«powrótWieczór autorski Matteo Brunetti "Włoska uczta"

Restauracja Va Bene Cicchetti, Warszawa

W atmosferze włoskiej, radosnej uczty, pełnej ciepła i śródziemnomorskiej energii, odbyła się promocja pierwszej kulinarnej książki Matteo Brunetti "Włoska uczta". Wydarzenie miało miejsce w warszawskiej restauracji Va Bene Cicchetti, serwującej rzymskie specjały. Podczas spotkania autor zdradził wiele kulinarnych sekretów, opowiadał anegdoty, wspominał swoje dzieciństwo i chętnie podpisywał swoje książki. Nie zabrakło też wyśmienitego włoskiego jedzenia.

Na wydarzeniu pojawiło się kilka znanych gości, wśród nich m.in. Hanna Lis, polsko-włoska aktorka Monika Mariotti, modelka Osi Ugonoh, Joanna Kuberska, Ina Sobala, Jagna Niedzielska, oraz włoscy przyjaciele autora i przedstawiciele mediów.

Matteo Brunetti, urodzony w Rzymie to popularny kucharz, twórca internetowy i prezenter telewizyjny, finalista 6. edycji programu MasterChef. Pierwsza książka autora "Włoska uczta" składa się z siedmiu części, które można dowolnie łączyć, by stworzyć niezapomnianą włoską festę! To ponad 60 przepisów z dodatkowymi radami szefa kuchni i filmikami instruktażowymi. W książce znajdziemy przepisy na doskonały makaron, dowiemy się, jak poprawnie robić pizzę (bez ananasa!), stać się mistrzami tiramisu i odkryć pistacjowy sernik. Okazuje się, że Włosi gotując, słuchają muzyki. Dlatego Matteo Brunetti specjalnie dla swoich czytelników stworzył playlistę składającą się z wybranych przez siebie utworów, które umilą gotowanie i pozwolą poczuć włoski klimat.

"Mój tata jest Włochem, mama Polką. Urodziłem się i wychowałem w Rzymie, a na wzgórzu Frascati moja ukochana Nonna gotowała dla mnie i wielu innych osób. Co ciekawe, w dzieciństwie byłem niejadkiem i trzeba było za mną biegać, abym coś zjadł. Prawdziwym gotowaniem zainteresowałem się w wieku 18 lat. We Włoszech każda rodzina, każde miasteczko, każdy region gotuje inaczej. Każdy ma swój, zawsze najlepszy, sposób na potrawy, oczywiście trzymając się kilku włoskich reguł. Dzięki mojej książce przeniosę smaki i zapachy Italii na polskie stoły. Czytelnicy znajdą tu przepisy na tradycyjne dania mojej Nonny oraz nowoczesne włoskie specjały. Oczywiście można lekko moje przepisy zmieniać. Ale lekko, nie za dużo!" - powiedział Mateo Brunetti.

źródło i zdjęcia: akpa

Copyright © motywmedia.pl Wszystkie prawa zastrzeżone