«powrótXXVI edycja Ogólnopolskiego Konkursu Rolnik-Farmer Roku.

W hotelu Sheraton Grand w Warszawie odbyło się wielkie święto polskiego rolnictwa, czyli XXVI edycja Ogólnopolskiego Konkursu Rolnik-Farmer Roku. Najlepsi rolnicy otrzymali jak co roku złote jabłka, które są nie tylko symbolem sukcesu w biznesie rolniczym ale też ukoronowaniem wieloletniej pracy.

W zeszłym roku, na podstawie wysłanych materiałów kapituła konkursowa, którą tworzą przedstawiciele Stowarzyszenia ,,Polski Klub Rolnik-Farmer Roku'', uczelnie rolnicze, ministerstwo rolnictwa, KOWR jak i niezależni eksperci wyłoniła grupę finalistów XXVI edycji konkursu. Następnie przedstawiciele kapituły wizytowali gospodarstwa wszystkich finalistów, aby wyłonić te najlepsze. Podstawowym kryterium oceny kandydatów w poszczególnych kategoriach była efektywność gospodarowania mierzona wydajnością i uzyskiwanymi plonami. Szczególnie premiowane były osiągnięcia rolników wynikające z nowoczesnego gospodarowania.

Na gali obecny był Minister Rolnictwa Jan Krzysztof Ardanowski, który zwrócił uwagę na temat debaty publicznej, w której pojawiają się tak irracjonalne postulaty jak na przykład podatek od mięsa. Podkreślił również iż rolnicy zamiast cieszyć się należnym im szacunkiem w społeczeństwie, są piętnowani i przedstawiani jako ci którzy źle taktują zwierzęta i szkodzą przyrodzie. Obserwuje się zjawisko kwestionowania rolnictwa jako całości. Rolnictwo jest przedstawiane jako działalność szkodliwa, kwestionuje się uprawę ziemi i hodowlę zwierząt. Wśród nagrodzonych laureatów, którzy otrzymali złote jabłka znalazły się zarówno duże jak i mniejsze gospodarstwa , które mogą pochwalić się dobrymi osiągnięciami w swojej pracy.

Laureatami XXVI edycji Ogólnopolskiego Konkursu Rolnik-Farmer Roku zostali:

W kategorii gospodarstwa rodzinne, produkcja roślin: Ludmiła i Michał Sznajder (Karnice, woj. dolnośląskie). Państwo Sznajder prowadzą rodzinne gospodarstwo o pow. 62 ha zajmujące się od trzech pokoleń uprawą warzyw i produkcją kiszonek. Uprawia się głównie ogórki, kapustę, buraki oraz koper, czosnek, marchew. Kiszenie odbywa się według 100-letniej tradycji regionu Dolnej Barczyce, a proces kiszenia jest powolny i w pełni naturalny. Ukiszone warzywa są konfekcjonowane w słoiczkach, a wyciskany sok z warzyw jest butelkowany. Gospodarstwo posiada liczne nagrody i certyfikaty i stale się rozwija.

W kategorii gospodarstwa rodzinne hodowla bydła: Mieczysław i Jan Tylka (Tokarnia, woj. podkarpackie). Państwo Tylka prowadzą z dużymi sukcesami hodowlę bydła simentalskiego. Ta rasa bydła była wielokrotnie nagradzana i zdobywała tytuły czempionów na wystawach zwierząt hodowlanych.

W kategorii gospodarstwa rodzinne hodowla trzody chlewnej: Marzena i Łukasz Kieras (Komorów woj. świętokrzyskie). Państwo Kieras prowadzą wielokierunkowe gospodarstwo, w którym łączą uprawę zbóż, kapusty pekińskiej i truskawek, z hodowlą trzody chlewnej, prowadzeniem własnej masarni i świadczeniem usług rolniczych. Nawożenie oparte jest głównie na nawożeniu organicznym. W masarni produkcja ma charakter tradycyjny, a wszystkie wyroby są wytwarzane w dużym stopniu ręcznie, bez nastrzykiwania i masowania. Podstawą jest produkcja wysokiej jakości wyrobów wędzonych, uzyskiwanych z wędzenia na gorąco dymem naturalnym.

