«powrótPremiera książki Lary Gessler "Słodki Zielnik Lary"

Studio Praga, Warszawa

W warszawskim Studio Praga odbyła się uroczysta premiera książki Lary Gessler "Słodki zielnik Lary". W swojej pierwszej wydanej książce prezentuje znane wszystkim zioła, takie jak: liść laurowy, tymianek czy kminek jako dodatki do deserów. Dla przykładu tymianek można połączyć z jabłkiem i migdałami, by stworzyć pyszny ciepły krem czy dodać do koktajlu z suszonych śliwek. Natomiast lawenda świetnie łączy się m.in. z białą czekoladą, z kolei owoce jałowca świetnie pasują do tiramisu. Miętę można dodać do domowego budyniu czekoladowego, a liść laurowy do crème brûlée. Warto także spróbować syropu czereśniowego z werbeną, białych trufli z makiem oraz słodkich nerkowców w rozmarynie.

Wieczorne spotkanie poprowadził dziennikarz Mateusz Hładki. Wśród zaproszonych gości byli: restaurator Piotr Gessler, dziennikarz Krzysztof Jankes Jankowski, projektantka Kaja Śródka, kucharka Daria Ładocha, fotograf Sebastian Skalski, prezenter Bartek Jędrzejak i inni. Jak przystało na tego typu premiery, nie mogło zabraknąć poczęstunku. Tym razem goście delektowali się słodkościami przygotowanymi według przepisów Lary Gessler.

„Słodki zielnik Lary" podzielony jest na 15 części poświęconych różnym ziołom. Każdy z rozdziałów autorka opatrzyła krótkim wstępem, w którym przybliża pochodzenie, właściwości i zastosowanie danych ziół, a także dzieli się ciekawostkami i własnymi spostrzeżeniami na ich temat. Nie zabrakło także rycin prezentujących zioła. W każdej części Lara Gessler prezentuje kilka receptur na smaczne i niebanalne desery. Wszystkie przepisy zilustrowane są apetycznymi zdjęciami.

Samej autorki książki nie trzeba nikomu przedstawiać. Laura Gessler to córka słynnej restauratorki Magdy Gessler. Obecnie jest współwłaścicielką restauracji U Fukiera oraz Słodki Słony. Pasję do gotowania odziedziczyła po mamie i ojcu cukierniku. Sztuki kulinarnej nauczyła się u najlepszych mistrzów w Nowym Jorku, a doświadczenie zdobywała m.in. w restauracji hotelu Metropolita w Londynie. W swoich specjałach uwielbia eksperymentować, poszukiwać nowych smaków i łączyć tradycję z nowoczesnością.

(DD)

fot. Krzysztof Jarosz - Epoka dla Edipresse Książki

Copyright © motywmedia.pl Wszystkie prawa zastrzeżone