«powrótGala Poland 100 Best Restaurants Awards 2017.

Robert Sowa - najlepszy szef kuchni 2017 Restauracja Amber Room, Warszawa

Dnia 20 października 2017 roku w Pałacu Sobańskich w Warszawie odbyła się uroczysta gala Poland 100 Best Restaurants Awards 2017.

Nagrody dla restauracji i karczm przyznawane były w trzech grupach: Award of Excellence – jeden widelec, Best of Awards of Excellence – 2 widelce oraz Grand Award – 3 widelce. Najlepsze z najlepszych restauracje zostały sklasyfikowane w grupie Grand Award – 3 widelce plus.

W tegorocznej edycji wzorem lat ubiegłych przyznane zostały nagrody specjalne takie jak: szef kuchni roku, kucharz odkrycie roku, osobowość kulinarna roku, najlepszy TV kulinarny program roku, najlepsza książka kucharska roku, partner polskiej gastronomii i wiele innych.

Najlepszą restauracją w Polsce w 2017 r. jest N31 Restaurant & Bar z Warszawy. Nagrodę odebrał szef kuchni Robert Sowa. Najlepszą karczmą w Polsce w 2017 r. jest – Litworowy Dwór z Białki Tatrzańskiej.

Nagrody specjalne przyznano w następnych kategoriach:

- Szef kuchni 2017 r. – Robert Sowa,

- Osobowość kulinarna 2017 r. – Robert Skubisz,

- Najlepszy telewizyjny program kulinarny 2017 r. – Polski Grill (TVP S.A),

- Książka kucharska 2017 r. - „Z miłości do lokalności" Tomasza Jakubiaka,

- Najlepsza impreza kulinarna 2017 r. - „Gotuj z sercem" – zorganizowana przez Klub Szefów Kuchni podczas Finału Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy.

Robert Skubisz, restauracja Amber Room

Warszawskie restauracje które otrzymały nagrody i wyróżnienia to:

Grand Award (3 widelce plus)

- Amber Room, Atelier Amaro, La Brasserie Moderne, N31 Restaurant & Bar, Belvedere, Platter by Karol Okrasa, Senses Restaurant, Strefa Restauracja & Bar.

Grand Award (3 widelce)

- Ale Gloria, Concept 13, Pod Gigantami, Dekant Winebar & Restaurant, Moonfera, Salto oraz Winosfera.

Best of Award of Excellence (2 widelce)

- Restauracja & Bar Stara Kamienica, restauracja Z57.

Award of Excellence (1 widelec)

- Restauracja Halka, Szara Eminencja, Prodiż Warszawski.

Pełna lista nagrodzonych obejmująca wszystkie województwa znajduje się na stronie organizatora.

Chwilę po uroczystym rozdaniu nagród, goście mogli rozkoszować się potrawami przygotowanymi przez Roberta Skubisza - szefa kuchni restauracji Amber Room. Miłośnicy kawioru będą mogli rozkoszować się czarnym kawiorem z jesiotra który dostarczył producent Esturian Caviar. Mocniejsze trunki zapewniła firma Stock Polska, Winne Pola, Browar Hopkins oraz Dictador.

(WW)

Copyright © motywmedia.pl Wszystkie prawa zastrzeżone