«powrótCudowna Podróż z Bombay Sapphirę

Karolina Szostak i Bombay Sapphirę Fort Mokotów, Warszawa

W samym sercu warszawskiego Fortu Mokotów odbyła się impreza ,,Wielka Podróż Bombay Sapphire". W tej niezwykłej przygodzie uczestniczyły m.in.: Karolina Szostak, Weronika Rosami, Teresa Rosati, Agnieszka Więdłocha, Macademian Girl i inni. W trakcie wieczoru licznie zgromadzeni goście uczestniczyli w spektaklu, podczas którego zaprezentowano historię dżinu marki Bombaj Sapphire. Goście zostali zaproszeni do pomieszczenia przypominającego przedział pociągu. Była to wyjątkowa podróż do świata składników, które tworzą unikatowy smak dżinu Bombay Sapphire.

Ta niesamowita podróż zaczęła się we Włoszech, skąd pochodzi ważny składnik - jałowiec. Jagody jałowca odpowiadają za wytrawny, wonny i ziołowy aromat Bombay Sapphire. Kolejna stacja to słoneczna Hiszpania, skąd pochodzą cytryny, które są zrywane i obierane ręcznie. Nuta ich aromatu pobudza i wzmacnia pozostałe smaki. Goście z tej okazji mogli degustować cytrynowy deser. Kolejny składnik jest owiany cieniem tajemnicy. To cynamon chiński pochodzący z Indochin. Składnik ten był niegdyś tak rzadki, że kupcy strzegli jego tajemnicy i tworzyli na jego temat wiele mitów. Jego delikatny smak przywołuje ciepło Dalekiego Wschodu. W dalszej podróży uczestnicy wzięli udział w seansie relaksu i spokoju. Znaleźli się w Chinach w krainie Zhen. Lukrecja przez wieki była wykorzystywana w tradycyjnej ludowej medycynie, ze względu na właściwości uspokajające. Jej świeżo zmielony korzeń nadaje głęboki i słodki smak dżinu. Goście mieli przyjemność napić się herbatki z lukrecją. Kolejny raz goście odwiedzili słoneczną Hiszpanię. Tam hiszpańskie migdały zbierane późnym latem,

Ilona Felicjańska ogląda biustonosz Panache

są przerabiane na olej migdałowy. Olej ten zapewnia wyjątkowo delikatny smak Bombay Sapphire. Kolejna stacja to Ghana – zbierany tam egzotyczny aframon rajski daje mocny pieprzowy aromat. Pieprz kubeba to kolejny składnik pochodzący z Wyspy Ognia czyli z Jawy. Przedstawiciel pieprzowej rodziny dostarcza kwiatowy aromat oraz wytrawny smak. Za sprawą następnego składnika przenieśliśmy się znowu do Włoch. Korzeń irysa to składnik, który przed destylacją jest mielony na drobny pył, żeby potem uwolnić drzemiące w nim nuty kwiatowe. Zbliżając się do końca podróży docieramy do Maroka. Gdzie jedna z najczęściej sprzedawanych przypraw czyli kolendra nadaje imbirowy smak dżinowi Bombaj Sapphira. Ostatni składnik to andżelika, która ze względu na swoje właściwości jest używana w perfumerii. Jej korzeń dodaje dżinowi dystyngowany, ziemisty smak. Po całej podróży goście mogli poczuć moc tego niesamowitego dżinu i delektować się jego wyjątkowym smakiem.

(DD)

 

Copyright © motywmedia.pl Wszystkie prawa zastrzeżone