«powrótKuchnia dla zabieganych... (recenzja książki)

kuchnia dla zabieganych - recenzja ksiazkiAutor/Autorzy: Anne Loiseau, Delphine Amar-Constatini
Format: 190x240 mm
Stron: 160
Oprawa: miękka
Rok wydania: 2019
ISBN: 978-83-7971-949-5
Wydawnictwo: Jedność

Społeczeństwa są coraz bardziej zapracowane. Praca często na kilku etatach, zakupy, wychowywanie dzieci, obowiązki w domu powodują że często zapomina się o zdrowym, smacznym jedzeniu. Ale przy właściwej organizacji można w ciągu jednego wolnego dnia przygotować kolacje na cały tydzień. Książka Wydawnictwa Jedność pt.: "Kuchnia dla zabieganych. Dania przygotowane w weekend na cały tydzień" objaśnia i pomaga jak z podstawowych produktów, przy odpowiedniej organizacji pracy w kuchni, przygotować szybko kolacje na kilka dni, które ze smakiem skonsumujemy po całym zabieganym i nerwowym dniu.

Pierwsze rozdziały książki objaśniają czym różni się gotowanie dla zabieganych, jak organizować sobie czas, jakie składniki wybierać, jak przechowywać sporządzone dania.

kuchnia dla zabieganych - recenzja ksiazki

 

Kolejny duży rozdział "Podstawowe składniki" objaśnia jak przygotować podstawowe komponenty, które będą bazą dla bardziej wyszukanych potraw. Mamy tu dania z warzyw, kasz i makaronów, mięsa i jaj, owoców a nawet są tu przepisy na sosy i ciasta. Te gotowe produkty przechowywane w lodówce będą potem komponentem do przepisów w dalszej części książki. Przy każdej potrawie jest podany czas przygotowania, czas gotowania i czas przechowywania lodówce. Dokładny opis wykonania potrawy umożliwia gotowanie nawet ludziom bez talentów kulinarnych. Podstawowe składniki są tak dobrane że czas przygotowania ich i czas gotowania jest zadziwiająco krótki. Jest to podstawowy atut dla ludzi nie mających nigdy czasu.

Podstawowym rozdziałem są "Przepisy". Jest ich kilkadziesiąt poczynając od tabboulehu z komosą ryżową, poprzez tartę z kurczakiem, potrawkę cielęcą, bakłażany z parmezanem a kończąc na plackach warzywnych z owczym serem. Każdy przepis składa się następujących części: składniki podstawowe do wykorzystania i tu podana jest strona z poprzedniego rozdziału bo mamy ten składnik już gotowy i przechowujemy go w lodówce. Następna części przepisu to składniki które są gotowe i które dla urozmaicenia możemy dodać do potrawy oraz składniki zastępcze które nie zmienią bardzo smaku.

Na końcu książki jest podane menu na każdy dzień tygodnia oraz różnego rodzaju etykiety nawet część z nich jest na papierze samoprzylepnym do naklejania na różnego rodzaju pojemniki, słoiki, butelki.

tekst: Andrzej Witkowski

zdjęcia: materiały prasowe wyd. Jedność

Copyright © motywmedia.pl Wszystkie prawa zastrzeżone