«powrótUczta w restauracji Fork

Robert Sowa w Folk RestaurantFork Restaurant, Warszawa

Dnia 28 listopada 2018 r. w Fork Restaurant w Warszawie odbyła się uroczysta premiera książki Roberta Sowy pt.: „Uczta. Z restauracji wprost na twój stół". Mistrz kulinarny przedstawia restauracyjne przepisy, które można przygotować w zaciszu własnej kuchni. Oprócz tego książka wzbogacona jest o przepisy: Roberta Wojnarowskiego - Szefa Kuchni w N31 oraz Krzysztofa Kopcińskiego - Pastry Chefa w N31.

Czytelnik ma okazję nauczyć się przyrządzać kilka wyjątkowych potraw. Wśród nich znalazła się: pieczona polędwica wołowa w skorupce ziołowej z białą fasolą; pierś indycza w panco z sałatką włoską; crumble z orzechów włoskich z truskawkami i tymiankiem; zapiekane naleśniki z kurczakiem, serem pleśniowym i szpinakiem oraz papardele z sosem serowym z brokułami i kaparami.

Goście mieli okazję skosztować wybranych dań z książki serwowanych przez Fork Restaurant. Nas stole znalazły się m.in. tatar z łososia z kaparami, zielonymi oliwkami, suszonymi pomidorami i jabłuszkiem kapara, a także pasztet z żurawiną i gruszką. Wśród dań głównych znalazły się: befsztyk tatarski z korniszonem i grzybami leśnymi; marynowane wolno pieczone łopatki z jagnięciny „Wrzosówki" oraz orientalny tuńczyk z sałatką wakame i ananasem. Dla miłośników deserów przygotowano: mix makaroników; mini pannę cottę z sosem malinowym oraz mini eklerki z kremem waniliowym i kajmakiem.

Oprócz premiery książki, dodatkową atrakcją było otwarcie nowej restauracji Fork Restaurant na ul. Wspólnej 35 w Warszawie. Jest to już druga restauracja Roberta Sowy. W poprzednich latach przy ul. Nowogrodzkiej otworzono restaurację N31 by Robert Sowa.

Roberta Sowy nie trzeba nikomu przedstawiać. To mistrz kulinarny, właściciel dwóch autorskich restauracji, propagator polskiej tradycji kulinarnej, kreator menu największych wydarzeń kulturalno-kulinarnych w kraju. Laureat wielu prestiżowych nagród, ambasador i doradca kulinarny marki Prymat.

(WW)

zdjęcia: Piotr Motek

 

Copyright © motywmedia.pl Wszystkie prawa zastrzeżone