«powrótPremiera książki "Z miłości do smaku"

David Gaboriaud na premierze książki Centrum szkoleniowo-konferencyjne „Smak kariery", Warszawa

Uroczysta prezentacja polsko-francuskiej książki kucharskiej „Z miłości do smaku" odbyła się w centrum szkoleniowo-konferencyjnym „Smak kariery" przy Al. Jerozolimskich 148 w Warszawie. Spotkanie premierowe poprowadziła Agata Konarska znana dziennikarka, a prywatnie córka Włodzimierza Konarskiego znanego polityka i dyplomaty.

Na premierze pojawiło się wiele autorytetów kulinarnych, m.in.: Pierre Gagnaire - wyróżniony trzema gwiazdkami przewodnika Michalin, a także David Gaboriaud - prowadzący autorski program kulinarny „David w Europie" w telewizji Kuchnia+. Wśród zaproszonych gości byli między innymi: Ambasador Francji, Stephen Antiga – selekcjoner polskiej reprezentacji siatkarzy oraz Czesław Lang – dyrektor Tour de Pologne. Nie zabrakło też przedstawicieli Carrefour Polska, naukowców z SGGW, przedstawicieli Grupy Orbis, a także blogerów, dziennikarzy i fotoreporterów.

Pierre Gagnaire przyrządza omlet

Po spotkaniu z autorami i gośćmi specjalnymi odbył się wyjątkowy pokaz gotowania i degustacja potraw według przepisów z książki. Specjalnie na tę okazję przygotowano bufet zimny, dania gorące i desery. Wśród przystawek dużym powodzeniem cieszyły się: rillette z łososia; frittata z szynką serrano, dymką i twarogiem oraz smakowity duet foie gras z kaczki z batatmi. Dania gorące, które zachwyciły przedstawicieli naszej redakcji to: filety z pstrąga á la grenobloise podane z purée z selera oraz bliskowschodnie ratatouille z pełnoziarnistymi plackami. Ciekawym smakiem wyróżniały się kacze udka pieczone z ziołami, trzema rodzajami pieprzu, podane z pieczonymi jabłkami. Potrawy o wyjątkowym smaku przygotowała restauracja Belvedere opierając się na przepisach z książki „Z miłości do smaku". Na deser przygotowano m.in. crèmee brulée, limonowe mascarpone z owocami egzotycznymi oraz wyśmienitą tartę z karmelem czekoladowym i orzechami włoskimi.

***

„Z miłości do smaku" to inspirująca książka kucharsko-lifestylowa wydana przez Carrefour Polska. Tematy przewodnie nowej polsko-francuskiej książki to kuchnia, ucztowanie i zdrowie. Publikacja łączy w sobie różnorodność smacznych i zdrowych potraw przygotowanych przez wybitnych polskich i francuskich kucharzy i pasjonatów gotowania, z ciekawostkami kulturowymi i kulinarnymi oraz nowoczesnym podejściem do tematu zdrowego odżywiania.

Na ponad 200 stronach, pięknie ilustrowanej książki czytelnicy znajdą inspirację do przygotowania potraw nowoczesnej kuchni polsko-francuskiej zarekomendowanych przez wybitnych kucharzy i znanych pasjonatów kuchni. Dodatkowym elementem są ciekawostki związane z kuchnią i kulturą polską i francuską, w tym ze sztuką stołu, językiem czy wspólnym ucztowaniem. Uzupełnieniem książki są porady kulinarne, a także ciekawe rozmowy na temat zdrowego stylu życia z autorytetami świata nauki, sportu i biznesu.

Czytelnicy odnajdą w nowej książce ponad 50 przepisów na przystawki, sałatki, zupy, dania główne i desery. Za przygotowanie potraw odpowiedzialny był niespotykany w żadnej innej publikacji zespół polskich i francuskich kucharzy: od gwiazd nagradzanych wieloma gwiazdkami Michalina, przez profesjonalistów i kucharzy młodego pokolenia, aż po pasjonatów nowoczesnej i zdrowej kuchni polskiej i francuskiej.

(WW)

Copyright © motywmedia.pl Wszystkie prawa zastrzeżone