«powrótNiezwykłe właściwości zwykłych owoców

Afrodyta Business & SPA (Radziejowice), Rajpol (Wólka Łęczeszycka), Sun Berry

W Radziejowicach w hotelu Afrodyta Business & Spa odbyła się konferencja pt.: ,,Niezwykłe właściwości zwykłych owoców'' zorganizowana przez Związek Sadowników Rzeczypospolitej Polskiej.

Konferencja zachęcała do odkrycia siły, która drzemie w małych owocach o wielkiej mocy. Lato to czas obfitości świeżych i pysznych owoców. Pojawiają się truskawki, maliny, borówki i porzeczki, których niezwykłe właściwości znane są od pokoleń. W końcu nie tylko doskonale wyglądają, mają również niepowtarzalny, orzeźwiający smak i dostarczają witamin oraz składników mineralnych w najlepszej, naturalnej formie. Owoce jagodowe kryją w sobie mnóstwo cennych składników, a dzięki swoim niezwykłym właściwościom powinny znaleźć się w codziennym jadłospisie całej rodziny. Są szczególnie bogate w antocyjany, które odpowiadają za ich intensywne czerwone, niebieskie i fioletowe zabarwienie. Odpowiednio zbilansowana dieta, w tym regularne spożywanie owoców pomaga w codziennej trosce o zdrowie i ma wpływ na piękny i zdrowy wygląd.


Szczególna rola owoców jagodowych w diecie człowieka wynika z obecności w nich różnorodnych składników biologicznie czynnych, takich jak: witaminy, składniki mineralne oraz polifenole. Wśród witamin dominują: witamina C, witaminy z grupy B oraz witamina A i beta karoten.

Po konferencji odbyła się wycieczka do Wólki Łęczeszyckiej do firmy Rajpol. Firma ta jest jedną z największych i najnowocześniejszych producentów owoców w Polsce. Adam Pajewski oprowadził nas i pokazał jak odbywa się sortowanie owoców i ich transport do skrzynek, które trafiają do ,,Lidla'' lub ,,Biedronki''. Potem zwiedziliśmy gospodarstwo Pawła Bałuty, które ma powierzchnię niespełna 4 hektarów. Sadownik zajmuje się produkcją owoców miękkich czyli: holenderską odmianą porzeczki czerwonej ,,Rovada'' a także słowackiej odmiany ,,Tetran'' i ,,Detvan'' i agrestu odmiany ,,Pax''.

Na końcu wycieczki odwiedziliśmy gospodarstwo Rafała Leguckiego ,,Sun Berry''. Mieliśmy okazję obejrzeć sortownię, która została wyposażona w najnowocześniejszą linię sortująco-pakującą owoce borówki amerykańskiej. To właśnie borówka amerykańska sprawia, że nasz wzrok się wyostrza, cera promienieje. Owoc ten ma niezwykłe bogactwo witamin: A, C, E, K, PP oraz z witamin z grupy B, jak również minerałów: miedzi, manganu, cynku, selenu. Ma cenny błonnik, antyutleniacze, fitoestrogeny i kwas foliowy.

Mieliśmy tez okazję poczęstować się wyśmienitym ciastem z borówki amerykańskiej a także skosztować pysznego soku z tego owocu. Każdy z dziennikarzy dostał smaczny prezent: dżem, błonnik i sok z borówki amerykańskiej.
 

(DD)

Copyright © motywmedia.pl Wszystkie prawa zastrzeżone