«powrótUroczyste otwarcie restauracji Bombaj Masala Praga

Piotr Malec i bęben indyjski DholRestauracja Bombaj Masala Praga, Warszawa

Na kulinarnej mapie Warszawy miłośnicy kuchni azjatyckiej mają nową restaurację. Dnia 24-05-2019 r. odbyło się uroczyste otwarcie restauracji Bombaj Masala Praga Indian Tapas & Bar.

Szef kuchni Virendra Singh wraz z zespołem najlepszych kucharzy przygotował wyśmienity bankiet. Do dyspozycji gości były indyjskie tapas roznoszone przez uroczych kelnerów. Nam najbardziej przypadły do gustu: Gobhi Pakora - kalafior w cieście z mąki z ciecierzycy; Palak & Mutton Samosa - pierożki indyjskie nadziewane szpinakiem i jagnięciną oraz Chicken 65 -kawałki kurczaka w ostrym cieście z liśćmi curry. W strefie przy kuchni otwartej można było skorzystać z bufetu z aromatycznymi daniami curry, przykładowo takimi jak: Balti Chicken - kawałki kurczaka pieczonego w piecu podane w sosie pomidorowym z orzechami ziemnymi; Garwali Mutton - jagnięcina w sosie kokosowym z liśćmi curry oraz Chana Paneer Masala - ser paneer i ciecierzyca w ostrym sosie pomidorowym. Dużym zainteresowaniem cieszyły się specjalności z pieca tandoor takie jak np: Chickenn Tikka - kawałki kurczaka marynowane w jogurcie i chilli, a także Gilafi Seekh Kebab - kebab z mielonego kurczaka. Dla miłośników deserów przygotowano między innymi: Kulfi - indyjskie lody o smaku mango. Dopełnieniem były bary z indyjską herbatą Masala Chai oraz z napojami, alkoholem i koktajlami. W stojącym na zewnątrz Bizon Bar serwowano oryginalne drinki na bazie polskiej żubrówki.

Karolina Parab, Tsewang NamgyalJak przystało na tego typu wydarzenia nie mogło zabraknąć części artystycznej. Jedną z atrakcji wieczoru był występ uroczych dziewczyn z grupy tanecznej Mohini, które zatańczyły tańce Bollywood. Chwilę po tym, artysta Piotr Malec przygrywał gościom na indyjskim bębnie Dhol. Za oprawę muzyczną odpowiadał DJ Mohammed. Dla sympatyków sheeshy, przygotowano strefę fajek wodnych. Natomiast w VIP Roomie kobiety mogły namalować sobie henną indyjskie wzory.

Gościem honorowym wydarzenia był J.E. Tsewang Namgyal, ambasador Republiki Indii w Polsce. Wśród zaproszonych gości byli także: rodzina i przyjaciele właścicieli restauracji, pracownicy, restauratorzy oraz wiele innych znamienitych gości. Nie zabrakło też przedstawicieli mediów.

***

Bombaj Masala to sieć trzech indyjskich lokalów gastronomicznych z kuchnią indyjską na terenie Warszawy. Pierwsza restauracja Bombaj Masala, najbardziej znana i jedna z najlepszych w Polsce, powstała w 2009 roku w centrum stolicy przy al. Jana Pawła II. Kolejny lokal z kuchnią indyjską otwarto przy ul. Marynarskiej 21, w biurowej części stolicy, na Mokotowie. Trzeci, najnowszy lokal Bombaj Masala Praga (Indian Tapas & Bar) otwarty został w maju 2019 r. na terenie Centrum Praskiego Koneser, w pobliżu hotelu Moxy Warszawa Praga.

Bombaj Masala Praga, Indian Tapas & Bar to najnowsza restauracja w sieci Bombaj Masala, położona na warszawskiej Pradze, na terenie Centrum Praskiego Koneser. Znakiem szczególnym lokalu jest duży wybór najlepszych w mieście Bombay Nasta, czyli indyjskich śniadań serwowanych z filiżanką indyjskiej herbaty Masala Chai. W bogatej indyjskiej karcie dań znajdują się między innymi: specjalności z pieca Tandoor, indyjskie tapas, dania główne curry, ryby i owoce morza, aromatyczne zupy oraz indyjskie słodkości. Uzupełnieniem jest bogata oferta alkoholi, koktajli owocowych, indyjskich specjalności oraz innych napoi bezalkoholowych.

Szefem kuchni jest Virendra Singh Rangar, kreator smaku z nowoczesnym spojrzeniem na bogactwa kulinarne Indii. Ukończył Dadar Catering College z wyróżnieniem. Doświadczenie zawodowe zdobywał w najlepszych restauracjach w Bombaju pod okiem znanych szefów kuchni. Pracował w Ramee Guestline Hotel oraz Hardik Pallach Hotel. Jego pasją jest kuchnia i smaki Indii.

(WW)

zdjęcia: 1, 8 - Bombaj Masala Praga

Copyright © motywmedia.pl Wszystkie prawa zastrzeżone