«powrótPremiera książki Hanny Lis pt.: „Mój świat na talerzu”

hanna LisRestauracja LAS, Warszawa

W restauracji LAS w Warszawie odbyła się premiera książki Hanny Lis pt.: „Mój świat na talerzu". Książkę wydało Wydawnictwo Edipresse Książki Sp. z o.o. które w swojej bogatej ofercie wydawniczej ma pozycje w takich m.in. działach jak: poradniki, książki podróżnicze oraz kulinarne. Piszą w nich bardzo znani i lubiani autorzy np.: Beata Pawlikowska, Ewa Chodakowska, Dorota Wellman, czy Magda Geissler. Ostatnio dołączyła do nich Hanna Lis, znana dziennikarka, prezenterka telewizyjna, miłośniczka podróży i dobrego jedzenia. Jak pisze o sobie „jestem zapalonym kucharzem amatorem. Podkreślam: amatorem. Nie spodziewaj się zatem wyszukanych technik... moja kuchnia jest kuchnią domową. Prostą, ale uczciwą i wierzę, że pełną smaku". Spotkanie Autorki z gośćmi, które przebiegło w miłej, serdecznej atmosferze poprowadziła Odeta Moro-Figurska. Wśród zaproszonych gości byli znani i lubiani: Grażyna Wolszczak, Marcin Cejrowski i Beata Tadla.

Jak we wstępie pisze Autorka „w kuchni zaczęłam się panoszyć mniej więcej w wieku sześciu lat..." Mieszkając w młodości we Włoszech uległa fascynacji kulinariami. Jak sama wspomina „Poznanie w młodym wieku tradycji tak odmiennej od naszej obudziło we mnie ciekawość, żądzę wręcz, odkrywania coraz to nowych, nieznanych i odległych smaków".

mój świat na talerzu

 

Książka Hanny Lis jest połączeniem dwóch pasji: zamiłowania do podróżowania i gotowania. Znajduje się w niej 80 autorskich przepisów na potrawy z różnych stron świata. Przepisy podzielone są na rozdziały: śniadania, przekąski, zupy, makarony, mięso i drób, ryby i owoce morza, dania wegetariańskie, dodatki. Szczególnie obszerny jest rozdział makarony, bo Włochy to wielka miłość Autorki. Każdy rozdział poprzedza krótki wstęp z którego można dowiedzieć się o tradycjach i historii danych potraw jak również poznać osoby które przyczyniły się do rozwoju kulinarnych specjałów.

W książce jest dużo przepisów z różnych stron świata jak np.: azjatyckie placki z kukurydzy, izraelskie kofte, syczuański hot pot, marokański tadżin, quinoa ze zwęglonym kurczakiem, wietnamska zupa pho nam, krewetki jak w Nowym Jorku, balijskie curry z ananasem, czy indonezyjskie staye. Nie brakuje też tradycyjnych potraw polskich takich jak: kotlet mielony, aromatyczny schabowy czy botwinka. Każdy przepis składa się z dokładnego wyszczególnienia składników i przejrzystego opisu wykonania danej potrawy. Każdą potrawę ilustruje kolorowe, całostronicowe zdjęcie. Przepisy przeplatają się z licznymi anegdotami i kulinarnymi ciekawostkami.

(AW)

zdjęcie okładki (2): wydawnictwo Edipresse Książki

Copyright © motywmedia.pl Wszystkie prawa zastrzeżone