«powrótŚwięto Narodowe Libanu

Biblioteka Narodowa, Warszawa

Z okazji 71. rocznicy uzyskania niepodległości przez Liban zorganizowano przyjęcie dla uczczenia tej ważnej dla Libańczyków daty. Do udziału w uroczystości zaproszone zostały znane osobistości ze świata polityki. Uzyskanie niepodległości Libanu 22 listopada 1943 z terytorium mandatowego Ligi Narodów pod administracją francuską stało się jedną z najważniejszych dat w historii tego kraju. Stąd też data ta do dziś obchodzona jest jako święto narodowe. W starożytności na terenie Libanu znajdowała się Fenicja. Przez wieki podbijana, wciąż przechodziła pod kolejne panowania. W XVI wieku część terytorium znalazła się we władaniu imperium osmańskiego, a od 1861 roku była autonomią w obrębie państwa tureckiego. Podczas I wojny światowej Liban był okupowany przez Francuzów i Wielką Brytanię. Postanowienia konferencji w San Remo w 1920 roku określiły przejście Libanu wraz z Syrią do terytorium mandatowego Francji przekształconego w 1926 w republikę. W 1941 roku doszło do ogłoszenia formalnej niepodległości, ostatecznie uznanej w 1943 roku. 

Na początku przyjęcia zagrano hymn Polski i Libanu. Pani Ambasador Sonia Ablu Azar wygłosiła okolicznościowe przemówienie, po którym nastąpiła część nieoficjalna z uroczystym bankietem. Poczęstunek przygotowała libańska restauracja w Warszawie: Le Cedre. Restauracja serwowała znakomite potrawy kuchni libańskiej m. in.: sałatkę narodową z natki pietruszki, pierogi nadziewane serem i mięsem, liście winogronowe nadziewane ryżem i ziołami. Wśród słodkości nie zabrakło sławnej baklawy - deseru znanego nie tylko w Libanie, ale też w kuchni tureckiej, ormiańskiej czy bułgarskiej.

Copyright © motywmedia.pl Wszystkie prawa zastrzeżone