«powrótPolskie mięso w liczbach (stan 2018 r.)

Statystyczny Polak w 2018 roku zjadł około 27 kg drobiu i 40 kg wieprzowiny. Polski drób jest hitem eksportowym, a Polacy należą do największych smakoszy drobiu w całej Unii Europejskiej. W polskich gospodarstwach domowych wieprzowina niezmiennie stanowi podstawowy gatunek mięsa. Z badań analizujących dietę Polaków na podstawie wydatków wynika, że aż: 18% białka, 9% żelaza, 16% witaminy B1 i 13% witaminy B2, jakie spożywamy w codziennej diecie, pochodzi z mięsa wieprzowego (Przybylski, 2016). Z punktu widzenia racjonalnej diety mięso jest bardzo ważnym i wartościowym składnikiem, który stanowi źródło białka o wysokiej wartości biologicznej, zapewniającego prawidłowy rozwój i zdrowie całego organizmu.

polskie mięso• W 2018 roku statystyczny Polak zjadł około 27 kg drobiu i 40 kg wieprzowiny (tzw. spożycie bilansowe).
• Według danych Komisji Europejskiej, w 2018 roku spożycie mięsa drobiowego w całej Unii wyniosło 24,8 kg w przeliczeniu na jednego mieszkańca.
• Polska należy do krajów o największym spożyciu drobiu w Unii Europejskiej. W ubiegłym roku najwięcej drobiu spożyto w Portugalii (36,2 kg), a najmniej w Niemczech (20,9 kg) w przeliczeniu na statystycznego mieszkańca.
• Spośród mięsa drobiowego Polacy najczęściej wybierają mięso kurczaków. Gęsina, kaczki i indyki są w naszym kraju spożywane na poziomie 2,64 kg na osobę̨ – dane z 2018 roku. Jest to jednak aż o 37,5% więcej niż w 2014 roku.
• Eksport mięsa i podrobów drobiowych zwiększył się z 638,4 tys. tony w I półroczu 2018 roku do 710,5 tys. tony w I półroczu 2019 roku.

• Głównymi unijnymi nabywcami mięsa i podrobów drobiowych są: Niemcy, Holandia, Wielka Brytania, Francja, Czechy, Słowacja i Bułgaria, mając łączny udział w wywozie ok. 51%.

Zobacz także: Fakty i mity na temat drobiu i wieprzowiny

• Eksport mięsa wieprzowego, dominującego w towarowej strukturze produktów wieprzowych, w 2018 roku wyniósł ok. 460,4 tys. ton w wadze produktu i był o 2,3% (o 10,2 tys. tony) większy niż w roku poprzednim.
• Głównymi rynkami zbytu dla polskiego mięsa wieprzowego w Unii Europejskiej są: Niemcy (68,7 tys. tony), Włochy (58,1 tys. tony), Słowacja (31,9 tys. tony), Czechy (28,6 tys. tony) i Litwa (22,4 tys. tony).
• Polska wieprzowina gości na stołach nie tylko w Europie. Inne rynki eksportowe polskiego mięsa to m.in.: USA (60,7 tys. Tony), Hongkong (17,8 tys. Tony) i Wietnam (10,9 tys. Tony) – dane za rok 2018

Źródło: "Rynek drobiu stan i perspektywy", nr 56, 2019, ISSN 2082 – 467X, wyd. Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – Państwowy Instytut Badawczy; "Rynek mięsa stan i perspektywy", nr 56, 2019, ISSN 1231 – 2576 wyd. Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – Państwowy Instytut Badawczy.

 

 

Copyright © motywmedia.pl Wszystkie prawa zastrzeżone