«powrótInauguracja wystawy „Zwyczaje okresu Dodekameron"

Cypr, mieszkańcy PGE Stadion Narodowy, Warszawa

Inauguracja wystawy „Zwyczaje okresu Dodekameron, dwanaście Świętych Dni na Cyprze" odbyła się w Państwowym Muzeum Etnograficznym w Warszawie. Zaproszeni goście mogli zobaczyć film przybliżający zwyczaje Cypru, posłuchać muzyki, spróbować wina i słodkości, a także kupić tradycyjne produkty z Cypru. Przed oficjalnym rozpoczęciem można było również poznać sposób przygotowania ciasta z którego piecze się słodki chleb chrystusowy (Christopsomo).

Uroczystość otworzył JE Biskup Mesaorii Grzegorz. Słowa powitalne wygłosili: JE Wielce Błogosławiony Sawa, Prawosławny Metropolita Warszawski i Całej Polski oraz Dyrektor Fundacji Charytatywnej Help2Live Constantinos Zackheos w imieniu Prezesa Fundacji Dipaka Kumara. Wśród zaproszonych gości byli między innymi: JE Ambasador Republiki Cypru w Polsce i JE Ambasador Grecji w Polsce oraz przedstawiciele duchowieństwa.

Interesującym momentem było przyozdobienie symbolicznych drzwi gałązką drzewa oliwnego, która według tradycji miała w sobie życiodajną moc, którą mogła przekazać ludziom. Największą atrakcją wieczoru był rytuał krojenia vasilopity, tradycyjnego ciasta pieczonego na Nowy Rok. Tradycja mówi, że każda vasilopita powinna mieć w środku monetę, która zapewnia szczęście przez cały rok. Również ważny jest sposób krojenia vasilopity. Najczęściej kroi ją gospodarz domu stojąc przy stole, przy którym zgromadzona jest cała rodzina.

Podczas występu Chóru Cerkwi Prawosławnej w Polsce, który wykonał hymny religijne oraz cypryjskie kolędy bożonarodzeniowe nastąpiła część degustacyjna vasilopity. Szczęśliwy znalazca ukrytej w cieście monety wygrał 5-dniowy pakiet turystyczny na Cypr. Po chwili nastąpiła degustacja tradycyjnych cypryjskich przysmaków. Były to między innymi pierożki z ciasta filo ze szpinakiem (spanakopitakia) oraz pierożki z oliwkami, cebulą i kolendrą, zwane eliopitakia. Najbardziej do gustu przypały nam słodycze, czyli tradycyjne greckie pierniki z miodem i orzechami (melomakarona) i kruche ciasteczka z orzechami (kourabiedes). Chwilę potem nastąpiła część artystyczna podczas której zaprezentowano pokazy tańca cypryjskiego.

(WW)

Copyright © motywmedia.pl Wszystkie prawa zastrzeżone