«powrótPremiera przewodnika oraz ogłoszenie wyników konkursów MROT

Muzeum Fabryki Czekolady E. Wedel, Warszawa

W nowo otwartym Muzeum Fabryki Czekolady E. Wedel, na warszawskiej Pradze odbyła się konferencja prasowa zorganizowana przez Mazowiecką Regionalną Organizację Turystyczną. Głównym celem wydarzenia była premiera drugiej części przewodnika „Industrialne Mazowsze" czyli "Mazowsze przemysłowców i wynalazców", oraz zaprezentowanie przewodnika „Industrialne Mazowsze" w nowej rozszerzonej edycji.

Początek spotkania został rozpoczęty w ogródku kawiarni E.Wedel, która znajduje się od strony Parku Skaryszewskiego. Dla zaproszonych gości czekało słodkie menu, a w nim ogromny wybór czekolad do picia oraz wyśmienite ciasta i desery.

Głównym punktem programu była konferencja prasowa, która odbyła się w Sali Kinowej na drugim piętrze. Konferencję poprowadził Adam Gronau - Prezes Zarządu Media Gronau, firmy od dawna współpracującej z MROTem. Na początku Izabela Stelmańska - Prezes Mazowieckiej Regionalnej Organizacji Turystycznej oraz Jarosław Jóźwiak - Członek Zarządu MROT i Radny m.st. Warszawy oficjalnie ogłosili wyniki dwóch prestiżowych konkursów: Podróże z flagą Mazowsza oraz Najlepszy Produkt Turystyczny Województwa Mazowieckiego. Następnie Dorota Zbińkowska – Dyrektor Mazowieckiej Regionalnej Organizacji Turystycznej zaprezentowała długo wyczekiwaną drugą edycję przewodnika Industrialne Mazowsze. Ogłoszono również zwyciężcę Turystycznego Odkrycia Roku 2024 na Mazowszu, którym zostało Kosmiczne Ranczo - rodzinny park rozrywki.

Zobacz także: Najlepszy Produkt Turystyczny Województwa Mazowieckiego 2024

Swoje przemówienie wygłosił również: Robert Zydel – Dyrektor Muzeum Fabryki Czekolady E. Wedel. „Ta konferencja prasowa przejdzie do historii, ponieważ Mazowiecka Regionalna Organizacja Turystyczna jako pierwsza zorganizowała oficjalną konferencję w muzeum Fabryki Czekolady E. Wedel" – powiedział Dyrektor.

Jedną z atrakcji wydarzenia było zwiedzanie Muzeum Fabryki Czekolady E. Wedel z przewodnikiem. Zaproszeni goście wysłuchali historię rodziny Wedlów a także poznali proces powstawania czekolady. Największym zainteresowaniem cieszyła się gigantyczna czekoladowa makieta Kamionka, do produkcji której użyto ponad 300 kg słodkości. Odwiedzający mogli podziwiać również linie produkcyjne, na których powstają sezamki, chałwa oraz miejsce gdzie z ogromną precyzją ozdabia się kultowe Torciki Wedlowskie. Nie zabrakło też degustacji wyśmienitych czekolad. Wisienką na torcie był taras widokowy, z którego podziwiano widoki na Park Skaryszewski i Jeziorko Kamionkowskie, Stadion Narodowy oraz panoramę Warszawy.

(DD)

zdjęcia: MROT (1-3); Muzeum E. Wedla (4-8);  Wojciech Witkowski

Copyright © motywmedia.pl Wszystkie prawa zastrzeżone