«powrótKuchnia dla serca

przepisy diety śródziemnomorskiejAutor/autorzy: Roberto Ferrari, Claudia Florio
Format: 165x235 mm
Stron: 240
Oprawa: twarda z obwolutą
Rok wydania: 2019
ISBN: 978-83-7971-117-8
Wydawnictwo: Jedność

Nadciśnienie tętnicze i cukrzyca są groźnymi, przewlekłymi chorobami społecznymi. Szacuje się że w Polsce na nadciśnienie choruje 32% dorosłych, a co piąty Polak choruje na tzw. zespól metaboliczny, w tym na cukrzycę. Choroby te prowadzą do licznych powikłań: udarów, zawałów, zmian w nerkach i oczach. Oprócz leczenia farmakologicznego, można złagodzić te objawy odpowiednią dietą i stylem życia. Wydawnictwo Jedność wydało na ten temat interesującą książkę pt.: „Kuchnia dla serca". Podtytuł książki „120 przepisów diety śródziemnomorskiej dla osób zmagających się z cukrzycą i nadciśnieniem tętniczym" wyjaśnia wiele. Okazuje się że mieszkańcy okolic Morza Śródziemnego dużo rzadziej zapadają na te choroby m.in. stosując odpowiednią dietę i dobierając odpowiednie zdrowe składniki.

Początek książki to przystępne omówienie tych chorób oraz tradycyjnych sposobów leczenia. Potem omówione są podstawowe składniki odżywcze takie jak; węglowodany, tłuszcze, białka,. kwasy wielonienasycone, błonnik, antyoksydanty, witaminy, minerały i woda. W tych rozdziałach znajdują się cenne rady: indeksy glikemiczne produktów, wykaz produktów zalecanych i produktów które należy ograniczyć lub wręcz z nich zrezygnować.

Podstawowym rozdziałem są przepisy. Każdy składa się z wykazu składników, sposobu przygotowania potrawy oraz tabelką ile dana potrawa ma kalorii, węglowodanów, białka, tłuszczów, cholesterolu. Całostronicowe ilustracje pogłębiają chęć korzystania z tych przepisów. Ten podstawowy rozdział ma podrozdziały z następującymi wybranymi przepisami:

krem bakłażanowyWywary, sosy i pasty: rosół z kurczaka, sos czosnkowy, sos z orzechów włoskich.
Przekąski, przystawki i pieczywo: omlet z białek, rulony z papryki, chleb razowy.
Kremy i zupy: krem z cukinii, gazpacho, chłodnik z botwiny.
Makarony: makaron z cukinią, makaron z ośmiornicą, kopytka z rukolą.
Ryby: szaszłyki z ośmiornicy i papryki, pasztet z sardynek, zupa z makreli.
Mięso: kurczak z sezamem, kebab z cielęciną, koźlina z cytryną, pulpety pikantne.
Sałatki, surówki i jarzyny: sosy do sałat, cukinie z kminkiem, papryka faszerowana.
Rośliny strączkowe: groszek zielony z sałatą, sałatka z bobu, orkisz z pesto.
Desery: mus z ricotty, sorbet arbuzowy, lody truskawkowe, krem z renklod.

Trzeba przyznać że Wydawnictwo Jedność znakomicie wpisuje się w listę wiodących wydawnictw w Polsce. Wydaje książki na aktualne tematy, znakomicie opracowane merytorycznie, ciekawie rozwiązane ilustracyjnie i graficznie, bardzo estetycznie wydane. Trzeba też wspomnieć o kieleckiej drukarni im. A. Połtawskiego. Drukowane przez nich książki są estetyczne, dopracowane drukarsko, ilustracje są świetnie nasycone kolorem.

tekst: Andrzej Witkowski

Copyright © motywmedia.pl Wszystkie prawa zastrzeżone