«powrótPremiera książki B. Pawlikowskiej "Największe kłamstwa naszej cywilizacji"

Hotel Regent, Warszawa

22 kwietnia 2015 roku w hotelu „Regent” w Warszawie odbyła się promocja książki Beaty Pawlikowskiej z serii „W dżungli zdrowia” pt.: „Największe kłamstwa naszej cywilizacji”. Książka została wydana przez Wydawnictwo Burda Książki, które istnieje od ponad dziesięciu lat i posiada w ofercie około 1200 tytułów. Wydawnictwo w 2014 roku otrzymało honorowy tytuł „Wydawcy Roku 2013”.

Beata Pawlikowska, znana podróżniczka, dziennikarka i pisarka z pasją pisze i opowiada o swoich licznych podróżach w egzotyczne miejsca. Jest autorką kilkunastu książek, w tym pierwszej polskiej książki opublikowanej przez National Geographic. Jest też wielką zwolenniczką higienicznego trybu życia, zdrowej żywności, oraz przemyślanego, mądrego i zdrowego odżywiania.

Naszą cywilizację autorka określa słowami „świat wielkich kłamstw”. Cywilizacja ta propaguje masową produkcję, wytwarza smaczne, wonne, kolorowe produkty, które mają ułatwiać nam życie. Dlatego z wielką pasją w tej kolejnej swojej książce odkrywa największe tajemnice przemysłu spożywczego, Jednocześnie przestrzega przed spożywaniem niektórych produktów, wręcz szkodliwych dla zdrowia, a poleca produkty naturalne.

 

Autorka przeanalizowała produkty i składniki które są bardzo popularne, ale o których niewiele wiedzą zwykli konsumenci. Syrop glukozowo-fruktozowy, aspartam, glutaminian sodu, maltodekstryna, kazeinian wapnia, karagen, hydrolizat białkowy oraz cała masa barwników, wypełniaczy, ulepszaczy smaku znajduje się w dużych ilościach w codziennym pożywieniu. Te wszystkie substancje są szkodliwe dla zdrowia. Powodują zatrucia, problemy gastryczne, alergie i wysypki. Mogą też przyczyniać się do powstawania takich groźnych chorób jak: epilepsja, choroba Alzheimera, choroba Parkinsona, cukrzyca, stwardnienie rozsiane. Zatruwają one cały organizm, a szczególnie bardzo wrażliwe na trucizny: mózg, wątrobę i oczy. W książce jest też dokładnie opisany proces powstawania takich produktów jak: mleko, masło, pieczywo, cukier, soki owocowe, jogurty, margaryna, oleje i słodycze. Jest też dokładny opis masowej produkcji mięsa ze zwierząt hodowlanych i drobiu. Producenci z chęci zysku przekonują konsumentów o zdrowej żywności, o najwyższej jakości naturalnych dodatkach, o perfekcyjnej produkcji. Do śmieciowych produktów dodają kolorowe opakowania, zamawiają krzykliwe reklamy by sprzedać jak najwięcej. W ten sposób prawda zagubiła się w bilansie strat i zysków.

Po dyskusji nastąpił poczęstunek gdzie serwowano potrawy z naturalnych składników. Można było degustować wędzonego domowym sposobem łososia, warzywną zupę minestrone, warzywa w sosie curry, sałatkę warzywną z oliwą z pierwszego tłoczenia, ryż byriani z warzywami. Do picia podano: wodę mineralną z miodem z hotelowej pasieki, wodę z ogórkiem z ekologicznej uprawy, bio kawę i bio herbatę Darjeeling.

(AW)

Copyright © motywmedia.pl Wszystkie prawa zastrzeżone