«powrótInauguracja drugiej edycji programu Szef dla Młodych Talentów

Akademia Inspiracji Makro, Warszawa

Dnia 20 października 2017 r. w Akademii Inspiracji Makro w Warszawie odbyło się wielkie otwarcie drugiej edycji programu Szef dla Młodych Talentów.

Jednym z elementów tego wydarzenia był edukacyjny pokaz kulinarny poprowadzony przez Pawła Oszczyka („Szefa Roku" Żółtego Przewodnika Gault&Millau Polska 2016) i Wojciecha Harapkiewicza (szefa kuchni restauracji Babinicz w kompleksie Dworzysko w Szczawnie-Zdroju). Mistrzowski duet zaprezentował bogactwo mięs i ich zastosowań w kuchni oraz przygotował takie dania, jak pastrami z kaczki, tatar z sarny czy stek z jelenia. Nie zabrakło także prelekcji o tym, jak osiągnąć sukces w branży gastronomicznej, którą poprowadziła Dorota Minta – psycholog i doradca rozwoju osobistego.

Dodatkową atrakcją spotkania były warsztaty barmańskie dla dziennikarzy z Mikołajem Nowakiem, znanym instruktorem i międzynarodowym sędzią barmańskim. Zaproszeni goście mogli poznać podstawy sztuki barmańskiej i trendy w świecie drinków, a także samodzielnie przygotować swoje cocktaile.

***

Szef dla Młodych Talentów to program odpowiedzialności społecznej, poprzez który pomaga się młodym kucharzom w stawianiu pierwszych kroków w karierze. W ramach programu organizowane są Miksery Kulinarne – bezpłatne spotkania dla uczniów szkół gastronomicznych, podczas których odbywają się pokazy kulinarne wybitnych szefów kuchni, prelekcje wyjątkowych osób ze świata gastronomii i prezentacje produktowe. Dodatkowo uczniowie, którzy zdobywają najlepsze wyniki w quizach po Mikserach, wygrywają staże w prestiżowych restauracjach.

(żródło i zdjęcia: Akademia Inspiracji MAKRO)

Copyright © motywmedia.pl Wszystkie prawa zastrzeżone