«powrótTureckie desery, raj dla podniebienia

Kuchnia Türkiye (Turcji) ma bardzo bogatą i zróżnicowaną tradycję. Widać to również na przykładzie licznych tureckich deserów. Słodkie smakołyki to najczęściej przysmaki na bazie mleka lub ciasta, często polane syropem przygotowanym z wody i cukru. Będąc w Türkiye (Turcji) trzeba spróbować lokalnych słodkości. Oto kilka najlepszych z nich.

Pierwszym z nich jest baklawa (tur. baklava), czyli warstwy ciasta filo przekładane posiekanymi orzechami lub pistacjami i nasączone syropem lub miodem. Kolejny smakołyk to Ekmek Kadayıfı przygotowywany z chleba przypominającego herbatniki, słodzonego syropem i polany kaymakiem, czyli rodzajem gęstej śmietany.

Na zimową przekąskę polecany jest Ayva Tatlısı, deser z gotowanej pigwy w cukrze i wodzie, posypany cynamonem i goździkami. Warto też spróbować tureckiej wersji puddingu ryżowego - Fırın Sütlaç. Inne desery na bazie mleka to Kazandibi, karmelizowany budyń mleczny, z ciemniejszym wierzchem i Tavuk Göğsü, czyli budyń mleczny posypany szczyptą cynamonu. Co ciekawe do Tavuk Göğsü dodaje się drobno pokrojone mięso z piersi kurczaka, które nadaje daniu rozciągliwą konsystencję. Oczywiście nie można zapomnieć o chałwie (helva), czyli słodkim bloku, którego najpopularniejsza wersja powstaje z pasty sezamowej.

tekst: materiały prasowe; zdjęcia: Go Türkiye

Copyright © motywmedia.pl Wszystkie prawa zastrzeżone