespołem, przygotował wykwintne menu ze swoimi autorskimi potrawami. Znalazły się w nim przystawki, sałatki, dania gorące i desery. Wśród przystawek dużym powodzeniem cieszyły się krewetki koktajlowe z awokado i sosem koniakowym, a także roladki z łososia norweskiego z kremowym serkiem ziołowym oraz tatar z polędwicy wołowej z kozim serem, kaparami i emulsją z chrzanu wasali. Dania gorące, które najbardziej smakowały dziennikarzom z naszej redakcji to: pieczona kaczka z gruszkami, rodzynkami i kardamonem, a także policzki wołowe w sosie Porto z puree truflowym oraz zapiekane, grilowane szparagi w sosie serowym z suszonymi pomidorami. Ciekawym smakiem wyróżniała się kasza pęczak z grzybami leśnymi, warzywami i tartym serem Bursztyn. Na deser przygotowano m.in. wyśmienity tort bezowy z kremem mascarpone, marakują i truskawkami. Nie zabrakło też kompozycji makaroników oraz mini babeczek i eklerek.

Książka „Krok po kroku" z Robertem Sową to najlepsze przepisy autora wzbogacone pięknymi ilustracjami. Mistrz kulinarny prezentuje w niej 120 prostych, ale niebanalnych przepisów. Najwięcej z nich to przepisy z tradycyjnej polskiej kuchni. Wśród nich są zupy i przystawki, dania mięsne i rybne oraz ciasta i desery. Nie zabrakło też bardziej egzotycznych i wyszukanych propozycji oraz przepisów dla wegetarian. Dzięki tej książce każdy może nauczyć się sztuki kulinarnej od mistrza – zarówno zawodowi kucharze, jak i początkujący amatorzy kulinarni.

(WW)

Copyright © motywmedia.pl Wszystkie prawa zastrzeżone