W kategorii gospodarstwa o alternatywnych źródłach dochodu: Anna i Jan Kępa, Barbara i Paweł Kępa (Ligota Wielka woj. dolnośląskie). Dominującym kierunkiem produkcji jest uprawa zbóż, okopowych, rzepaku oraz warzyw. Państwo Kępa stworzyli system do pełnej optymalizacji gospodarstw o nazwie AGRIDATA. System ten zmniejsza koszty zużycia paliwa, zmusza do precyzyjnego siania i nawożenia, co pozwala uzyskać wyższe, stabilne plony. Dodatkowo jest prowadzona działalność poza rolnicza: handel warzywami, usługi transportowe, siew i zbiór buraków cukrowych, zbóż, kukurydzy, a także uprawa paszowa.

W kategorii ogrodnictwo: Agnieszka i Ernest Kaźmierczakowie (Warszawka woj., wielkopolskie). Uprawiają trudną do prowadzenia odmianę pomidora Tomimatu Muchowo FI, należącą do grupy pomidorów malinowych. Rośliny rosną w wiszących rynnach uprawowych na podłożu z wełny kamiennej. W szklarniach zastosowano w pełni skomputeryzowany system klimatu, kurtyn energooszczędnych, nawadniania i zamgławiania, sortowania owoców, przemieszczania wózków transportowych.

W kategorii działy specjalne produkcji rolnej: Danuta i Zygmunt Stromscy (Kczewo woj. pomorskie). Państwo Stromscy zajmują się produkcją truskawek i warzyw. Powierzchnia gospodarstwa liczy 47 ha, a gospodarze wraz z synami prowadzą produkcję boilerów i prowadzą produkcję żywca drobiowego. W gospodarstwie uprawia się zboża, głownie z przeznaczeniem dla pasz dla drobiu. Państwo Stromscy aktywnie uczestniczą w różnych działaniach społecznych, są też organizatorami wielu inicjatyw lokalnych np.: ,,Bezpieczna droga do domu''. Pan Zbigniew jest ekspertem do spraw drobiu Copa Cogeca.

W kategorii działy specjalne produkcji rolnej: Agnieszka Taraszkiewicz, Winnica Bona Terra (Krzyżówki, woj. kujawsko-pomorskie). Produkcja win prowadzona jest pod nadzorem enologa w Włoch, a pani Agnieszka stale poszerza swoją wiedzę zarówno w kraju jak i za granicą. Prowadzi też działalność szkoleniową i doradczą w zakresie uprawy winorośli i sposobów wytwarzania win. Produkcja win prowadzona jest na najwyższym poziomie, zgodnie z zasadami najlepszych winnic na świecie.

W kategorii przedsiębiorstwa rolnicze: Przedsiębiorstwo Rolniczo-Hodowlane Gałopol Sp. z o.o. (Gałowo woj. wielkopolskie). Spółka prowadzi hodowlę bydła mlecznego i mięsnego, hodowlę koni, a także produkcję nasienną roślin uprawnych. W gospodarstwie prowadzone są prace genetyczne w oparciu o specjalny program hodowlany. Na licznych targach i wystawach zwierzęta otrzymały najwyższe wyróżnienia. Utrzymywane jest tylko bydło mięsnej rasy Limusione w celu produkcji materiału hodowlanego oraz mięsa wysokiej jakości. Konie hodowane są w Stadzie Ogierów Sieraków. Hodowane są tam ogiery 6 ras, a także prowadzona jest hodowla koników polskich. Zakład oferuje szkolenia, kursy powożenia i jazdy konnej, uniwersytet hipologiczny, wczasy w siodle. Dla gości oferuje miejsca w pałacyku. Produkcja roślin to głównie uprawa roślin na pasze, a z roślin towarowych uprawia się pszenicę, buraki cukrowe i rzepak.

(DD)

Copyright © motywmedia.pl Wszystkie prawa zastrzeżone