«powrótWorkshop i prezentacja regionu Kerala

Ajay Bisaria Restauracja Bombaj Masala, Warszawa

W restauracji Bombaj Masala w Warszawie odbył się workshop połączony z prezentacją regionu Kerala wraz z degustacją narodowych potraw. W warsztatach udział wzięli reprezentanci branży hotelarskiej, ośrodki ajurwedy i touroperator. Krótko mówiąc do Polski przyjechało dziesięciu przedstawicieli branży turystycznej. Wśród nich pojawili się miedzy innymi: Abad Hotels&Resorts, Abad Hotels And Resorts, India Tourism, Pioneer Personalized Holidays, Uday Samudra Leisure Beach Hotel & Spa, Somatheeram Research Institute And Ayurveda Hospital oraz inni. Nie zabrakło też linii lotniczej Qatar Airways, którą reprezentował Grzegorz Karolewski – Dyrektor Handlowy na Polskę.

Jednym z gości był J.E Ajay Bisaria - Ambasador Indii w Polsce, który wygłosił specjalne przemówienie. „W 2016 roku Indie odwiedziło 8,9 mln cudzoziemców, co stanowiło 11% wzrost w stosunku do roku poprzedniego. Liczymy, że w 2020 roku uda nam się tę liczbę podwoić, do 16 milionów gości. Region Kerala stanowi jedynie 1,18% całej powierzchni kraju, mimo to odwiedza go rocznie 12,72 % wszystkich turystów zagranicznych przyjeżdżających do Indii. Ich liczba rośnie z roku na rok bardzo intensywnie: w 2011 roku było 733 tysiące gości, a rok temu już ponad milion. Na wzrost turystyki do naszego kraju miało też wpływ wprowadzenie wizy elektronicznej. Okazuje się, że 10 z 25 tysięcy Polaków, którzy odwiedzili nasz kraj w 2016 roku, skorzystało właśnie z tej usługi." – powiedział ambasador.

kuchnia indyjska

„Polacy przebywający w Kerali najczęściej wybierają pobyty 4-7 i 8-14-dniowe. Rosnącej popularności Kerali wśród Polaków sprzyja połączenie lotnicze Qatar Airways z przesiadką w Doha, z trzema docelowymi portami lotniczymi: w Koczin, Triwandrum i Kozhikode. Bardzo liczymy na to, że LOT uruchomi w przyszłym roku bezpośrednie połączenie do Indii. Ułatwieniem dla polskich podróżnych może być wprowadzona niedawno klasyfikacja obiektów noclegowych (srebrne, złote i diamentowe liście), ośrodków ajurwedy (zielone i oliwne liście) i domów na łodziach (srebrne i złote gwiazdki oraz złote palmy)." – wspomniał ambasador.

Po przemówieniu goście warsztatów mogli obejrzeć kilka prezentacji przygotowanych przez Kerala Tourism. Uczestnicy spotkania poznali atrakcje turystyczne, bazę noclegową i ruch turystyczny w regionie Kerala.

Trudno wyobrazić sobie prezentację regionu bez degustacji regionalnej kuchni. Szef Kuchni restauracji Bombaj Masala specjalnie na ten wieczór przygotował wyśmienite przekąski, dania główne i desery pochodzące z Indii i regionu Kerala.

(WW)

zdjęcia: Kerala Tourism, Restauracja Bombaj Masala

Copyright © motywmedia.pl Wszystkie prawa zastrzeżone