«powrótNalewki. Sekrety piwniczki brata Augustyna... (recenzja książki)

Autor/autorzy: praca zbiorowaNalewki
Format: 130x208 mm
Stron: 160
Oprawa: twarda
Rok wydania: 2019
ISBN: 978-83-7971-580-0
Wydawnictwo: Jedność

Wydawnictwo Jedność wydało znakomitą książkę przeznaczoną szczególnie dla degustatorów i smakoszy pt.: "Nalewki. Sekrety piwniczki brata Augustyna. Księga dawnych przepisów". Początkowe rozdziały wprowadzają czytelników w historię pierwszych trunków. Dowiadujemy się z nich o pierwszych próbach destylacji w Oriencie. Destylować alkohol próbowali też Grecy i Egipcjanie. Potem próby destylacji były dokonywane przez mnichów i zakonników i oni mają na przestrzeni wieków niewątpliwie duże zasługi. Mając przyklasztorne ogrody oraz dostęp do ziół i owoców stworzyli wiele smakowitych nalewek. Z biegiem lat alkohol zaczęli destylować Włosi i Francuzi.

Następny rozdział to opisy produkcji grappy, alkoholu który powstał we Włoszech. Grappa jest alkoholem wytwarzanym z wytłoczyn winogronowych. Jest niezwykle smaczna i aromatyczna. Najcenniejsze są grappy jednoodmianowe, z jednego szczepu winogron. Jest ich kilkanaście, każdy region Włoch ma swój rodzaj grappy. Jest więc: Grappa di Traminer produkowana w Górnej Adydze, Grappa di Nosiola produkowana w Trydencie, czy Grappa di Spergola produkowana na wzgórzach Reggio Emilia.

Kolejny rozdział to opis alembików. Alembik to sprzęt służący do destylacji czyli do zamiany płynu w parę, a potem jak parę skondensować żeby otrzymać alkohol. Niezwykle pomocny w produkcji nalewek jest rozdział opisujący jak powinien prawidłowo przebiegać cykl destylacji. Są tu też wiadomości jak alkohol rektyfikować, jak klarować, jak filtrować, jak aromatyzować i jak go wzmacnić i jak osłabić.
Większą część książki stanowią przepisy. Podzielone są one na podrozdziały: Tradycyjne pachnące specjały, Dobre likiery które można zrobić w domu, Likiery w dawnych czasach, Grappy rozgrzewające serce, Owoce lubią alkohol, Mocne alkoholowe receptury. W tym ostatnim podrozdziale są przepisy na różne potrawy do których można dodać alkohol. Każdy przepis zawiera informację o składnikach, dla ilu osób jest przygotowana i dokładną instrukcję jak potrawę przyrządzić.

Ta książka to wszechstronne kompendium informacji, dla degustatorów i koneserów alkoholi, o destylacji i aromatyzacji trunków otrzymywanych domowymi sposobami na własny użytek. Dodatkowe rozdziały, bardzo przydatne, mają przepisy jak sporządzić różnego rodzaju zdrowe dania obiadowe i desery z alkoholem.

tekst: Andrzej Witkowski

Copyright © motywmedia.pl Wszystkie prawa zastrzeżone