«powrótVI edycja konkursu "Warszawa od kuchni"

Drazba i Zwierzynska Restauracja Blender, Warszawa

W restauracji ,,Blender'' w Warszawie odbyła się uroczystość podsumowująca VI edycję konkursu ,,Warszawa od kuchni''. Celem konkursu jest rekomendowanie najlepszych warszawskich restauracji, cukierni, miejsc z szybkim jedzeniem, promowanie i wykreowanie regionalnych potraw warszawskich, prezentacja kuchni z różnych regionów świata, a także wytyczenie gastronomicznych tras i zagłębi gastronomicznych w mieście. Jury konkursu przez kilka tygodni odwiedzało restauracje, które potem wzięły udział w konkursie i oceniało je pod względem estetyki lokalu, obsługi, jakości serwowanych potraw, oraz wielu innych czynników. W składzie jury znaleźli się: Anna Popek z siostrą Magdaleną Krupą, Olga Borys, Izabela Zwierzyńska, Rafał Brzozowski, Julia Wróblewska,

Wiesaw Bober ze statuetka

 

Klaudia Halejcio, oraz znany sportowiec Andrzej Wrona. Przewodniczącym jak co roku był Waldemar Piórek – Prezes Warszawskiej Izby Przedsiębiorców.

Uroczystą galę poprowadziła Izabela Zwierzyńska - aktorka, która co roku zasiada w jury konkursu. W tym roku padł rekord, bowiem wręczono aż 34 "Złote Widelce" dla restauracji, które uzyskały maksymalną liczbę punktów. W przyszłym roku konkurs będzie miał charakter ogólnopolski. W tym roku po raz pierwszy przyznano Ogólnopolski ,,Złoty Widelec", za najlepszą restaurację hotelową roku 2017. Nagrodę otrzymała restauracja Wzorcownia z hotelu Fabryka Wełny z Pabianic, z szefem kuchni Wiesławem Boberem. Przyznano też nagrodę specjalną, Ambasadorem Zdrowego Stylu Życia, została Jolanta Borowiec, Dyrektor Polsat Cafe. Najlepszą restauracją Fine Dining w Warszawie została Restauracja & Bar N31 należąca do mistrza kulinarnego Roberta Sowy. Wśród pozostałych zwycięzców były między innymi takie restauracje jak: Lif, Restauracja Polska w Airport Hotel, Elixir - Dom Wódki, Pod Gigantami, China Town, India King, Czerwony Wieprz, Venti-Tre w hotelu Regent i inne. Przyznano też nagrody specjalne. Cateringową Firmą Roku został Mazurkas Catering 360 stopni. Za Eventowe Miejsce Roku uznano Bender Lunch Bar Events. Z kolei za Najlepszy Catering Dietetyczny Roku uznano Spoko Box. Zaproszeni goście, a wśród nich gwiazdy, dziennikarze i najlepsi blogerzy kulinarni mieli okazję degustować dania restauracji, które otrzymały statuetki.

(DD)

 

Copyright © motywmedia.pl Wszystkie prawa zastrzeżone