«powrótProdukty najwyższej jakości w przemyślę mięsnym 2025

Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego Państwowy Instytut Badawczy Zakład Technologii Mięsa i Tłuszczu zorganizował po raz pięćdziesiąty siódmy pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi KONKURS pod tytułem „Produkty najwyższej jakości w przemyśle mięsnym" 2025.

KONKURS 2025 obejmował następujące grupy produktów: kiełbasy, wędzonki, wędliny surowe i surowe-dojrzewające, produkty blokowe, wędliny podrobowe, mięso kulinarne, wyroby garmażeryjne (w tym dania i wyroby gotowe), galarety mięsne i mięsno-warzywne, konserwy pasteryzowane i sterylizowane i inne produkty, w ilości 195 próbek z 54 zakładów mięsnych i drobiarskich. Ocenę konkursową przeprowadzono w dniach 6 – 7 marca br. w Zakładzie Technologii Mięsa i Tłuszczu IBPRS-PIB w Warszawie.

Wymagania jakościowe spełniło 188 produktów z 54 firm biorących udział w konkursie. Wszyscy producenci zostali wyróżnieni dyplomami „za najwyższą jakość produktu" 2025.

Następujące firmy zostały dodatkowo nagrodzone:

Puchar Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi Czesława Siekierskiego za zwycięstwo w 57. KONKURSIE „Produkty najwyższej jakości w przemyśle mięsnym" 2025 otrzymały: Zakłady Mięsne STANISŁAWÓW Sp. z o.o. w Stanisławowie

Dyrektor Instytutu ufundował puchar „za wyróżniającą się liczbę nagrodzonych produktów" w 57. KONKURSIE „Produkty najwyższej jakości w przemyśle mięsnym" 2025 dla: SZOT Sp. z o.o., Sklep sieci Intermarche w Środzie Wielkopolskiej

Specjalny dyplom za najwyżej ocenione produkty typu żywność wygodna otrzymali: SZOT Sp. z o.o., Sklep sieci Intermarche w Środzie Wielkopolskiej za Filet drobiowy ze szpinakiem i serem lazur, Konsorcjum Mięsne OKRASA Grupa Południe Sp. z o.o. w Pilicy za
Krokiety z pieczarkami i serem oraz Zakład Przetwórstwa Mięsnego KUŚ Sp. K. w Rudzie Śląskiej za Krokiety z mięsem.

Specjalny dyplom za najwyżej ocenione produkty wytwarzane metodami tradycyjnymi
otrzymali: BOROWINA Zakład Mięsny, Podsiadły Sp. J. w Broszkach za Kiełbasę ze świniobicia oraz SZOT Sp. z o.o. w Środzie Wielkopolskiej, Sklep sieci Intermarche za: Polędwicę długodojrzewającą ze średzkiej wędzarni.

Specjalny dyplom za uzyskanie wysokich not w ocenie sensorycznej produktów wytwarzanych metodami tradycyjnymi otrzymało: Przedsiębiorstwo Produkcyjno-Handlowe Ubój i Przetwórstwo Indyka Joanna
Giżewska - Chrząszcz w Słupi Kapitulnej za Suszoną z filetem.

Wsród zwyciężców, którzy otrzmali dyplomy znalazły się Zakłady Mięsne STANISŁAWÓW Sp. z o.o. w Stanisławowie. Nagrodzonych zostało trzynascie produktów takich jak: Parówki polskie, Kiełbasa śląska z szynki, Kiełbasa swoja, Golonka wolno gotowana, Boczek z chłopskiej zagrody, Schab z chłopskiej zagrody, Szynka polska, Szynka krucha, Kiełbasa żywiecka, Kiełbasa galicyjska, Kiełbasa krucha z wędzarni, Kiełbasa podwawelska, Kiełbasa szlachecka.

Dyplom za wyróżnionych jedenaście produktów otrzymał SZOT Sp. z o.o. Sklep sieci Intermarche w Środzie Wielkopolskiej. Nagrodzone zostały: Filet drobiowy ze szpinakiem i serem lazur, Polędwica długodojrzewająca ze średzkiej wędzarni, Kiełbasa szynkowa ze średzkiej wędzarni, Kiełbasa poznańska ze średzkiej wędzarni, Kiełbasa poznańska delikatesowa, Kiełbasa rzeszowska ze średzkiej wędzarni, Kabanos meksykański ze średzkiej wędzarni, Kiełbasa myśliwska ze średzkiej wędzarni, Salceson wiejski ze średzkiej wędzarni, Średzki plater garmażeryjny oraz Gołąbki wieprzowe.

Z kolei Masarnia Ubojnia "ZEMAT" Zdzisław Trościańczyk i Spółka Sp. J. w Wohyniu otrzmała dyplom za dziewięć produktów takich jak: Parówki z indyka, Parówki luksusowe, Mortadela luksusowa, Pasztet z filetem z indyka, Kiełbasa z indyka, Krakowska z indyka, Kresowiak wohyński, Smalec z jabłkiem, morelą i śliwką oraz Kiełbasa krakowska z jelenia.

Dyplomy za swoje produkty otrzymało również wiele lokalnych i regionalnych zakładów. Wśród nich znalazły się: 

Zakład Rzeźniczo -Wędliniarski Ernestyn Janeta w Lubomi
Zakład Masarski "KRAWCZYK" Sp. z o.o. S. k. w Mleczkowie,
Zakład Przetwórstwa Mięsnego DWORECKI Sp. kom. w Golejewie,
Zakłady Mięsne SKIBA S.A. w Chojnicach,
Zakłady Mięsne KAWIKS w Patokach,
JAMIR Sobieraj i Wspólnicy Sp. J. w Bechcicach,
WOY Sp. z o.o. w Sobawinach,
Zakład Mięsny "Jasiołka" w Dukli,
Zakład Mięsny LENARCIK Sp. z o.o. w Gotardach,
Przedsiębiorstwo Produkcyjno-Handlowe Ubój i Przetwórstwo Indyka Joanna Giżewska - Chrząszcz w Słupi Kapitulnej.

Pełna lista nagrodzonych zakłądów wraz z asortymentami znajduje się na stronie organizatora!

Copyright © motywmedia.pl Wszystkie prawa zastrzeżone