«powrótFestiwal Wódki i Zakąski 2018

Festiwal Wódki i ZakąskiReduta Banku Polskiego, Warszawa

W dniach 19-20 października 2018 r. w Reducie Banku Polskiego odbyła się druga edycja Festiwalu Wódki i Zakąski, wydarzenia które na stałe wpisało się w kalendarz kulinarno-kulturalnych eventów Warszawy. Wśród uczestników pojawili się zarówno koneserzy najlepszych alkoholi, jak i pasjonaci dobrego jedzenia, a także osobistości znane z pierwszych stron gazet. Festiwal okazał się jeszcze większym sukcesem niż rok temu, co tylko przekonuje, że takie święto polskiej kultury alkoholi i kulinariów jest tym, czego Polacy i warszawiacy oczekują.

Podczas części oficjalnej odbyło się uroczyste otwarcie Festiwalu Wódki i Zakąski. Dokonał tego Krzysztof Czubaszek - Burmistrz Dzielnicy Śródmieście m. st. Warszawy, oraz Piotr Popiński pomysłodawca i organizator całego wydarzenia. Podczas dwóch dni wydarzenia goście mieli okazję degustować kilkaset szlachetnych wódek, nalewek i miodów pitnych i likierów zarówno polskich, jak i zagranicznych marek. Festiwalowe zakąski przygotowali szefowie kuchni warszawskich restauracji: Michał Szcześniak – szef kuchni Elixir by Dom Wódki, Małgorzata Marchewka – szef kuchni Folk Gospoda oraz Wojciech Pasikowski – szef kuchni Oberża pod Czerwonym Wieprzem.

Jedną z atrakcji wydarzenia były pokazy mistrzów świata w barmańskim stylu „flair", czyli Tomasza Małka i Marka Posłusznego. Niemniejszym zainteresowaniem cieszyło się spotkanie z barmanami legendarnego American Bar w Hotelu The Savoy w Londynie, wybranego najlepszym koktajlowym barem świata minionego roku.

Anna NowakOgromnym powodzeniem cieszył się „Pojedynek na tatary" prowadzony przez mistrza kulinarnego Roberta Sowę. W warsztatach udział wzięły trzy czteroosobowe zespoły dowodzone przez znanego szefa kuchni. Michał Tkaczyk z hotelu Bristol przygotował tatar wołowy, Wojciech Pasikowski z Oberży pod Czerwonym Wieprzem przygotował tatar ze śledzia, a Robert Sowa z restauracji N31 przygotował tatar z łososia. Każdy z tatarów wyróżniał się wyjątkowym i niepowtarzalnym smakiem.

Ponadto, w Strefie Edukacji można było podziwiać specjalną wystawę Muzeum Wódki na 100-lecie Niepodległości, oraz zapoznać się z kolekcją unikalnych przedmiotów z amerykańskiej kolekcji Casimira. J. Koszarskiego, największego promotora polskich alkoholi w USA przed II wojną światową, które po kilkudziesięcioletnim pobycie za oceanem, zostały przekazane do pierwszego w Polsce Muzeum Wódki, mieszczącego się przy Pl. Teatralnym w Warszawie.

Dużym zainteresowaniem wśród zwiedzających cieszyły się różnego rodzaju warsztaty tzn. z robienia nalewek z Karolem Majewskim, koktajlowe z barmanami warszawskiego The Roots Bar, a także z przygotowywania zakąsek oraz serwowania ostryg i kawioru z szefami kuchni hotelu Bristol i kultowej Oberży Pod Czerwonym Wieprzem.

Rzesze fanów przybyły na premierową prezentację najnowszej powieści „Śledztwo ostatniej szansy" autorstwa Grzegorza Kalinowskiego, który w swojej książce wplótł wiele ciekawych wątków związanych z alkoholowym i gastronomicznym życiem przedwojennej Warszawy, czyli jej barami, restauracjami, kawiarniami naznaczającymi koloryt miasta tamtych czasów.

Zwieńczeniem Festiwalu była „Kolacja Mistrzów" z udziałem Bartosza Węglarczyka i jego gośćmi – wybitnymi osobowościami świata kuchni, kultury, sztuki i mediów, którzy dyskutowali o kulturze wódki w Polsce i na świecie.

Festiwal swoją obecnością uświetniło wiele gwiazd, wśród których pojawili się m.in. aktor Paweł Deląg, projektant mody Maciej Zień, reżyser i scenarzysta Andrzej Saramonowicz, prezenter Maciej Rock, komentator sportowy Sergiusz Ryczel, piosenkarka Ivs Alter, uczstniczka MasteChef Anna Nowak, działaczka społeczna Miriam Shaded, a także znani szefowie kuchni, Robert Sowa i Kurt Scheller.

Warto podkreślić, że tegoroczna edycja Festiwalu Wódki i Zakąski była pierwszym tego typu wydarzeniem organizowanym w oparciu o zasady „zero waste", tj. ograniczenia odpadów i redukcji zużycia plastiku.

(WW)

zdjęcia: materiały prasowe akpa

Copyright © motywmedia.pl Wszystkie prawa zastrzeżone